Fond Evropski poslovi: Uspostavljanje sveobuhvatne baze podataka o projektima finansiranim putem eksternih izvora (video)

Fond Evropski poslovi: Uspostavljanje sveobuhvatne baze podataka o projektima finansiranim putem eksternih izvora (video)

Uspostavljanje sveobuhvatne baze podataka o projektima finansiranim putem eksternih izvora

NOVI SAD, 5. oktobar 2021 – Danas su u Pokrajinskoj vladi potpisani sporazumi između svih 45 lokalnih samouprava i Fonda „Evropski poslovi“ AP Vojvodine o uključivanju u sveobuhvatnu bazu podataka (BEFS) o projektima finansiranim putem eksternih izvora.

Ispred Opštine Opovo sporazum je potpisao predsednik opštine Miloš Markov, koji je izrazio zadovoljstvo ovim programom i najavio novu projektnu politiku lokalne samouprave.

„Uključivanje u sveobuhvatnu bazu podataka o projektima finansiranim putem eksternih izvora donosi puno benefita, što ćemo mi kao lokalna samouprava nastojati maksimalno da iskoristimo. Smatram da fondove EU nismo dovoljno koristili u prethdnom periodu i da je to jedan veliki potencijal za nas da obezbedimo značajna dodatna sredstva iz ovih izvora i na taj način realizujemo kapitalne investicije koje inače ne bi mogli sami iz budžeta da realizujemo, kao što su komunalna infrastruktura u vidu vodovodnih mreža, kanalizacije, puteva, koju upravo pruža IPARD3, kompomeneta koja uskoro postaje aktuelna, ovo će meni i mojim saradnicima sigurno biti jedna od glavnih tema narednih dana“, izjavio je Markov u Novom Sadu
Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović ovom prilikom izjavio je da je od 2012. do 2019. godine pokrajinska administracija subvencionisala 488 projekata sa više od sedam miliona evra.

U tom periodu, kako je naveo, jedinice lokalne samouprave uz podršku Pokrajinske vlade u iznosu od 3,2 miliona evra realizovale su 151 projekat.

„Pokrajinska vlada proteklih godina bila je uspešna u vezi sa realizacijom sredstava iz fondova Evropske unije. U tom procesu bili smo efikasni, transparentni i odgovorni, i nastavićemo da uz podršku naših fondova i drugih institucija podstičemo lokalne samouprave kako bi u narednom periodu bile efikasnije kada je reč o raspoloživim izvorima finansiranja“, rekao je Mirović. On je ocenio da je Pokrajinska vlada bila veoma aktivna i u okviru IPA i Interreg projekata prekogranične saradnje.

„Važno je da budemo okupljeni oko projekata. Uz pomoć sredstava iz Evropske unije uradili smo mnogo važnih projekata za građane Vojvodine, uz svaki opravdan dinar, a u narednom periodu sve više sredstava usmeravaćemo na zaštitu životne sredine i unapređenje lokalne komunalne infrastrukture“, istakao je Mirović.

PROČITAJTE JOŠ:


Regulisana rasveta u Barandi: Nova javna rasveta donosi kvalitet, uštedu i smanjuje zagađenje vazduha


Direktor Fonda „Evropski poslovi“ AP Vojvodine Aleksandar Simurdić rekao je da baza podataka treba da služi dobijanju pokazatelja koji će biti od koristi pokrajinskoj administraciji u kreiranju budućih javnih politika i jačanju institucionalnih kapaciteta u cilju što efikasnijeg korišćenja eksternih izvora finansiranja.

„Ovaj projekat treba da pokaže da zajedno, kao tri nivoa vlasti, uz partnere iz Evropske unije, u narednom periodu možemo da budemo još konkretniji i efikasniji kada je reč o raspoloživim izvorima finansiranja“, naveo je Simurdić.

Šef za saradnju u Delegaciji Evropske unije u Srbiji Nikola Bertolini izjavio je da zajedno možemo uraditi mnogo toga i da je izuzetno važno podizati svest lokalnih zajednica i integrisati nosioce ekonomskog i regionalnog razvoja.

Događaju su prisustvovali i pokrajinski sekretar za finansije Smiljka Jovanović i pokrajinski sekretar za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Aleksandar Sofić.

Najava otvaranja izložbe: Češko staklo od baroka do ar dekoa

Najava otvaranja izložbe: Češko staklo od baroka do ar dekoa

OPOVO, 5. oktobar 2021 – Galerija „Jovan Popović“ 7. oktobra u 17 časova otvara izložbu češkog stakla pod nazivom Ponovo stvorena lepota vatrom i umećem čeških majstora iz kolekcije Borislava Šoše.

Pre dve godine, tačnije u martu 2019. godine, u Galeriji „Jovan Popović“, započet je niz izložbi posvećenih istoriji i umetnosti češkog stakla. Izložbe su koncipirane kao tri hronološki omeđene celine. Nakon prve postavke, koja je prikazala replike staklenih predmeta od perioda kasne antike do renesanse, pred nama su eksponati koji svedoče o istorijskom i umetničkom razvoju stakla od baroka do ar dekoa, sa naglaskom na izradu secesijskih staklenih dekorativnih predmeta sa kraja 19. i početka 20. veka.

Vlasnik kolekcije, Borislav Šošo, dao je naziv ovoj drugoj postavci po redu – Ponovo stvorena lepota vatrom i umećem čeških majstora stakla. Češke staklarske radionice (Glass studio Štepánek, Glass Studio Müller, Zbyněk Votoček) izradile su replike staklenih predmeta, ponavljajući tehnike proizvodnje i dekoracije koje su koristili njihovi prethodnici u epohama iza nas. Najveći deo eksponata na izložbi pripada grupi staklenih predmeta koji su primeri eksperimenata u boji i formi sa kraja 19. i početka 20. veka, a kojima su pribegavale i druge evropske staklarske radionice pod uticajem ar nuvo stila, odnosno secesije.

Izložbu će otvoriti vlasnik kolekcije Borislav Šošo, kustoskinja Milica Perić, i direktorka galerije, Katarina Nikolić Ralić. Na izložbi prisustvovaće i njegova ekselencija ambasador Republike Češke u Srbiji, Tomaš Kuhta, predsednik opštine Opovo, Miloš Markov i pokrajinski poslanik, Predrag Ginculj.

Izložba će biti otvorena za posetioce od 7.  do 28. oktobra 2021.

SRU Soko Sefkerin: Sefkerinski Sokoli učestvovali na otvorenom prvenstvu Srbije i otvorenom prvenstvu Beograda u penjanju uz konopac

SRU Soko Sefkerin: Sefkerinski Sokoli učestvovali na otvorenom prvenstvu Srbije i otvorenom prvenstvu Beograda u penjanju uz konopac

Sefkerinski Sokoli učestvovali na otvorenom prvenstvu Srbije i otvorenom prvenstvu Beograda u penjanju uz konopac

SEFKERIN, 5. oktobar 2021 – U sali Sokolskog doma Sokolskog društva Batajnica održano je 4. oktobra peto Otvoreno sokolsko prvenstvo Srbije i peto Otvoreno prvenstvo Beograda u penjanju uz konopac u organizaciji Sokolskog saveza Srbije i Sokolskog saveza Beograda, a pod pokroviteljstvom Ministarstva omladine i sporta Republike Srbije i Gradskog sekretarijata za sport i omladinu.

Na takmičenju su učestvovale ekipe iz sokolskih društava kao i ostali zainteresovani građani i gosti.

Ukupno je nastupilo više od 70 takmičara podeljenih po starosnim kategorijama: sokolići (predškolci, od 1-4 razreda osnovne škole); mlađi pioniri (5-6 razred osnovne škole); pioniri (7-8 razred osnovne škole); kadeti (1-4 razred srednje škole); juniori (do 27 godina); seniori, sokolski veterani (preko 27 godina) u muškoj i ženskoj konkurenciji.

Sportsko rekreativno udruženje „SOKO“ Sefkerin je učestvovalo na takmičenju sa svojom ekipom od 4 člana. (G.R)