Predstavnici Opštine Opovo u Lasti: Tema sastanka red vožnje (video)

Predstavnici Opštine Opovo u Lasti: Tema sastanka red vožnje (video)

Tema sastanka red vožnje

OPOVO / BEOGRAD, 13. oktobar 2021 – U direkciji SP Lasta održan je sastanak između rukovodstva ovog autoprevoznika i predstavnika lokalne samouprave na kojem su učestvovali predsednik Opštine Opovo Miloš Markov i rukovodilac Odeljenja za privredu i finansije Opštinske uprave Opovo Slavko Mančev.

Tema sastanka je su bili novi polasci u redu vožnje.

„Jutros smo imali sastanak u direkciji Laste sa predstavnicima za saobraćaj vezano za poslaske sa teritorije Opštine Opovo iz Beograda, posebno za one polaske koji su nam bili problematični, odnosno, koji su bili u ranijem periodu, a nakon toga su ukinuti. Konkretno, govorim o polasku u 12:15, koji je bio prebačen u 13:15.

U pitanju su polasci koji su od izuzetnog značaja za naše građane, s obzirom da veliki broj i studenata, i đaka, i radnika gravitira tim linijama, tako da smo mi posle dužeg vremenskog perioda zakazivanja sastanka sa Lastom napokon dobili termin i organizovali sastanak. Ono što mogu da izvestima naše sugrađane jeste da se vraća polazak u 12:15h, koji je ukinut, a pritom ostaje polazak u 13:15. To smo jutros postigli na sastanku i smatram da je to izuzetno bitno, iziskivaće neko uvećanje subvencija koje već lokalna samouprava finansira Lasti ali u manjem obimu tako da mi to možemo finansijski da iznesemo, a sa druge strane dobijamo i polazak u 13:15 koji ostaje, a polazak u 12:15 se vraća već od ponedeljka što će veoma značiti putnicima.


Radio televizija Srbije: U emisiji „Ovo je Srbija“ o vodi u Opovu


Želimo da pokažemo da mislimo o putnicima, o svim ljudima sa teritorije Opštine Opovo, kako onima koji žive i rade na teritoriji Opštine Opovo, tako i o onima koji zbog posla moraju da putuju ka Beogradu i ulažemo maksimalan napor da im olakšamo put do Beograda i nazad“ izjavio je nakon sastanka Markov.

Na sastanku je bilo reči i o polasku lokala iz Opova u 10:00 časova, i to je problematika koja će se rešavati u narednom periodu, a zavisiće od podatka da li je ovaj polazak bio registrovan.

Svi u Idvor: Učestvujte u trci posvećenu  Mihajlu Pupinu

Svi u Idvor: Učestvujte u trci posvećenu Mihajlu Pupinu

Učestvujte u trci posvećenu  Mihajlu Pupinu

Idvor, 13. Oktobar 2021
Muzej “Mihajlo Pupin” i Omladinski atletski klub “Beograd” pozivaju zainteresovane trkače da u subotu 16.oktobra uzmu učešće u drugoj trci “OD PAŠNJAKA DO NAUČENJAKA I POBEDNIKA”,  startnina je besplatna, pobednike očekuju nagrade, ručak posle takmičenja, obilazak Pupinove rodne kuće i Pupinovog doma. Start trke za juniore, seniore i veterane na 5000 metara je planiran za 11. 20h

Informacije na telefon: 064 150 5555

Kultura: Počeo “Kovačički oktobar”

Kultura: Počeo “Kovačički oktobar”

Počeo “Kovačički oktobar”

Kovačica, 13. Oktobar
U Galeriji naivne umetnosti u Kovačici otvoren je 70. salon umetnosti „Kovačički oktobar“. Nova dela, nastala u toku prethodnih godinu dana, izložilo je 26 slikara.

Iako i ova godina protiče u znaku korone, umetnici koji se bave naivnim slikarstvom i članovi su kovačičke Galerije – bili su nadahnuti i voljni za rad.

Njihove nove slike su izložene i posetioci mogu da uživaju u idiličnim seoskim pejzažima, jarkim bojama, prizorima iz prošlosti, mašte i snova.

„Puno sam radio, puno slikao. Jednostavno, hteo sam svojim slikama i sebi i publici da donesem jednu veselost, radost, za promenu od ovih nesrećnih vremena i bolesti što su nas zadesile”, rekao je slikar Štefan Varga.

Iako mnogi od ovih umetnika imaju izložbe i van granica Srbije, „Kovačički oktobar” za njih predstavlja jedan od najvažnijih godišnjih događaja.

„Javnost Srbije, Evrope i sveta zna šta je to što stvara kovačička galerija naivne umetnosti, ali ovaj dan je poseban, nosi sa sobom jednu težinu. S obzirom na činjenicu da svake godine u ovo vreme pokažemo zašto smo sedeli sa kičicomza štafelajom i šta smo to radili”, izjavio je slikar Drago Terzić.

Mlađi slikari pokušavaju da slede stope starijih, koji su i proslavili slovačku naivu. Ove godine prvi put je predstavljeno jedno zaboravljeno i oštećeno delo Martina Jonaša.

„Ono što je novina jeste da smo izložili sliku Kovačički proces Martina Jonaša, koja je bila na restauraciji, iz 1957. godine“, izjavila je Ana Žolnaj Barca, direktorka Galerije naivne umetnosti u Kovačici.

Galerija u Kovačici postoji od 1955. godine i u svom fondu poseduje više od 1.300 slika.

Pripremila Danica Jovanović  

Prilog RTS-a pogledajte OVDE

Zakon i pireterija: Šta kaže zakon – ko bi sve mogao da bude kažnjen zbog deljenja filma “Toma”

Zakon i pireterija: Šta kaže zakon – ko bi sve mogao da bude kažnjen zbog deljenja filma “Toma”

Šta kaže zakon – ko bi sve mogao da bude kažnjen zbog deljenja filma “Toma”

Izvor: RTS
Beograd, 13. Oktobar 2021
Samo nekoliko nedelja posle premijere filma “Toma”, za koji producenti kažu da ruši rejtinge gledanosti, pojavio se link sa piratskom verzijom filma na društvenim mrežama. Jedan od osumnjičenih za neovlašćeno deljenje uhapšen je i saslušan u Tužilaštvu za visokotehnološki kriminal.

Osim što se upisao na listu jednog od najgledanijih filmova i zauzeo vodeće mesto po gledanosti u prvoj nedelji prikazivanja, film “Toma”  pre nekoliko dana našao se i na meti piraterije. Link ka piratskoj verziji filma o jednom od najpopularnijih pevača domaće muzike širio se velikom brzinom na različitim društvenim mrežama.

“Nisu to laki trenuci ni za koga od nas, ali ne znam da li je u pitanju jedna kolektivna nesvest da se čini jedan ogroman zločin. Dok sam gledao kako ljudi tako ćaskaju, dele taj film kao da to nema nikakvu vrednost, kao da to nije nečija svojina, nego se prosto igraju s tim – to je bilo jako poražavajuće”, kaže Dragan Bjelogrlić, producent filma.

Zato su producenti odmah podneli krivičnu prijavu, a dva dana kasnije uhapšen je i prvi osumnjičeni.

“Dokazne radnje koje smo preduzeli su ukazale jasno na određena lica, vrlo brzo smo pronašli gde ta lica borave. Jedno lice je za sada, ponavljam za sada, lišeno slobode. Određeno je zadržavanje od 48 sati, dalje se procesuira”, navodi Branko Stamenković, tužilac za visokotehnološki kriminal.

Do epiloga, upućeni podsećaju – zakonom je zabranjeno objavljivanje, snimanje i pravljenje kopija autorskog dela, što uključuje i skidanje na lični kompjuter ili kačenje na torent sajtove. Ko se ogluši o propis, sledi i kazna zatvora do tri godine ili čak do pet, ukoliko se tim putem pribavlja i imovinska korist.

“Ono što posebno izgleda izaziva zabunu to je da, po nekim mišljenjima, posedovanje piratskog materijala – filmskog, audio nije kažnjivo. Jeste, kažnjivo je, a posebno je kažnjivo ako se dalje distribuira takva vrsta materijala, kao što je ovde bio slučaj”, dodaje Stamenković.

Profesor Petar Kočović, stručnjak za informacione tehnologije, kaže da oni koji stavljaju takve sadržaje na internet vrlo često ostaju skriveni.

“Ta situacija je ranije vrlo često prisutna i preko prodaje lažnih ce-deova i kopija na ulicama. Za razliku od fizičke kopije koju određeni policajci mogu da uhvate, svi koji stavljaju takve sadržaje na internet i nude široj publici vrlo često ostaju skriveni”, poručuje Kočović.

Ilegalna piraterija filmova u svetu je, prema podacima, samo tokom prošle godine porasla za više od 40 odsto. U zemljama koje je najviše pogodila epidemija koronavirusa –u Italiji i Španiji taj procenat je i za trećinu veći.
Nikolina Rakić