Ptice našeg kraja: Brkata senica na Pečenoj slatini

30/10/2022

Brkata senica na Pečenoj slatini

BARANDA 30. oktobar 2022 – Trska Pečene slatine u Barandi dom je i stanište brojnih malih ptica koje uglavnom čujemo a retko vidimo. Trstenjaci, strnadice, modrovoljke, samo su neke od strogo zaštićenih vrsta čija su gnezdilišta na ovom lokalitetu od nacionalnog značaja. Ipak, za mnoge se po specifičnom izgledu i lepoti izdvajaju brkate senice (Panurus biarmicus). Ova ptica naziv duguje tome što mužjak ima dugi, crni, viseći brk koji ide od oka do grudi. Takođe je zanimljivo da ova ptica sem imena nema veze sa porodicom senica, odnosno pripada porodici Timaliidae (brbljivice).
Stanište brkatih senica su tršćaci nizijskih jezera i rubova močvara. Gnezdi se kolonijalno, a gnezdo pravi od stabljika trske nisko u trsci.

Brkata senica; Foto/Č. Vučković

Mala, svetlo žutosmeđa ptica sa dugim repom, dužine (zajedno sa repom) 14 – 15,5 cm. Spretno se uspinje po stabljikama trske, let joj je malo nepostojan, sa nepravilnim plitkim zamasima kao da talasa.
Mužjak, osim „brka“ ima svetlo plavosivu glavu i belo grlo, pokrov podrepka je crn, dok je glava ženke peščanosmeđa bez crnog brka, grlo beličasto, a pokrovi podrepka peščani.
Obično se otkrije zovovima u letu i jatu živim i zvoncastim glasanjem.  Brkata senica je stanarica i pored Pečene slatine u našem kraju se gnezdi i na ribnjacima u Barandi i Sakulama.

Foto: Č.Vučković

 

MaPro Ecommerce

Online shop već od 9.999 rsd

Sa zapanjujućim dizajnom, neverovatno je lako napraviti online shop za samo par minuta.

pročitajte još i

Hortikultura: U Bašti u srcu grada

Hortikultura: U Bašti u srcu grada

U Bašti u srcu grada Beograd, 25. april 2023 U Beogradu  je u toku 28. međunarodni sajam hortikulture „Beoplant fair“. Iz našeg mesta na sajmu su prisutni Rasadnik cveća porodice Vujić „Florenca“ i udruženje voćara i povrtara “Lala” sa svojim proizvodima. Bašta u srcu...

Danas se obeležava Dan planete

Danas se obeležava Dan planete

Danas se obeležava Dan planete LONDON, 22. aprila (Tanjug) - Aktivisti za borbu protiv klimatskih promena okupili su se ispred zgrade britanskog parlamenta povodom Dana planete koji se obeležava danas, kako bi apelovali da se sprovedu akcije protiv globalnog...

najnovije

najčitanije