Putopis: Nenad Stojčić iz Kine s ljubavlju (1)

17/05/2023

Nenad Stojčić iz Kine s ljubavlju (1)

Nakon uspešne igračke karijere tokom koje je nosio dres prvoligaških fudbalskih klubova u Srbiji i Kanadi, Nenad Stojčić – Žuća je svoju fudbalsku odiseju nastavio u trenerskim vodama. Sa trenerske klupe vodio je sve naše opštinske klubove, a posebno se istakao u radu sa mlađim kategorijama u njegovoj fudbalskoj akademiji OFK Stenli. Od 2018. godine Stojčić živi i radi u Kini gde je trener u klubu Huanglong Green Hawk F.C.

Za Glas Opova Nenad Stojčić nam piše iz Kine.

Grad Houngdžou na reci Ćiantang

Od dolaska u Kinu živim i radim u Hangdžou (Hángzhōu) gradu koji se nalazi na istoku ove velike zemlje. Hangdžou je glavni grad pokrajine Džeđang i smešten je na širokom ušću (estuaru) reke Ćiantang. Prema proceni grad ima 11 miliona stanovnika i mnogi ga smatraju najlepšim u Kini. Udaljen je 150 km od Šangaja do kojeg se brzim vozom stiže za 45 minuta i ono što je meni posebno interesantno, bukvalno se stiže tačno u minut. Ako ste u prilici da posetite Kinu, toplo preporučujem Hangdžou, ima puno toga da se vidi i nauči o njihovoj kulturi i običajima.

Kinezi su gostoljubiv narod

Ja sam oduševljen Kinom i kineskim narodom koji je neverovatno gostoljubiv. Ovde ljudi žive mirnim životom i uživaju u svakom trenutku. Prema strancima uvek iskazuju poštovanje, a uverio sam se da posebno vole i poštuju Srbe. Oduševe se kada čuju da sam Srbin, često se slikaju samnom, ako sam u restoranu priđu stolu, nazdrave i popiju piće na eks u znak poštovanja. Ima jedna zanimljivost, kada nazdravljaju, njihova časa je na polovini tvoje čase, a to je u Kini znak poštovanja prema drugoj osobi.

Ishrana je važan segment kineske kulture

Ono što je još zanimljivo kada su njihovi izlasci u pitanju, nikada ne izlaze da popiju samo piće. Svaki izlazak podrazumeva i hranu. Retko ćeš videti Kineza da je ušao u restoran i da je naručio samo piće. Ishrana je veoma važan segment njihove kulture. Obavezno doručkuju, ručaju i večeraju i gotovo svi u istim vremenskim intervalima. U šali znam da kažem da ceo grad stane kada je vreme ručka ili večere. Takođe, nikad ne dozvoljavaju da si gladan. Odmah reaguju, gotovo panično i istog trenutka ti donosu nešto da pojedeš. Odbijanje ne dolazi u obzir.

Tai vežbanje za zdravo telo i duh

Kinezi su fizički veoma aktivni i to važi za sve generacije. Posle večere, obavezno svi izlaze, šetaju, trče ili vežbaju ispred zgrada, u parkovima, pored reke.

Kineska hrana i specijaliteti

Kada je u pitanju hrana, to je posebna priča. Uživam u njihovoj hrani i specijalitetima i isključivo jedem kinesku hranu koja je veoma ukusna. Obožavam kako spremaju ribu i piletinu. Zanimljivo je da nikad na stolu nemaju jednu vrstu jela. Za svaki obrok je više jela, puno povrća i obavezno voće. Međutim, ukoliko nista ljubitelj njihove kuhinje, imate na raspolaganju sve vrste jela ovoga sveta ,tako da u Kini nikada nećete ostati gladni.

Pogled sa 45. sprata

Kineski gradovi su višemilionski, soliteri monumentalni i gotovo svaki ima preko 40 spratova. Živim na 45. spratu i imam običaj da kažem da spavam na oblaku. Pored sjajne moderne arhitekture, zadržavaju i svoju autetičnost, tako da u mnogim delovima grada možete videti i kako je izgledala Kina u prošlosti. S druge strane, grad u kome živim je pun zelenila, parkova i to je nešto što ostavlja bez daha.

Moderna i tradicionalna Kina

Ono što svaki stanovnik Kine ima je električni motor i on im omogućava da svuda stignu bez ikakvih problema. Mene je fasciniralo i to što se voze uglavnom luksuzni automobili kao što su džip, bmw, tesla, itd. Njihov metro je bukvalno savršen, svuda se stiže brzo i nemaš osećaj da si u velikom milionskom gradu.

Parkovi u Džuangou

Nastaviće se … u narednom javljanju o proizvodnji svile, uzgajanju zelenog čaja, prirodi, jezeru West Lake…

Tekst & foto: Nenad Stojčić

MaPro Ecommerce

Online shop već od 9.999 rsd

Sa zapanjujućim dizajnom, neverovatno je lako napraviti online shop za samo par minuta.

pročitajte još i

Kampanja „16 dana aktivizma borbe protiv nasilja nad ženama“

Kampanja „16 dana aktivizma borbe protiv nasilja nad ženama“

OPOVO, 29. novembar 2023 – Povodom međunarodne Kampanje „16 dana aktivizma borbe protiv nasilja nad ženama“, zaposlene i zaposleni u lokalnoj samoupravi organizovali su simboličnu akciju na opovačkom mostu gde je u Tamiš bačeno 26 narandžastih cvetova (gerbera)....

Sutra isplata pomoći penzionerima od po 20.000 dinara

Sutra isplata pomoći penzionerima od po 20.000 dinara

Sutra isplata pomoći penzionerima od po 20.000 dinara BEOGRAD, 29. novembra (Tanjug) - Penzionerima, korisnicima privremene naknade - invalidima rada druge i treće kategorije invalidnosti, odnosno preostale radne sposobnosti i invalidnoj deci - korisnicima privremene...

OŠ Dositej Obradović: Prva slikovnica iz školske biblioteke

OŠ Dositej Obradović: Prva slikovnica iz školske biblioteke

Prva slikovnica iz školske biblioteke OPOVO, 28. novembar 2023 - Učenici prvog razreda, sa svojim učiteljicama, Snežanom Jeminović i Jasminom Kostić Josić, posetili su biblioteku OŠ „Dositej Obradović“ Opovo. Zvanično su postali članovi  školske biblioteke! Sa...

najnovije

najčitanije