Krizni štab: Kovid propusnice od subote od 22 sata u zatvorenim objektim

Krizni štab: Kovid propusnice od subote od 22 sata u zatvorenim objektim

Kovid propusnice od subote od 22 sata u zatvorenim objektim

BEOGRAD, 20. oktobra (Tanjug) – Epidemiološka sitaucija je i dalje katastrofalna i ne smiruje se i zbog toga je Krizni štab danas doneo odluku da od sutobe, 23. oktobra od 22 sata bude uvedeno obavezno posedovanje validne kovid propusnice za boravak u svim ugostiteljskim objektima u zatvorenom prostoru, rekla je danas premijerka Ana Brnabić.

“To se odnosi na sve ugostiteljske objekte i biće kovid propusnice obavezne u restoranima, kafićima, barovima i svim sličnim objektima nakon 22 sata od subote 23. oktobra, tako da nećete moći da budete u zatvorenom bez validne kovid propusnice”, rekla je Brnabićeva na konferenciji za medije posle sednice Kriznog štaba.

Rekla je da je bilo problema oko fotografija na kovid propusnicama, tako da one neće imati fotografije već će kovid redari i druga ovlašćena lica moći da zatraže na uvid lični dokument sa fotografijom uz propusnicu, bilo ličnu kartu ili pasoš ili drugi zvanični dokument izdat od zvaničnog organa.

Brnabićeva je najavila da će vlada to o uvođenju kovid propusnica usvojiti sutra na redovnoj sednici vlade.

Izložba češkog stakla: Stručno vođenje za osnovce iz Opova

Izložba češkog stakla: Stručno vođenje za osnovce iz Opova

Stručno vođenje za osnovce iz Opova

OPOVO, 20. oktobar 2021 – Kao i na prvoj izložbi češkog stakla 2019. godine (Istorija češkog stakla – od rimskog perioda do renesanse) i nova, druga izložba pod nazivom „Ponovo stvorena lepota vatrom i umećem čeških majstora stakla (od baroka do ar dekoa), privukla je veliki broj posetilaca i ljubitelja umetnosti.

Pozitivne vibracije dolaze sa svih strana pa su tako organizovane kolektivne posete učenika viših razreda OŠ „Dositej Obradović“ iz Opova uz stručno vođenje vlasnika kolekcije Borislava Šoša.

Recepti po preporuci kuhinje hotela Stari Banat: Grilovana orada na sušenom paradajzu

Recepti po preporuci kuhinje hotela Stari Banat: Grilovana orada na sušenom paradajzu

Grilovana orada na sušenom paradajzu

OPOVO, 20. oktobar 2021 – Priprema: Svežu oradu očicistiti, posoliti i peći na ploči uz povremeno okretanje i prelivanje maslinovim uljem.

Na maslinovom ulju propržiti šargarepu, čeri paradajz oko 2 minuta, dodati sušeni paradajz, beli luk i naliti paradajz pelatom.

Skuvati krompir, iseći luk i napraviti salatu.

Oradu servirati sa krompir salatom i preliti  nadevom od sušenog paradajza.

Naminice:

500g krompira

100g suvo soljene slanine

150g pečene paprike

100g kačkavalja

10g belog luka

10g maslinovog ulja

100g kajmaka

peršunovo lišće

so

biber

Opštinska uprava Opovo: Određene lokacije za odlaganje inertnog – građevinskog otpada

Opštinska uprava Opovo: Određene lokacije za odlaganje inertnog – građevinskog otpada

Određene lokacije za odlaganje inertnog – građevinskog otpada

OPOVO, 20. oktobar 2021 – Na predlog Odeljenja za imovinsko pravne, stambene poslove, urbanizam i građevinarstvo Opštinske uprave Opovo, Skupština opštine Opovo je usvojila Odluku o određivanju lokacije za odlaganje inertnog, odnosno građevinskog otpada i otpada od rušenja na teritoriji Opštine Opovo.

Za naseljeno mesto Opovo kao lokacija za odlaganje inertnog, odnosno građevinskog otpada i otpada od rušenja određuje se deo katastarske parcele broj 2204 (Donji Ugar), u Sefkerinu deo katastarske parcele broj 4222 (Jer), u Sakulama deo katastarske parcele broj 3335 (kod deponije) i u Barandi deo katastarske parcele broj 6250 (Slatina).

Lokacije su precizno ograničene informativnim tablama, pod video nadzorom i sprovodiće se pojačana inspekcijska kontrola.

Inertnim otpadom smatra se otpad koji nije podložan bilo kojim fizičkim, hemijskim ili biološkim promenama, ne rastvara se, ne sagoreva ili na drugi način fitički ili hemijski ne reaguje, nije biološki razgradiv ili ne utiče nepovoljno na druge materije sa kojima dolazi u kontakt na način koji može da dovede do povećanja zagađenja životne sredine ili ugrozi zdravlje ljudi, a ukupno izluživanje i sadržaj zagađujućih materija u otpadu i ekotoksičnost izluženih materija ne smeju biti značajni, a posebno ne smeju ugrožavati kvalitet površinskih / podzemnih voda.

Građevinskim otpadom i otpadom od rušenja podrazumeva se građevinski otpad – šut i otpad od rušenja objekata (cigla, blokovi, crep, beton i sl.) koji nije opasan otpad i koji se može koristiti za ponovnu upotrebu proizvoda za istu ili drugu namenu, odnosno tretman otpada radi dobijanja sirovine za proizvodnju istog ili drugog proizvoda, kao sekundarna sirovina.

Inertan otpad, odnosno građevinski otpad i otpad od rušenja transportuje se u zatvorenom vozili, kontejneru ili na drugi odgovarajući način kako bi se sprečilo rasipanje ili ispadanje otpada prilikom transporta, utovara ili istovara i izbeglo zagađenje vazduha, vode, zemljišta i životne sredine.

Na lokacijama određenim za odlaganje inertnog, odnosno građevinskog otpada i otpada od rušenja ne sme se odlagati druga vrsta otpada.

Nadzor nad sprovođenjem odredbi ove odluke vršiće Opštinska uprava Opovo preko komunalne i inspekcije za zaštitu životne sredine.

Ovom odlukom određene su i kaznene odredbe. Novčanom kaznom od 100.000 dinara kazniće se pravno lice koje inertni otpad, odnosno građevinski otpad i otpad od rušenja odloži van određenih lokacija, dlaže drugu vrstu otpada ili pravilno ne transportuje. Za iste prekršaje, novčanom kaznom od 15.000 dinara kazniće se odgovorno lice u pravnom licu.