Umetničko delo „Blagoveštenski sabor u Sremskim Karlovcima 1861“ u Muzeju Vojvodine 

19/08/2022

Umetničko delo „Blagoveštenski sabor u Sremskim Karlovcima 1861“ u Muzeju Vojvodine 

NOVI SAD, 18. avgust 2022 – Nakon 29 godina otkako je ukradeno iz Depandansa Muzeja Vojvodine u Čelarevu, umetničko delo „Blagoveštenski sabor u Sremskim Karlovcima 1861“ Vlaha Bukovca vraćeno je u Srbiju iz Švajcarske.

Ova slika urađena je po narudžbini povodom 40-godišnjice Crkveno-narodnog sabora Srba održanog na Blagovesti, 2. aprila 1861. godine u Sremskim Karlovcima, kojem je predsedavao patrijarh Josif Rajačić.

Akademik Vlaho Bukovac (1855–1922) prikazao je na slici 82 autentična portreta učesnika Sabora, pripadnika crkvenog klera, političkih stranaka i građana, među kojima je bio i Svetozar Miletić. Izvedena je tehnikom ulja na platnu, u dimenzijama 122 x 192 centimetra.

„Reč je o delu koje predstavlja kulturno nasleđe Srbije i koje ima izuzetan značaj za Vojvodinu i celu našu zemlju, jer prikazuje jedan od značajnih događaja za srpski narod u dugoj borbi za slobodu i ujedinjenje“, izjavio je predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović nakon primopredaje slike.

Prema rečima predsednika Mirovića, kao narod dugujemo zahvalnost svima koji su učestvovali u akciji pronalaženja ove slike jer je ona pravo svedočanstvo o događajima sa Blagoveštenskog sabora, i na njoj vidimo velikane Srpske Vojvodine koji su nosioci jedinstva, zajedništva i ideje koja je krunisana u novembru 1918. godine – ideje prisajedinjenja Vojvodine Kraljevini Srbiji.

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin zahvalio je Tužilaštvu za organizovani kriminal i SBPOK-u, koji su pronašli sliku i vratili je srpskom narodu.

„Slika ima veliku umetničku vrednost, ali mnogo veći od toga je njen kulturno-istorijski značaj i sećanje na Srbe kakvi su bili – jedna hrabra i istorijska generacija čijim radom je započeta i nastavljena naša borba za ujedinjenje“, izjavio je ministar Vulin.

Direktorka Muzeja Vojvodine Tijana Stanković Pešterac navela je da je današnji dan istorijski trenutak kako za Muzej, tako i za našu zemlju. Ona je izrazila zahvalnost Pokrajinskoj vladi, koja je izdvojila sredstva za povratak ove slike u Srbiju.

Umetničko delo „Blagoveštenski sabor u Sremskim Karlovcima 1861“ biće izloženo u Muzeju Vojvodine u petak od 10 do 18 časova, a u narednom periodu biće deo stalne muzejske postavke.

Događaju je prisustvovala i Dragana Milošević, pokrajinski sekretar za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama.

MaPro Ecommerce

Online shop već od 9.999 rsd

Sa zapanjujućim dizajnom, neverovatno je lako napraviti online shop za samo par minuta.

pročitajte još i

Baranda: Radionica „Učimo od prirode“

Baranda: Radionica „Učimo od prirode“

Radionica „Učimo od prirode“ BARANDA, 6. jun 2023 – Kroz igru i takmičenje učenici III-2 Izdvojenog odeljenja „Olga Petrov“ u Barandi, (Osnovna škola „Zoran Petrović“ Sakule), učestvovali su u radionici „Učimo od prirode“ koju u okviru svog edukativnog programa...

Danas počeo raspust za osnovce i srednjoškolce

Danas počeo raspust za osnovce i srednjoškolce

Danas počeo raspust za osnovce i srednjoškolce Srbija, 7. jun 2023 Izvor /RTS/ Danas počinje raspust i za osnovce i za srednjoškolce. Zbog tragedija koje su potresle društvo, Vlada je odlučila da se školska godina završi dve nedelje ranije.    Vrata škola ostaju...

Susreti generacija: Opovčani obeležili 30 godina male mature

Susreti generacija: Opovčani obeležili 30 godina male mature

Opovčani obeležili 30 godina male mature OPOVO, 6. jun 2023 – Opovačka generacija rođena 1978. godine, prošlog vikenda je obeležila i proslavila jubilej 30 godina male mature. Ova generacija je maturirala 1993. godine, a nakon prozivke na rezrednom času u OŠ „Dositej...

najnovije

najčitanije