Groznica Zapadnog Nila: 10 osoba zaraženo u Južnom Banatu

Groznica Zapadnog Nila: 10 osoba zaraženo u Južnom Banatu

10 osoba zaraženo u Južnom Banatu
Izvor: RTV Pančevo
Pančevo, 5. Avgust 2022
Od 1  juna kada se i vrši nadzor  nad komarcima koji prenose  Groznicu Zapadnog Nila  u Južnobanatskom okrugu obolelo je  10 osoba. Na Infektivnom odeljenju  pančevačke bolnice ternutno se leči  osam pacijenta dok su dve  osobe  sa težom kliničkom hospitalizovane na Infektivnu kliniku u Beogradu.

Više od 80 posto sučajeva  osoba koja je došla u kontakt sa zaraženim komarcem nema simptome , svega 20 posto ima blage simptome slične gripu.Temperatura, bolovi u grlu, zglobvima može čak i osip i otok žlezda ali to je  stanje koje brzo prolazi i neostavlja posledice

Oni su hospitalizovani zbog teških neuroinvazivnih oboljenja encefalitisi i meningitisi .To su osobe koje imaju preko 60 godina i pridružene boleti. Moramo da se zaštitimo od komaraca jer na celom podrucju grada i naseljenih mesta ima komaraca koji prenose virus Zapadnog Nila

Groznica Zapadnog Nila potvrđena je kod deset osoba iz Južnobanatskog okruga.  Devetoro pacijenta je sa teritorije Pančeva a  jedna  osoba je iz Opštine  Alibunar .Pacijenti se  leče na Infektivnom odeljenju Opšte bolnce Pančevo dok je  dvoje  hospitalizovano na Infektivnoj klinici u Beogradu.

Većina osoba koju ubode inficirani komarac Groznicom Zapadnog nila nema nikakve simptome ili blage koji brzo prolaze i od kojih nema komplikacija.

Savet je da izbegavamo  boravak u prirodi u večernjim satima kada je aktivnost komaraca najveća , posebno u šumi i pored reka. Groznica Zapadnog Nila ne može se preneti  s jedne osobe na drugu  a simptomi posle uboda zaraženog komarca  posle tri do 14 dana.

Jp Mladost: Sakule trenutno bez vode

Jp Mladost: Sakule trenutno bez vode

Sakule trnutno bez vode
Sakule, 5. Avgust 2022
Obaveštavaju se građani Sakula da je vodosnabdevanje u prekidu zbog kvara na uličnoj vodovodnoj mreži u ulici Jna. Ekipe jp Mladost Opovo su na terenu i rade na otklanjanju kvara. Kvar će biti saniran u najkraćem mogućem roku. 
JP Mladost

Saobraćaj: Teška saobraćajna nesreća na Jabučkom putu

Saobraćaj: Teška saobraćajna nesreća na Jabučkom putu

Izvor: RTV Pančevo
Pančevo, 5. avgust 2022
Jutros oko 5 sati na putu Pančevo-Jabuka dogodila se saobraćajna nezgoda kada je vozač putničkog vozila koji se kretao iz pravca Jabuke ka Pančevu putničkim vozilom sišao sa kolovoza u levo u pravcu svog kretanja i udario u drvo, saopšteno je iz Osnovnog javnog tužilaštva.

Vozač putničkog vozila zadobio teške telesne povrede, dodaje tužilaštvo. Naloženo je da se nakon provera stepena povreda suvozača putničkog vozila protiv vozača putničkog vozila koji je izazvao saobraćajnu nezgodu podnese krivična prijava.