Oktobar: Međunarodni mesec borbe protiv raka dojke

11/10/2022

Međunarodni mesec borbe protiv raka dojke

OPOVO, 11. oktobar 2022 – Prema Kalendaru zdravlja, oktobar je mesec kada se obeležava Međunarodni mesec borbe protiv raka dojke. Ova kampanja se obeležava u mnogim zemljama sveta kako bi se skrenula pažnja na rasprostranjenost ove bolesti, podizanje svesti o značaju prevencije i ranog otkrivanja.

Rak dojke je najčešće dijagnostikovan maligni tumor kod žena (čini 24,5% svih novootkrivenih slučajeva raka) i vodeći uzrok smrti od raka kod žena (15,5%), a slede ga rak pluća (13,7%) i rak debelog creva (9,5%) i to najčešći maligi tumor kod žena kako u svetu tako i u našoj zemlji. Prema dostupnim podacima u svetu svake godine od raka dojke oboli oko 1 700 000 žena, a oko pola miliona žena umre.

Rak dojke je najčešći maligni tumor u ženskoj populaciji i u Južnobanatskom okrugu. Na osnovu poslednnjih publikovanih podataka Instituta za javno zdravlje Srbije, u 2020. godini od sedam okruga u Vojvodini, Južnobanatski okrug se po broju obolelih i umrlih žena od raka dojke nalazio na šestom mestu. Na osnovu podataka Registra za rak Zavoda za javno zdravlje Pančevo, i u 2021. godini rak dojke se nalazio na prvom mestu i činio je 21,1% od ukupnog broja obolelih i 20,3% od ukupnog broja umrlih od svih vrsta raka kod žena. Od raka dojke u našem okrugu svake godine oboli oko 185 i umre 75 žena. Samo u Pančevu od ove bolesti godišnje oboli 90, a 35 žena izgubi bitku sa ovom bolešću. U poslednjih pet godina, najviše obolelih u našem okrugu bio je kod žena starosti 55 do 69 godina, dok je najranije dijagnostikovani rak dojke bio kod osoba uzrasta oko 30 godina.

Šta je rak dojke? Rak dojke je zloćudna izraslina koja nastaje kada normalne ćelije počne da se ubrzano umnožavaju i uništavaju okolno zdravo tkivo dojke, a kasnije i druge organe.

Rak dojke se najčešće javlja kod starijih žena koje:

imaju najbliže srodnice (majka, sestra, tetka, baka) obolele od ove bolesti;

su prvu menstruaciju dobile pre 12. godine, i poslednju imale posle 50. godine;

nisu rađale ili su imale prvi porođaj posle 30. godine života;

duže vreme koriste hormonsku terapiju, alkohol i duvan;

su gojaznije i fizički neaktivne.

Rak dojke je zloćudni tumor, koji ukoliko se otkrije u ranoj fazi može biti poptpuno izlečen. Republika Srbja je započela program za rano otkrivanje raka dojke, skrining mamografijom, koji je besplatan za sve žene starosti od 50. do 69. godine.

Šta je skrining? Skrining podrazumeva pregled na izgled zdravih žena, bez prisutnih simptoma i znakova bolesti, kojim se mogu otkriti rane promene u tkivu dojke, kada je efikasno lečenje moguće.

Šta je mamografija? Mamografija predstavlja rendgenski pregled za otkrivanje promena u dojci, koje se ne mogu napipati ili otkriti drugim vrstama pregleda. Ukoliko se rak dojke otkrije u ranoj fazi, veća je šansa za izlečenje primenom poštednih hirurških metoda, oporavak je brži, a kavalitet života je bolji nego kod žena kod kojih se bolest otkrije u kasnijim fazama. U mamografiji se koriste male i neškodljive doze zračenja.

Kako se izvodi mamografija? Pre mamografskog pregleda ne bi trebalo koristiti dezodorans, puder ili parfem čije se čestice vide na snimku i remete radiologa u proceni mamografskog snimka. Mamografija se izvodi snimanjem obe dojke i za većinu žena je bezbolna i kratko traje.

Preporuke:

Između dva skrininga treba da obavljate redovne preglede dojki kod vašeg lekara ili samopregledom, jednom mesečno.

Ukoliko primetite da je vidno promenjena veličina jedne dojke, prisustvo čvorića u dojci, promenu boje i izgleda kože dojke, pojavu sekreta iz bradavice – HITNO se javite svom lekaru.

Skrining mamografija u Pančevu :

https://www.dzpancevo.org/index.php/aktuelno/392-2020-01-30-08-53-27

Kancelarija za skrining raka:

https://www.skriningsrbija.rs/srl/skrining-raka-dojke/

 

MaPro Ecommerce

Online shop već od 9.999 rsd

Sa zapanjujućim dizajnom, neverovatno je lako napraviti online shop za samo par minuta.

pročitajte još i

Danas počeo mini raspust

Danas počeo mini raspust

VOJVODINA, 28. Mart 2024 Školarci iz Vojvodine od danas do srede, 3. aprila uživaće u slobodnom vremenu tokom prolećnog raspusta. Ostali đaci idu na ovu pauzu od ponedeljka, 29. aprila, na kojoj će biti sve do 7. maja kada se vraćaju u školske klupe. Tada se praznuje...

najnovije

najčitanije