Umetničko delo „Blagoveštenski sabor u Sremskim Karlovcima 1861“ u Muzeju Vojvodine 

Umetničko delo „Blagoveštenski sabor u Sremskim Karlovcima 1861“ u Muzeju Vojvodine 

Umetničko delo „Blagoveštenski sabor u Sremskim Karlovcima 1861“ u Muzeju Vojvodine 

NOVI SAD, 18. avgust 2022 – Nakon 29 godina otkako je ukradeno iz Depandansa Muzeja Vojvodine u Čelarevu, umetničko delo „Blagoveštenski sabor u Sremskim Karlovcima 1861“ Vlaha Bukovca vraćeno je u Srbiju iz Švajcarske.

Ova slika urađena je po narudžbini povodom 40-godišnjice Crkveno-narodnog sabora Srba održanog na Blagovesti, 2. aprila 1861. godine u Sremskim Karlovcima, kojem je predsedavao patrijarh Josif Rajačić.

Akademik Vlaho Bukovac (1855–1922) prikazao je na slici 82 autentična portreta učesnika Sabora, pripadnika crkvenog klera, političkih stranaka i građana, među kojima je bio i Svetozar Miletić. Izvedena je tehnikom ulja na platnu, u dimenzijama 122 x 192 centimetra.

„Reč je o delu koje predstavlja kulturno nasleđe Srbije i koje ima izuzetan značaj za Vojvodinu i celu našu zemlju, jer prikazuje jedan od značajnih događaja za srpski narod u dugoj borbi za slobodu i ujedinjenje“, izjavio je predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović nakon primopredaje slike.

Prema rečima predsednika Mirovića, kao narod dugujemo zahvalnost svima koji su učestvovali u akciji pronalaženja ove slike jer je ona pravo svedočanstvo o događajima sa Blagoveštenskog sabora, i na njoj vidimo velikane Srpske Vojvodine koji su nosioci jedinstva, zajedništva i ideje koja je krunisana u novembru 1918. godine – ideje prisajedinjenja Vojvodine Kraljevini Srbiji.

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin zahvalio je Tužilaštvu za organizovani kriminal i SBPOK-u, koji su pronašli sliku i vratili je srpskom narodu.

„Slika ima veliku umetničku vrednost, ali mnogo veći od toga je njen kulturno-istorijski značaj i sećanje na Srbe kakvi su bili – jedna hrabra i istorijska generacija čijim radom je započeta i nastavljena naša borba za ujedinjenje“, izjavio je ministar Vulin.

Direktorka Muzeja Vojvodine Tijana Stanković Pešterac navela je da je današnji dan istorijski trenutak kako za Muzej, tako i za našu zemlju. Ona je izrazila zahvalnost Pokrajinskoj vladi, koja je izdvojila sredstva za povratak ove slike u Srbiju.

Umetničko delo „Blagoveštenski sabor u Sremskim Karlovcima 1861“ biće izloženo u Muzeju Vojvodine u petak od 10 do 18 časova, a u narednom periodu biće deo stalne muzejske postavke.

Događaju je prisustvovala i Dragana Milošević, pokrajinski sekretar za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama.

Sportski vikend: U nedelju startuju fudbaleri Radničkog i Omladinca

Sportski vikend: U nedelju startuju fudbaleri Radničkog i Omladinca

U nedelju startuju fudbaleri Radničkog i Omladinca

OPOVO, 19. avgust 2022 – U nedelju startuje prvenstvo Druge južnobanatske lige Zapad u kojoj se takmiče dva naša kluba – Radnički i Omladinac 1927.

Baranđani gostuju u Bavaništu, dok Opovčani dočekuju istoimeni klub iz Deliblata.

Druga južnobanatska liga Zapad / 1. kolo

Opovo, 21. avgust (nedelja) 17:00h; OMLADINAC 1927 – OMLADINAC (Deliblato)

Bavanište, 21. avgust (nedelja) 17:00h; BSK BAVANIŠTE – RADNIČKI (Baranda)

Košarka: Ubedljiv start Srbije, 17 poena Ane Jovanov

Košarka: Ubedljiv start Srbije, 17 poena Ane Jovanov

Ubedljiv start Srbije, 17 poena Ane Jovanov

Izvor: KSS
PODGORICA, 19. avgust 2022 – Ženska U16 reprezentacija Srbije ubedljivom pobedom nad Severnom Makedonijom startovala je na Evropskom prvenstvu „B” divizije u Podgorici. Naš tim u petak odmara, a u subotu od 14,15 časova igra protiv Bosne i Hercegovine.

SEVERNA MAKEDONIJA – SRBIJA 24:113 (8:27; 4:39; 10:23; 2:24)

Sve je na ovom meču bilo gotovo već posle prvih 20 minuta, posle kojih su učenice selektorke Biljane Stanković imale ogromnih 54 razlike – 66:12. I to sve zahvaljujući sjajnoj igri u drugom periodu, kada su sa neverovatnih 39:2 pobegle na 66:10 i rešile sve dileme.

Takav rasplet malo ko je mogao da očekuje. Čak i posle startnih 10:0, ili onih 12:2. Međutim, naše devojke nisu odustajale od jake odbrane. Pa i kada su svi znali kakav će biti epilog ovog meča, one su ostale čvrste u stavu. Na taj način terale rivalke na greške koje su potom pretvarale u lagane poene, povećavale prednost, ali i samopouzdanje.

Ana Jovanov je na parketu provela 17:19 minuta, postigla je 17 poena sa procentom šuta 61,5% (8/13). Za dva poena šutirala je 8/12 (66,7%), promašila je jedno slobodno bacanje dok je za tri poena imala 50% (1/2). Takođe, Ana je imala tri skoka, dve asistencije, jednu izgubljenu i pet presečenih lopti.

Tako su pitanje pobednika rešile mnogo pre kraja, što je omogućilo selektorki Biljani Stanković da ravnomerno rasporedi minutažu. Već u prvom poluvremenu sve devojke su igrale i već tada su sve bile upisane u listu strelaca.

Do kraja se samo čekalo kada će naš tim probiti granicu od 100 poena, što se desilo četiri minuta pre kraja, kada je Lana Marić pogodila za 101:22.

Lana Marić je sa 25 poena bila najefikasnija u našem timu, imala je i 13 skokova. Dvocifren učinak imale su još Ana  Jovanov – 17 poena i Imana Ćosović – 12 poena, 5 skokova.

Izvor: KSS