Opštinska uprava Opovo: Paketi za novorođene bebe

Opštinska uprava Opovo: Paketi za novorođene bebe

Paketi za novorođene bebe

OPOVO, 8. avgust 2022 – U prvoj avgustovskoj raspodeli paketa za novorođene bebe, Opštinska uprava Opovo je uručila tri paketa za dva dečaka i jednu devojčicu. Jedna prinova je majska i dve julske, a jedna beba je iz Sakula i dve iz Opova.

MAJ: Ana Deronjić (Sakule); JUL: Marjan Kirhner (Opovo), Ognjen Dobrić (Opovo).

Ministarstvo zdravlja: Neće više biti dupliranih lekova, e-recept izdavaće i lekari u privatnom sektoru

Ministarstvo zdravlja: Neće više biti dupliranih lekova, e-recept izdavaće i lekari u privatnom sektoru

Neće više biti dupliranih lekova, e-recept izdavaće i lekari u privatnom sektoru

Izvor: RTS
Beograd, 8. Avgust 2022
I lekari u privatnim zdravstvenim ustanovama moći će uskoro da izdaju e-recepte i da se sa državnim integrišu u jedan informacioni sistem, rekao je za RTS državni sekretar u Ministarstvu zdravlja doktor Mirsad Đerlek. To znači i da građani koji se leče u privatnim klinikama više neće morati da nose kopije medicinske dokumentacije sa dijagnozom i propisanim lekovim izabranim lekarima u domovima zdravlja da bi im izdali elektronske recepte.

Ministarstvo zdravlja nastavlja sa digitalizacijom, od zakazivanja pregleda, preventivnih pregleda, do e-kartona.

“E-recept proširujemo sa izabranog lekara na specijaliste i povezaćemo sa privatnim sektorom kako bismo imali uniformni sistem kada su recepti u pitanju”, rekao je Mirsad Đerlek.

U Srbiji je, prema rečima državnog sekretara, registrovano oko 168 zdravstvenih ustanova kao što su opšte i specijalne bolnice i oko 1.900 drugih zdrastvenih subjekata kao što su poliklinike i ordinacije.

“Na ovaj način imaćemo mnogo bolju uvid šta se i koliko propisije, jer se to odražava i na kvalitet lečenja. Mi do sada nismo imali uvid u to šta propisuju lekari u privatnom sektoru”, objašnjava Đerlek.

Državni sekretar naglašava da se na taj način ne zalazi u sitem plaćanja.

“Ne smemo opteretiti državu već sa istom količinom novca. Naš zdrastveni sitem je izuzetno skup i moramo da se uklopimo u ono šta dobijamo iz budžeta. Ostaće isto samo sa onim ustanovama sa kojima je Republički fond sklopio ugovor, i tu će biti besplatno podizanje lekova, tamo gde nije potpisan pacijent će snositi teret plaćanja. Ovo će biti probni balon čija je svrha pre svega za dobrobit pacijenata. Lekar u privatnoj praksi neće više duplirati lekove, već će imati uvid i dati samo onu terapiju koja je potrebna”, rekao je Đerlek.

Krajnji cilj je da dođe do integracije državnog i privatnog sektora, ali to je, ddaje, izuzetno skup proces.

“Ima puno privatnih subjekata, a mi nemamo uvid šta se prepisuje, videćemo da li su neki lekovi s pravom propisani ili ima zloupotreba, i na taj način ćemo ostvariti i uštede”, rekao je državni sekretar u Ministarstvu zdravlja.

Sledeći projekat, kada je reč o digitalizaciji u zdravstvu je e-karton kako bi uvid u tok lečenja imali i lekari u privatnom i u državnom sektoru.

JP Mladost: Sakule trenutno bez vode

JP Mladost: Sakule trenutno bez vode

Sakule trenutno bez vode
Sakule, 8. Avgust 2022
Obaveštavaju se građani Sakula da je trenutno došlo do prekida isporuke vodosnabdevanja zbog kvara na vodovodnoj uličnoj mreži. Ekipa jp Mladost Opovo je na terenu i radi na otklanjanju kvara. Očekuje se da će kvar biti saniran u što kraćem vremenskom roku.

JP Mladost

Saobraćaj: Pojačana kontrola brzine kretanja vozila do kraja nedelje

Saobraćaj: Pojačana kontrola brzine kretanja vozila do kraja nedelje

Pojačana kontrola brzine kretanja vozila do kraja nedelje

Srbija, 8. avgusta
Pripadnici Uprave saobraćajne policije MUP-a sprovešće od danas do 14. avgusta akciju pojačane kontrole saobraćaja, koja će biti usmerena na kontrolu brzine kretanja vozila.
Saobraćajna policija će svakoga dana akcije angažovati sve raspoložive uređaje za merenje brzine kretanja – ručne radare, radare u sistemima video nadzora i uređaje za merenje brzine u vozilima bez obeležja policije tj. “presretačima”, dok će na auto-putevima biti merena i prosečna brzina kretanja vozila korišćenjem proširenog i unapređenog sistema, saopštio je MUP.
Dodaju da će određeni broj patrola snimati brzinu kretanja bez zaustavljanja vozača i da će vlasnici vozila koja budu snimljena u prekoračenju dobiti na kućnu adresu poziv da se izjasne o identitetu lica koje je učinilo prekršaj.
Iz MUP-a apeluju na sve vozače da poštuju ograničenje brzine kretanja i ističu da se od početka ove godine, zbog neprilagođene brzine kretanja, dogodilo 140 najtežih saobraćajnih nezgoda u kojima je poginulo ukupno 155 lica.
Podsećaju da je od početka ove godine, zbog učinjenog prekršaja prekoračenja brzine sankcionisano više od 230.000 vozača, što je za 25 odsto više u odnosu na isti period prošle godine.
Akcija pojačane kontrole saobraćaja sprovešće se u 30 država članica organizacije ROADPOL (mreža saobraćajnih policija Evrope).