Kreativni klub ONB Opovo: Кreativne radionice za decu u maju

Kreativni klub ONB Opovo: Кreativne radionice za decu u maju

Kreativni klub ONB Opovo: Кreativne radionice za decu u maju

 OPOVO, 27. maj 2023 – I tokom maja nastavljeno je sa praksom organizovanja kreativnih radionica za decu u okviru programa Kreativnog kluba Opštinske narodne biblioteke Opovo. Svake subote od 11 i 12 časova održavaju se radionice za mlađu i stariju grupu dece koje vode primenjene dizajnerke Jovana Ugrinov i Olga Reljić.
Ovog meseca je održana i peta radionica za potrebe snimanja emisije „Srećna Srbija“, koja se emituje na televiziji Prva.

Narodni muzej Pančevo: Otvorena izložba o Urošu Prediću

Narodni muzej Pančevo: Otvorena izložba o Urošu Prediću

Otvorena izložba o Urošu Prediću

PANČEVO, 29. maj 2023 – U pančevačkom Narodnom muzeju otvorena je izložba o Urošu Prediću sa predmetima iz privatne zbirke Gorana Nikolića Neuzinskog iz Opova. Reč je o dokumentima , reprodukcijama i fotografijama od kojih su neke izložene prvi put u javnosti.

Zahvaljujući kolekcionaru Goranu Nikoliću Neuzinskom, koji godinama sarađuje sa Narodnim muzejom, publika iz Pančeva može da vidi pisma, razglednice i fotografije iz privatnog života velikog slikara Uroša Predića. Tu su i reprodukcije njegovih dela, ali i jedna zanimljiva karikatura umetnika. Vlasniku zbirke najdraži je portret jednog svinjara iz Predićevog rodnog Orlovata.

“Tekst govori o tome kako su dolazile orlovatske devojke, nabeljene, nakinđurene i tražile od njega da ih slikuje, da ih portretiše. Međutim, on je odabrao seoskog svinjara jer on predstavlja arhaičnog stanovnika Banata”, objašnjava Goran Nikolić Neuzinski.

Uroš Predić je voleo da putuje, pa u zbirci postoji veliki broj razglednica iz banja, gde se lečio, iz omiljenih italijanskih gradova, sa letovanja. Vodio je i intenzivnu korespodenciju sa kolegama umetnicima.

“Među njima ima predmeta koji nisu do sada publikovani, poput pisma Vukosavi Vuki Velimirović, jednoj vajarki s kojom je vodio prepisku”, kaže kustos Dimitrije Jovanov.

Proučavanjem zbirke može se saznati s kim se Predić družio, kakva su mu bila razmišljanja o umetnosti i savremenicima.

“To su uglavnom umetnici koji su bili njegovi prijatelji, ili su mu bili bliski, poput Stevana Todorovića, Đorđa Jovanovića, čuvenog vajara, Bosiljke Valić, koja je bila dosta mlađa, Zore Petrović”, navodi kustos Dimitrije Jovanov.

Nezaobilazan deo su i eksponati iz kojih se vidi koliko je bio vezan za svoje rodno mesto Orlovat, ali i Opovo i Pančevo.

 

Izvor: RTS