Umetničko delo „Blagoveštenski sabor u Sremskim Karlovcima 1861“ u Muzeju Vojvodine 

August 19, 2022

Umetničko delo „Blagoveštenski sabor u Sremskim Karlovcima 1861“ u Muzeju Vojvodine 

NOVI SAD, 18. avgust 2022 – Nakon 29 godina otkako je ukradeno iz Depandansa Muzeja Vojvodine u Čelarevu, umetničko delo „Blagoveštenski sabor u Sremskim Karlovcima 1861“ Vlaha Bukovca vraćeno je u Srbiju iz Švajcarske.

Ova slika urađena je po narudžbini povodom 40-godišnjice Crkveno-narodnog sabora Srba održanog na Blagovesti, 2. aprila 1861. godine u Sremskim Karlovcima, kojem je predsedavao patrijarh Josif Rajačić.

Akademik Vlaho Bukovac (1855–1922) prikazao je na slici 82 autentična portreta učesnika Sabora, pripadnika crkvenog klera, političkih stranaka i građana, među kojima je bio i Svetozar Miletić. Izvedena je tehnikom ulja na platnu, u dimenzijama 122 x 192 centimetra.

„Reč je o delu koje predstavlja kulturno nasleđe Srbije i koje ima izuzetan značaj za Vojvodinu i celu našu zemlju, jer prikazuje jedan od značajnih događaja za srpski narod u dugoj borbi za slobodu i ujedinjenje“, izjavio je predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović nakon primopredaje slike.

Prema rečima predsednika Mirovića, kao narod dugujemo zahvalnost svima koji su učestvovali u akciji pronalaženja ove slike jer je ona pravo svedočanstvo o događajima sa Blagoveštenskog sabora, i na njoj vidimo velikane Srpske Vojvodine koji su nosioci jedinstva, zajedništva i ideje koja je krunisana u novembru 1918. godine – ideje prisajedinjenja Vojvodine Kraljevini Srbiji.

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin zahvalio je Tužilaštvu za organizovani kriminal i SBPOK-u, koji su pronašli sliku i vratili je srpskom narodu.

„Slika ima veliku umetničku vrednost, ali mnogo veći od toga je njen kulturno-istorijski značaj i sećanje na Srbe kakvi su bili – jedna hrabra i istorijska generacija čijim radom je započeta i nastavljena naša borba za ujedinjenje“, izjavio je ministar Vulin.

Direktorka Muzeja Vojvodine Tijana Stanković Pešterac navela je da je današnji dan istorijski trenutak kako za Muzej, tako i za našu zemlju. Ona je izrazila zahvalnost Pokrajinskoj vladi, koja je izdvojila sredstva za povratak ove slike u Srbiju.

Umetničko delo „Blagoveštenski sabor u Sremskim Karlovcima 1861“ biće izloženo u Muzeju Vojvodine u petak od 10 do 18 časova, a u narednom periodu biće deo stalne muzejske postavke.

Događaju je prisustvovala i Dragana Milošević, pokrajinski sekretar za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama.

pročitajte još i

Matične knjige venčanih: U septembru šest venčanja

Matične knjige venčanih: U septembru šest venčanja

U septembru šest venčanja OPOVO, 1. oktobar 2022 - Tokom septembra na teritoriji Opštine Opovo održano je šest venčanja, četiri u Opovu i dva u Sefkerinu. OPOVO: Đorđe Šimšić i Jovana Lekić; Nemanja Janjić i Tanja Spasevski; Saša Jovanov i Jelena Surdanov; Saša...

Popis stanovništva 2022: Danas počinje popis

Popis stanovništva 2022: Danas počinje popis

Danas počinje popis BEOGRAD, 1. oktobra (Tanjug) - U Srbiji danas počinje popis stanovništva, a oko 15.000 izabranih popisivača krenuće od vrata do vrata, metodom intervjua da od građana prikupljaju popisne podatke. Direktor Republičkog zavoda za statistiku Miladin...

najnovije

najčitanije