LD Fazan Opovo: Lovačka kuća na Rakitašu

LD Fazan Opovo: Lovačka kuća na Rakitašu

Lovačka kuća na Rakitašu

OPOVO, 31. oktobar 2021 – Lovačko drušzvo „Fazan“ iz Opova realizovalo je projekat izgradnje lovačke kuće na lokalitetu Rakitaš.

Pored sopstvenih sredstava lovačkog društva, projekat je sufinansiran od strane lokalne samouprave i tim povodom lovačku kuću su obišli predsednik opštine Miloš Markov i njegov pomoćnik Nebojša Kovačević, a domaćin im je bio predsednik LD „Fazan“ Željko Mosić.

Pored lovačke kuće Mosić je Markovu i Kovačeviću pokazao deo lovišta oko Rakitaša, kao i pojilište za divljač koje je nešto ranije urađeno.

Pomoć države: Sutra isplata po 30 evra penzionerima, od utorka ostalima

Pomoć države: Sutra isplata po 30 evra penzionerima, od utorka ostalima

Sutra isplata po 30 evra penzionerima, od utorka ostalima

BEOGRAD, 31. oktobra (Tanjug) – Penzionerima će sutra, 1. novembra, biti isplaćeno po 30 evra, dok će taj iznos svim punoletnim građanima, koji su se za tu pomoć prijavili u aprilu, biti isplaćen 2. i 3. novembra.

Reč je o drugih 30 evra iz paketa “30+30”, a u okviru trećeg paketa državne pomoći građanima i privredi.

U decembru će penzionerima i svim ostalim punoletnim građanima biti isplaćeno još po 20 evra.

Za tih 20 evra nije potreba prijava ukoliko je prijava izvršena u aprilu za paket “30+30”.

Međutim, ukoliko prijava nije izvršena u aprilu za ovih 60 evra, građani imaju mogućnost da se prijave za 20 evra, a prijava će trajati od 15. do 30. novembra.

Otkriće na pravoslavnom groblju: Nadgrobna ploča opovačkog oberkneza Milića Popovića iz 18. veka

Otkriće na pravoslavnom groblju: Nadgrobna ploča opovačkog oberkneza Milića Popovića iz 18. veka

Nadgrobna ploča opovačkog oberkneza Milića Popovića iz 18. veka
OPOVO, 31. oktobar 2021 – Prilikom radova na uređenju groblja u Opovu, radnici komunalnog preduzeća su našli staru nadgrobnu ploču iz 18. veka. Ploča je ležala naličjem u zemlji i delimično prekrivena zemljom, tako da su je podigli pomoću mehanizacije koju su koristili tokom aktelnih radova.

Nadgrobna ploča je iz 1771. godine i pripada oberknezu Miliću Popoviću, rođenom 1703. godine, i njegovoj ženi Latinki. Prema natpisu sahranjen je kod Gornje crkve, odnosno stare crkve i groblja koji su se nalazili zapadno od placa (parka) prema Tamišu na današnjem potezu od početka ulice Stanka Tomića, preko Svetosavskog doma i zgrada u ulici JNA, skoro do katoličke crkve, o čemu svedoče pronađeni grobovi pri dubokom kopanju kada se gradila trospratna zgrada i put duž ulice JNA (jarak ispred Svetosavskog doma).

Tekst na nadgrobnoj ploči glasi (delovi su nečitki):

„Ovde leži rab božji Milić Popović oberknez distrikta pančevačkog, poživeo godina 68, preminuo .. maja 1771. godine i supruga njegova Latinka poživela …“

Oberknez (obor-knez) je zvanje čoveka koji je vršio upravnu vlast u nekoliko sela i današnji ekvivalent bi mu bio predsednik opštine (ober – starešina, upravnik).

Za vreme turske vladavine u Banatu knez je prikupljao porez, dažbine i starao se oko naseljavanja zemlje i održavanju naseljenosti. Morao je ići na vojnu ali je bio oslobođen poreza.

Po oslobođenju od Turaka, Austrijanci su Banat podelili na 11 distrikta među kojima je bilo i Pančevo. Administracijom je upravljala Dvorska komisija u Beču, a svaki distrikt je imao perfekta (upravnika) više viceprefekta, kontrolora i pisara, praktikanata i drugih činovnika. Nad narodnim (srpskim knezovima) nadzor je vodio oberknez koji je spadao u osoblje distrikta. Knezovi i oberknezovi upravnog područja su se jednom mesečno sastajali kada se predavao prikupljeni novac od dažbina, primana naređenja od vlade, vršila saslušanja i istraživanja, rešavane pritužbe pojedinaca, kažnjavani krivci, a veći zločinci upućivani Zemaljskom sudu u Temišvar.

Grob opovačkog oberkneza je premešten (krajem 18. ili početkom 19. veka) na novo pravoslavno groblje (pored puta za Barandu), a na nadgrobnoj ploči je uklesan još jedan tekst 1826. godine:

„…. ovaj kamen prenet iz gornje crkve, ……. Nikolić požive .. godina, preminula ….. 1826. godine“.

Andreas Majer navodi da su na sadašnjem pravoslavnom groblju postojali i spomenici iz 1780., 1785., 1801. i 1831. godine, tako da pretpostavlja da je ovo groblje nastalo oko 1770. godine.

Predstavnici komunalnog preduzeća su o svemu obavestili Zavod za zaštitu spomenika kulture u Pančevu, pa su tim povodom Opovo posetili vd direktorka Zavoda za zaštitu spomenika kulture u Pančevu Grozdana Milenkov i direktor Istorijskog arhiva Pančevo Mirko Rupić. Spomenik je zabeležen i fotografisan, a Milenkov i Rupić su obišli kapelu, koja je takođe zanimljiv istorijski spomenik, zatim se sastali sa direktorkom ONB Opovo Katarinom Nikolić Ralić u galeriji „Jovan Popović“ i posebno opservirali Vilu Mis Helenu, kao značajnom objektu kulturnog nasleđa koji bi trebalo da se restauira i zaštiti.

Košarka: Opovčani upisali prvu prvenstvenu pobedu

Košarka: Opovčani upisali prvu prvenstvenu pobedu

Opovčani upisali prvu prvenstvenu pobedu

Opovo, 31. oktobar 2021 – U 3. kolu Međuregionalne lige KSV Jug, košarkaši Opova 99 zabeležili su prvu prvenstvenu pobedu.

VOJKA – OPOVO 99 59:73 (22:21; 14:10; 14:20; 9:22); Opovčani su dobro igrali i u prve dve utakmice ali su tek u 3. kolu zabeležili pobedu. U prvoj četvrtini se igralo egal, domaćin je imao poen prednosti, slično je bilo i u drugoj četvrtini, međutim Vojka je na poluvreme otišla sa plus pet poena.

U nastavku meča Opovčani su mnogo efikasniji, igraju bolju odbranu i nakon treće četvrtine imaju poen prednosti. Kada se u poslednjoj deonici očekivala neizvesna završnica, Opovčani „zaključavaju“ svoj koš i četvrtu četvrtinu dobijaju ubedljivo 22:9.

TABELA: 1. Radnički (3-0); 2. Jadran (3-0); 3. Jedinstvo (3-0); 4. Dinamo (2-1); 5. Agrobanat (1-2); 6. Ru-Koš (1-2); 7. Partizan (1-2); 8. Opovo 99 (1-2); 9. Šimanovci (0-3); 10. Vojka (0-3) 

Šah –druga liga Srbije: Najveći uspeh opovačkog ekipnog sporta, imamo prvoligaša

Šah –druga liga Srbije: Najveći uspeh opovačkog ekipnog sporta, imamo prvoligaša

Najveći uspeh opovačkog ekipnog sporta, imamo prvoligaša

BAČKA PALANKA, 30. oktobar 2021 – Ubedljivom pobedom na Drugoj ligi Srbije – grupa Vojvodina ŠK „Bata Ćosić“ Opovo plasirao se u najviši rang takmičenja – Prva liga Republike Srbije !!!

O utiscima i analizi prvenstva za Glas Opova izveštava kapiten ekipe Goran Vlajković:

„Igrajući partiju za partijom , mečevi su se nizali jedan za drugim a mi smo proživeli naš san. Baš tako, kao u snu !  Igrači puni samopuzdanja nižu pobedu za pobedom, kako-god se borba odvijala, bez obzira koliko su teške partije bile, nekada i slabije pozicije, ponekad se rasplet dešavao u poslednjih 30 sekundi, ali rezultat je uvek bio isti: „Bata Ćosić“ pobeđuje!

Već nakon šest kola primili smo čestitke od naših najvećih konkurenata, svi su govorii da je i polovina lige dovoljna da se odredi pobednik tako da smo u preostalih pet kola bez naročitih poteškoća uspeli da očuvamo bodovnu prednost.

Da smo igrali u sastavu koji smo pripremili bodovna prednost bi bila još ubedljivija, naime neposredno pre početka lige ostali smo bez dva igrača (Covid). Razboleo se mladi Vuk Damjanović, ima samo 15 godina a već je pokazao da može ravnopravno igrati sa velemajstorima sa rejtingom iznad 2600, a izostao je i ponajbolji šahista u južnom Banatu Jovan Radlovački, takođe zbog bolesti. Igrači su imali toliko samopouzdanje da su od samog početka govorili kako smo najbolja ekipa i da ćemo pobediti i u okrnjenom sastavu! Eto, pokazalo se da su u pravu.

Kada pogledamo sastave lako je uočiti da su ekipe izjednačene, nije bilo visokih rezultata, uglavnom su to bile pobede i porazi minimalnim rezultatom, „salonskih remija“, onih dogovorenih gotovo da nije ni bilo. Turnir je rešen bukvalno u poslednjem kolu. Jedino se znalo da je Opovo prvo, a sve ostalo se igralo od 10 sati ujutro do popodnevnih časova. Veliki broj ekipa je učestvovao u borbi za srebrnu i bronzanu medalju, a takođe i u borbi za opstanak u ligi. U poslednjem kolu svoju sudbinu opstanka  rešavalo je čak pet klubova (ispada iz lige tri ekipe).

O našim planovima za narednu sezonu suviše je rano govoriti ali mogu reći nešto što je sasvim izvesno, a to je da će se „kostur“ tima zadržati, uz pojačanje od dva do tri vrhunska domaća igrača pokušaćemo da odigrmo zapaženu ulogu među 12 najboljih ekipa Republike Srbije.

Ovom prilikom želim da zahvalim svojim igračima na uloženom naporu ali i da im čestitam na ostvarenom istorijskom uspehu, bar za nas Opovčane! Takođe, želim posebno da zahvalim čelnicima lokalne samouprave, naročiot predsedniku Milošu Markovu, bez čije pomoći ovaj uspeh ne bi bio moguć. Moram se zahvalitim i svom prijatelju Igoru Vujiću koji me je hrabrio i istrajao u svojim tvrdnjama da „može to“ i evo može!

Istorijski sportski rezultat za Opovo ostvarili su: IM Nikola Nikolovski (Skoplje), IM Mladen Milenković (Paraćin) proglašen za najboljeg igrača turnira osvojio je 8 poena iz devet partija, IM Boroljub Zlatanović (Kragujevac), MK Dušan Milojević (Pančevo), FM Dragan Kosanović (Beograd), MK Dalibor Radisavljević (Jagodina), MK Ilija Stanojević (Niš) i kapiten MK Goran Vlajković (Opovo).

Ranking crosstable

Rk.Team TB1 
1BATA COSIC Opovo26
2BACKA Pacir21
3CAR UROS Jazak19
4MLADOST N. Pazova18
5VOJVODINA N. Sad17
6SOMBORSKI SK16
7KRALJICA PTT Petrovaradin15
8KRAJINA Krajisnik10
9MLADENOVO10
10SENTA10
11BACKA PALANKA8
12POLET Rastina7