Opštinska uprava Opovo: Određene lokacije za odlaganje inertnog – građevinskog otpada

20/10/2021

Određene lokacije za odlaganje inertnog – građevinskog otpada

OPOVO, 20. oktobar 2021 – Na predlog Odeljenja za imovinsko pravne, stambene poslove, urbanizam i građevinarstvo Opštinske uprave Opovo, Skupština opštine Opovo je usvojila Odluku o određivanju lokacije za odlaganje inertnog, odnosno građevinskog otpada i otpada od rušenja na teritoriji Opštine Opovo.

Za naseljeno mesto Opovo kao lokacija za odlaganje inertnog, odnosno građevinskog otpada i otpada od rušenja određuje se deo katastarske parcele broj 2204 (Donji Ugar), u Sefkerinu deo katastarske parcele broj 4222 (Jer), u Sakulama deo katastarske parcele broj 3335 (kod deponije) i u Barandi deo katastarske parcele broj 6250 (Slatina).

Lokacije su precizno ograničene informativnim tablama, pod video nadzorom i sprovodiće se pojačana inspekcijska kontrola.

Inertnim otpadom smatra se otpad koji nije podložan bilo kojim fizičkim, hemijskim ili biološkim promenama, ne rastvara se, ne sagoreva ili na drugi način fitički ili hemijski ne reaguje, nije biološki razgradiv ili ne utiče nepovoljno na druge materije sa kojima dolazi u kontakt na način koji može da dovede do povećanja zagađenja životne sredine ili ugrozi zdravlje ljudi, a ukupno izluživanje i sadržaj zagađujućih materija u otpadu i ekotoksičnost izluženih materija ne smeju biti značajni, a posebno ne smeju ugrožavati kvalitet površinskih / podzemnih voda.

Građevinskim otpadom i otpadom od rušenja podrazumeva se građevinski otpad – šut i otpad od rušenja objekata (cigla, blokovi, crep, beton i sl.) koji nije opasan otpad i koji se može koristiti za ponovnu upotrebu proizvoda za istu ili drugu namenu, odnosno tretman otpada radi dobijanja sirovine za proizvodnju istog ili drugog proizvoda, kao sekundarna sirovina.

Inertan otpad, odnosno građevinski otpad i otpad od rušenja transportuje se u zatvorenom vozili, kontejneru ili na drugi odgovarajući način kako bi se sprečilo rasipanje ili ispadanje otpada prilikom transporta, utovara ili istovara i izbeglo zagađenje vazduha, vode, zemljišta i životne sredine.

Na lokacijama određenim za odlaganje inertnog, odnosno građevinskog otpada i otpada od rušenja ne sme se odlagati druga vrsta otpada.

Nadzor nad sprovođenjem odredbi ove odluke vršiće Opštinska uprava Opovo preko komunalne i inspekcije za zaštitu životne sredine.

Ovom odlukom određene su i kaznene odredbe. Novčanom kaznom od 100.000 dinara kazniće se pravno lice koje inertni otpad, odnosno građevinski otpad i otpad od rušenja odloži van određenih lokacija, dlaže drugu vrstu otpada ili pravilno ne transportuje. Za iste prekršaje, novčanom kaznom od 15.000 dinara kazniće se odgovorno lice u pravnom licu. 

MaPro Ecommerce

Online shop već od 9.999 rsd

Sa zapanjujućim dizajnom, neverovatno je lako napraviti online shop za samo par minuta.

pročitajte još i

najnovije

najčitanije