Lokalna samouprava: Uručeni ugovori za finansiranje projekata verskih zajednica (video)

Lokalna samouprava: Uručeni ugovori za finansiranje projekata verskih zajednica (video)

Uručeni ugovori za finansiranje projekata verskih zajednica

OPOVO, 15. maj 2023 – Predsednik opštine Miloš Markov uručio je ugovore o finansiranju projekata verskih zajednica sa teritorije Opštine Opovo.

Projekte realizuju srpske pravoslavne crkvene opštine u Sakulama, Barandi, Opovu i Sefkerinu i Katolička župa Opovo.

Namesnik opovački, protonamesnik pravoslavne crkvene opštine Opovo Željko Milovanov, u ime svih prisutnih zahvalio se lokalnoj samoupravi na podršci i pozvao vernike i sve ljude dobre volje da svojim prilozima pomognu obnovu kupole hrama u Opovu.

„Koristim priliku da se zahvalim našoj lokalnoj samoupravi koja je i ove godine sledujući tradiciju pomogla našu crkvenu opštinu sa novčanim sredstvima, koje će biti usmerene ka realizaciji projekta obnove kupole našeg hrama. Naša kupola je obnovljena 1928. godine tako da se za pet godina navršava 100 godina od poslednje obnove kupole hrama Svetog oca Nikolaja u Opovu. Budući da se približavamo jubilarnoj dvestagodišnjici hrama 2030. godine, mi smo ova sredstva usmerili na obnovu kupole. Naravno, da nije opštine i da nije blagočestivog naroda našeg mesta mi ne bi smo mogli realizovati ovaj projekat. Postoji dobra volja kod ljudi, kao što postoji i dobra volja kod lokalne samouprave, da naš hram nastavi da „svetli“ u svom sjaju ne bi li bio našim potomcima na primer, a precima na slavu. Koristim priliku da pozovem narod, građane i meštane Opovo, ukoliko mogu i ukoliko žele da pomognu novčano obnovu kupole kako bi smo projekat realizovali na vreme“, izjavio je Milovanov.

U okviru realizacije ovih projekata radiće se zamena prozora na crkvi u Sakulama, uređenje parohijskih domova u Barandi i Sefkerinu, obnova kupole hrama u Opovu i rekonstrukcija kancelarija u katoličkom župnom domu u Opovu.

 

Slobodna zona: Večeras prva projekcija, film Trougao tuge

Slobodna zona: Večeras prva projekcija, film Trougao tuge

Večeras prva projekcija, film Trougao tuge

OPOVO, 15. maj 2023 – Večeras je prva projekcija Filmskog festivala „Slobodna zona“ koji gostuje tokom maja i juna u Opovu. Projekcija filma „Trougao tuge“ održava se u Opštinskoj narodnoj biblioteci Opovo sa početkom u 19:00 časova.

Trougao tuge – igr, r. Ruben Estlund, Švedska, Francuska, Velika Britanija, Nemačka, Turska, Grčka, 150’

Film je smešten u svet visoke mode, u kojem srećemo par manekena koji se nalazi na raskrsnici svojih karijera. Oni su pozvani na luksuzno krstarenje kao instagram influenseri kako bi dodatno doprineli glamuru neobičnog i, pre svega, prebogatog društva koje se našlo na jahti. Kada jahta potone, nasukani su na pustom ostrvu s grupom milijardera i čistačicom. U borbi za preživljavanje i opstanak na ostrvu, stare društvene hijerarhije se raspadaju i preokreću. https://slobodnazona.rs/trougao-tuge/

Projekcija filma „Trougao tuge“ održava se u Opštinskoj narodnoj biblioteci Opovo sa početkom u 19:00 časova

 

Tesla za decu: Lutkarska predstava Avantura o saznanju

Tesla za decu: Lutkarska predstava Avantura o saznanju

Lutkarska predstava Avantura o saznanju

OPOVO, 13. maj 2023 – Na sceni Kulturnog centra Opovo izvedena je lutkarska predstava za decu „Avantura o saznanju“.

Muzej Nikole Tesle je 2022. proslavio 70-u  godišnjicu uspešnog poslovanja. Tim povodom producirali su putujuću lutkarsku predstavu Avantura o saznanju – Tesla za decu koju izvode glumci novosadskog Pozorišta mladih – Vera Hrćan Ostojić i Aleksandar Milković. Tekst i režiju predstave potpisala je Jelena Jelena Paligorić Sinkević.

Predstava prati detinjstvo Nikole Tesle i namenjena je deci predškolskog i najmlađeg školskog uzrasta.

Galerija Jovan Popović: U četvrtak solistički koncert Nine Stojanović

Galerija Jovan Popović: U četvrtak solistički koncert Nine Stojanović

U četvrtak solistički koncert Nine Stojanović

OPOVO, 15. maj 2023 – U saradnji ONB Opovo i  Srednje muzičke škole „Jovan Bandur“ iz Pančeva, u Galeriji Jovan Popović, 18. maja (četvrtak) u 19:00 časova, održaće se solistički koncert Nine Stojanović (sopran). Gost koncerta je Marko Mijatović, a klavirska pratnja Ana Milatović.

 

Fudbal: Remi Radničkog u Pančevu, poraz Opovčana u Bavaništu

Fudbal: Remi Radničkog u Pančevu, poraz Opovčana u Bavaništu

Remi Radničkog u Pančevu, poraz Opovčana u Bavaništu

BARANDA / OPOVO, 15. maj 2023 – Mundial i Radnički su u Pančevu odigrali nerešeno 2:2 (1:1). Strelci za Baranđane su bili Babin i Cukić. Ovaj remi je ponovo prvenstvo učinio neizvesnim jer je sada samo dva boda razlika između Radničkog i Budućnosti. Do kraja prvenstva je ostalo još četiri kola i u igri je 12 bodova, tako da Baranđani više nemaju pravo na kiks i moraju da ostvare sve četiri pobede.

Opovčani su gostovali u Bavaništu gde su poraženi rezultatom 4:0.

Rezultati 23. kola: Jugoslavija – Stari Tamiš 4:0; Proleter – Budućnost 1:3; Mundial – Radnički 2:2; BSK Bavanište – Omladinac 1927 4:0; Mladost – Omladinac (D) 1:1

Tabela: 1. Radnički (54); 2. Budućnost (52); 3. Jugoslavija (47); 4. BSK Bavanište (39); 5. Proleter (38); 6. Mundial (37); 7. Omladinac (D) (21); 8. Mladost (21); 9. Omladinac 1927 (12); 10. Stari Tamiš (8)