Vremenske prilike: Sutra sunčano i veoma toplo, do 36 stepeni

Vremenske prilike: Sutra sunčano i veoma toplo, do 36 stepeni

Sutra sunčano i veoma toplo, do 36 stepeni

Srbija, 4. avgust, 2022
U Srbiji sutra sunčano i veoma toplo, uz slab razvoj dnevne oblačnosti u planinskim predelima.
Jutarnja temperatura od 12 do 20, najviša dnevna od 33 do 36 stepeni. Vetar slab do umeren severnih pravaca, saopštio je Republički hidrometeorološki zavod.
U Beogradu sunčano i veoma toplo, uz slab do umeren vetar severnih pravaca. Jutarnja temperatura od 17 do 20, najviša dnevna oko 35 stepeni. U Srbiji u subotu sunčano i veoma toplo. Zatim promenljivo oblačno, u nedelju u brdsko-planinskim, a od ponedeljka i u ostalim krajevima lokalni pljuskovi i grmljavine, uz manji pad temperature.

ONB Opovo_Mz Sefkerin: “Uroš Predić – u zbirci Gorana Nikolića  Neuzinskog”

ONB Opovo_Mz Sefkerin: “Uroš Predić – u zbirci Gorana Nikolića  Neuzinskog”

“Uroš Predić – u zbirci Gorana Nikolića  Neuzinskog”
Sefkerin/Opovo, 4 avgust 2022
Povodom sefkerinske Slave “Mandaline” u svečanoj Sali MZ Sefkerin sinoć je otvorena izložba fotografija, spisa i razglednica “Uroš Predić – u zbirci Gorana Nikolića – Neuzinskog”. Interesantna izložba privukla je pažnju publike.

Foto/Nikola Konstantinov-Glas Opova


Izložbi su prisustvovali predsednik opštine Miloš Markov, pokrajinski poslanik Predrag Ginculj, zamenica predsednice opštine Anka Simin Damjanov sa saradnicima, a izložbu su otvorili, direktorka galerije “Jovan Popović” Katarina Nikolić Ralić koja je istakla značaj saradnje sa vlasnikom kolekcije Goranom Nikolićem koji je i ranijih godina poklanjao artefakte od značaja za opstinu Opovo i istoričar umetnosti i autor teksta u katalogu, Dimitrije Jovanov, koji čestitao Sefkerincima slavu i obrazložio odabir fotografija iz velike zbirke opovačkog kolekcionara.

Goran Nikolić – Neuzinski; Foto/Nikola Konstantinov-Glas Opova
Sa otvaranja izložbe u Sefkerinu; Foto/Nikola Konstantinov-Glas Opova

Prenosimo deo teksta iz kataloga:
Izloženim predmetima povezana su i mesta u kojima je Predić živeo, često ih pohodio ili su u njima živeli njegovi rođaci: Beograd, Orlovat, Opovo, Pančevo, Bečej. Među dokumentima iz domena privatne prepiske zastupljene su dve razglednice umetnikove sinovice,  Anđe Predić, upućene iz Opova. Obe nam, osim iskazivanja prisnog odnosa rođake, prikazuju znamenite objekte javne i privatno-ekonomske namene predratne Opave reprodukovane na aversu.

Da se podsetimo, Uroš Predić (1857-1952), korifej nacionalne umetnosti i kulture, rođen u Orlovatu u Banatu, bio je dugovečan i plodan autor u području crkvene umetnosti, portreta, kompozicija iz nacionalne istorije, žanr scena, ličnost vredna pomena i večnog spominjanja, ostaviviši nam vredno nasleđe. Dimitrije Jovanov, istoričar umetnosti

Izložba će biti otvorena do 3. Septembra 2022. godine

Dva nova registra: E-testament i registar punomoćja

Dva nova registra: E-testament i registar punomoćja

E-testament i registar punomoćja

BEOGRAD, 4. avgust (Tanjug) – U okviru opšteg trenda digitalizacije u Republici Srbiji, a na kom insistira i razvija Vlada Srbije preko raznih projekata EU, javno beležništvo dobija dva nova elektronska registra koja će služiti povećanju pravne sigurnosti građana, rekao je za Tanjug član Izvršnog odbora Javnobeležničke komore Srbije Sava Dedajić.

To su registar zaveštanja (testamenta) i registar punomoćja, precizira Dedajić.

Registar zaveštanja, će pohranjivati sve testamente koji se daju pred javnim beležnikom i sudom, naveo je javni beležnik, ističući da će se na taj način srečiti falsifikovanja, sakrivanja ili uništavanja testamenta.

“Nakon smrti osobe, a pre ostavinskog postupka, javni beležnik i sud vršiće uvid u registar kako bi proverili da li postoji testament umrlog lica, čime se onemogućaava da neko testament uništi, sakrije ili prepravi, jer to ne može učiniti ukoliko se dokument nalazi u registru”, pojasnio je Tanjugov sagovornik.

Registar punomćja će, kaže Dedajić, doprineti većoj pravnoj sigurnosti u oblasti prometa nekretnina i sprečiti zloupotrebe punomoćja od strane punomoćika.

“U poslednjih par meseci smo dosta čitali o takvoj vrsti zloupotreba, a jedan od slučajeva je lažni agent za nekretnine, koji je zastupajući gospođu iz Amerike falsifikovao punomoćje i prodao kuću koju ona ima u Srbiji” rekao je on.

Ovim registrom, se takođe, sprečava se da ukoliko vlasnik nekretnine preko telefona otkaže punomoćje, punomoćnik iskoriti to punomoćje bez obzira što je otkazano.

“Svaki javni beleznik pred kojim dođe do primene punomoćja mora da ga proveri u registru, i u slučaju da ga tu nema, postoji opasnost da je falsifikovano, nakon čega će se proveriti javni beležnik kod koga je overen dokument” istakao je Dedajić.

Prema njegovim rečima, veoma je značajno što postoji jedinstveni registar na teritoriji cele Srbije, pa ukoliko vlasnik nekretnine istu proda u Beogradu, punomoćje može overiti u bilo kom drugom gradu u Srbiji , a javni beleznik po službenoj dužnosti unosi u registar to punomoćje.

Takođe, građani mogu da otkažu punomićje kod bilo kog javnog beležnika, rekao je Dedajić i dodao da je registar povezan sa APR-om i sa elektronskom matičnom knjigom.

Ukoliko punomoćje izda pravno lice i nakon toga uđe u stečaj, svi dokumenti i punomoćja gube pravnu važnost i nisu više validni, napomenuo je Dedajić.

Pored ova dva registra, građani Srbije će od početka sledeće godine moći da koriste i aplikaciju e-pritužbe, putem koje će moći da na brz i jednostavan način podnesu onlajn pritužbu na unapred generisanom obrascu, bez fizičkog odlaska u Ministarstvo pravde.

Ministarstvo pravde uspostavilo je pomenute registre uz podršku EU projekta “EU za pravdu – Podrška za Poglavlje 23”, a sve u cilju jačanja pravne sigurnosti u Srbiji.

MZ Sefkerin: Satnica događanja u Sefkerinu

MZ Sefkerin: Satnica događanja u Sefkerinu

Satnica događanja u Sefkerinu
Sefkerin, 4. avgust 2022
Danas je po planu proslave “Mandaline” u 9:30 časova u crkvi Svetog arhangela Gavrila liturgija, u 12:00 časova uručenje poklon – knjiga za ovogodišnje maturante sa odličnim uspehom, od 17:00 časova sledi fudbalska utakmica između domaćeg Tempa i Borca iz Trnjaka.  Večernji sati su rezervisani za nastupe pevača po ugostiteljkim objektima nastupi pevača.

Opšta bolnica Pančevo: Odeljenje urologije dobilo vrednu opremu

Opšta bolnica Pančevo: Odeljenje urologije dobilo vrednu opremu

Odeljenje urologije dobilo vrednu opremu

Pančevo, 4. Avgust 2022
Izvor: OB Pančevo
Odeljenje urologije je dobilo vrednu opremu od novca Pokrajnskog sekreterijata za zdravstvo Vojvodine. Služba urologije je unazad 5 godina značajno obnovila opremu i uvrstila u svoj rad nove tehnike i tehnologije, što je podiglo kvalitet usluge ka pacijentima kao i kvalitet pružanja usluga same OB Pančevo.

Dobili smo Cistoslitotriptor (aparat za razbijanje kamena u mokraćnoj bešici). Potpuno nova intevencija koja sada može da se radi na urologiji , do sada se radila improvizovana intervencija što je tehnički bilo teže za operatora a instrument sa kojim se radilo se „trošio“ , jer nije specifično napravljen za ovu vrstu intervencije. Pacijenti sa većom kalklulozom mokraćne bešike upućivani su u tercirane ustanove radi rešavanja tog problema , što sada daje komfor našim pacijentima da se leče u svom gradu .Takođe se radila otvorena operacija vađenja kamena , što je teže za samog pacijenta jer ima ranu na stomaku i duzi oporavak.

Dobili smo cistoskop sa optikama + fleksibilna biopsiona klešta – set koji služi da urolog dobro i čisto vidi polje koje gleda – kada radi cistoskopiju (pregled m bešike), da kleštima može da uzme sumnjivo tkivo kao i delove kamena.Izuzetno važani isntrumneti u svakodnevnom radu urologa kako kroz ambulantne cistoskopije tako i na samom odeljenju. Osnovno sredstvo za rad, dijagnostiku tumora mokraćne bešike, kamena u m bešici , stanja mukoze m bešike (razni cistitisi, kravrenja) a uz pomoć forcepsa uzimamo tumorsko tkivo ili same suspektne lezije u mokraćnoj bešici za biopsiju. Ovo je značajna i vredna –skupa oprema koja je potrošna i zato je veliki značaj da smo je obnovili ove godine.

Treća velika stavar je Irigaciona pumpa za UROLOGIJU, histeroskopiju i laparoskopiju. Pumpa je značajni deo opreme, jer održava pritisak u m bešici konstantan kada se radi TUR (transuretralna resekcija) tumota mokraćne bešike, TUR prostate, kada se zaustavlja krvarenje u bešici, pumpa omogućava da imamo dobru viziju kada radimo, ne prave se koagulumi, nema predistendiranja bešike (do sada smo radili ručno –ispuštanjem viška vode iz bešike), a umesto pumpe imali smo «slobodan pad» tečnosti iz mokraćne bešike.

Veliki značaj za sve pacijente, njihova bezbednost a i operator ima bezbedan i siguran način rada. Dobra vizija kod krarećih tumora m bešike, kraverće prostate, kamena u m bešici, kod svih endoskopiskih operacija ( TUR TU bešike , TUR prostate) kada sa sigrnošću možermo da vidimo gde i šta resektujemo , zaustavljanje kravrenja je preciznije i brže jer imamo dobru viziju, brz odvod tečnosti kao i brže ubacivanje ispirola kada imate jasnu viziju što je u operacijama najbitnije. Ova pumpa je jedna od najnovih modela, jer ima mogućnost brzog odvoda i dovoda tečnosti u toku rada.

Služba urologije će nastaviti da se razvija po najnovijim medicinsko/tehnološkim trendovima i vodičima dobre kliničke prakse i u buduće, zahvaljujući sluhu menadžmenta za obnovaljanjem i ulaganjem u nove aparete, instrumente i edukacije svojih zaposlenih.