Putopis: Nenad Stojčić iz Kine s ljubavlju (1)

17/05/2023

Nenad Stojčić iz Kine s ljubavlju (1)

Nakon uspešne igračke karijere tokom koje je nosio dres prvoligaških fudbalskih klubova u Srbiji i Kanadi, Nenad Stojčić – Žuća je svoju fudbalsku odiseju nastavio u trenerskim vodama. Sa trenerske klupe vodio je sve naše opštinske klubove, a posebno se istakao u radu sa mlađim kategorijama u njegovoj fudbalskoj akademiji OFK Stenli. Od 2018. godine Stojčić živi i radi u Kini gde je trener u klubu Huanglong Green Hawk F.C.

Za Glas Opova Nenad Stojčić nam piše iz Kine.

Grad Houngdžou na reci Ćiantang

Od dolaska u Kinu živim i radim u Hangdžou (Hángzhōu) gradu koji se nalazi na istoku ove velike zemlje. Hangdžou je glavni grad pokrajine Džeđang i smešten je na širokom ušću (estuaru) reke Ćiantang. Prema proceni grad ima 11 miliona stanovnika i mnogi ga smatraju najlepšim u Kini. Udaljen je 150 km od Šangaja do kojeg se brzim vozom stiže za 45 minuta i ono što je meni posebno interesantno, bukvalno se stiže tačno u minut. Ako ste u prilici da posetite Kinu, toplo preporučujem Hangdžou, ima puno toga da se vidi i nauči o njihovoj kulturi i običajima.

Kinezi su gostoljubiv narod

Ja sam oduševljen Kinom i kineskim narodom koji je neverovatno gostoljubiv. Ovde ljudi žive mirnim životom i uživaju u svakom trenutku. Prema strancima uvek iskazuju poštovanje, a uverio sam se da posebno vole i poštuju Srbe. Oduševe se kada čuju da sam Srbin, često se slikaju samnom, ako sam u restoranu priđu stolu, nazdrave i popiju piće na eks u znak poštovanja. Ima jedna zanimljivost, kada nazdravljaju, njihova časa je na polovini tvoje čase, a to je u Kini znak poštovanja prema drugoj osobi.

Ishrana je važan segment kineske kulture

Ono što je još zanimljivo kada su njihovi izlasci u pitanju, nikada ne izlaze da popiju samo piće. Svaki izlazak podrazumeva i hranu. Retko ćeš videti Kineza da je ušao u restoran i da je naručio samo piće. Ishrana je veoma važan segment njihove kulture. Obavezno doručkuju, ručaju i večeraju i gotovo svi u istim vremenskim intervalima. U šali znam da kažem da ceo grad stane kada je vreme ručka ili večere. Takođe, nikad ne dozvoljavaju da si gladan. Odmah reaguju, gotovo panično i istog trenutka ti donosu nešto da pojedeš. Odbijanje ne dolazi u obzir.

Tai vežbanje za zdravo telo i duh

Kinezi su fizički veoma aktivni i to važi za sve generacije. Posle večere, obavezno svi izlaze, šetaju, trče ili vežbaju ispred zgrada, u parkovima, pored reke.

Kineska hrana i specijaliteti

Kada je u pitanju hrana, to je posebna priča. Uživam u njihovoj hrani i specijalitetima i isključivo jedem kinesku hranu koja je veoma ukusna. Obožavam kako spremaju ribu i piletinu. Zanimljivo je da nikad na stolu nemaju jednu vrstu jela. Za svaki obrok je više jela, puno povrća i obavezno voće. Međutim, ukoliko nista ljubitelj njihove kuhinje, imate na raspolaganju sve vrste jela ovoga sveta ,tako da u Kini nikada nećete ostati gladni.

Pogled sa 45. sprata

Kineski gradovi su višemilionski, soliteri monumentalni i gotovo svaki ima preko 40 spratova. Živim na 45. spratu i imam običaj da kažem da spavam na oblaku. Pored sjajne moderne arhitekture, zadržavaju i svoju autetičnost, tako da u mnogim delovima grada možete videti i kako je izgledala Kina u prošlosti. S druge strane, grad u kome živim je pun zelenila, parkova i to je nešto što ostavlja bez daha.

Moderna i tradicionalna Kina

Ono što svaki stanovnik Kine ima je električni motor i on im omogućava da svuda stignu bez ikakvih problema. Mene je fasciniralo i to što se voze uglavnom luksuzni automobili kao što su džip, bmw, tesla, itd. Njihov metro je bukvalno savršen, svuda se stiže brzo i nemaš osećaj da si u velikom milionskom gradu.

Parkovi u Džuangou

Nastaviće se … u narednom javljanju o proizvodnji svile, uzgajanju zelenog čaja, prirodi, jezeru West Lake…

Tekst & foto: Nenad Stojčić

MaPro Ecommerce

Online shop već od 9.999 rsd

Sa zapanjujućim dizajnom, neverovatno je lako napraviti online shop za samo par minuta.

pročitajte još i

Sefkerin: Održana 23. seoska olimpijada (video)

Sefkerin: Održana 23. seoska olimpijada (video)

Održana 23. seoska olimpijada https://youtu.be/-qTsPRF4xLs SEFKERIN, 4. jun 2023 - U organizaciji Sportsko rekreativnog udruženja „Soko“, u Sefkerinu je održana 23. seoska olimpijada jedna od najdugovečnijih manifestacija u našoj opštini. Manifestaciju su obišli...

Sveta trojica: Litija za uspešnu žetvu (video)

Sveta trojica: Litija za uspešnu žetvu (video)

Litija za uspešnu žetvu https://youtu.be/eQeQWU3lQwk Opovo, 4. jun 2023 Toržestvenim liturgijskim sabranjem i litijom kod krsta prema Sefkerinu, opovčani su proslavili praznik Sailazak Svetog  Duha na apostole. Na ovaj crkveni praznik se izlazi svake godine kod jednog...

Nenad Stojčić: Iz Kine s ljubavlju (3)

Nenad Stojčić: Iz Kine s ljubavlju (3)

Iz Kine s ljubavlju (3) Radim u klubu „Huanglong Green Hawk FC“ i to je fudbalska akademija koja se isključivo bavi radom sa decom. Imam svoj takmičarski tim sa kojim radim svakodnevno, a takođe imam obaveze i u školi „Change Primary School“ gde šest puta nedeljno...

najnovije

najčitanije