Humanitarna akcija se nastavlja: Potrebna sredstva za nastavak Sretenove terapije

Humanitarna akcija se nastavlja: Potrebna sredstva za nastavak Sretenove terapije

otrebna sredstva za nastavak Sretenove terapije

Opovo, 7. Oktobar 2021
Humanitarna fondacija “BUDI HUMAN” nastavlja prikupljanje sredstava za Miševski Sretena iz Sefkerina. Nakon primljene osme terapije i urađene kontrolne magnetne rezonance koja je pokazala da je tumor u regresiji, preporuka lekara je da se započne naredni ciklus terapije. Sreten se oseća mnogo bolje, lakše funkcioniše i ne želi da se preda. Da bi ustrajao u svojoj borbi, potrebna mu je naša pomoć.

Za nastavak  biološke terapije u narednom ciklusu i za kupovinu neophodnog leka potrebna su sredstva u približnom iznosu od 1.200.000 dinara. Sreten prima terapiju na svakih četrnaest dana, a troškovi jedne doze u okviru terapije iznose oko 300.000 dinara.

Informacije o toku lečenja i potrebnom iznosu sredstava za terapije, kao i instrukcije za uplatu sredstava na račun objavljene su na sajtu humanitarne fondacije “Budi human”.

Porodica Miševski zahvaljuje svima na nesebičnoj pomoći koju su pružili u prethodnom periodu, jer su omogućili Sretenu dalje lečenje i istovremeno ga svojom humanošću ohrabrili da nastavi borbu.

Pomozimo Sretenu da nastavi lečenje i pobedi opaku bolest!

Slanjem SMS poruke: Upišimo 1092 i pošaljimo SMS na 3030

Uplatom na dinarski račun: 160-6000001216393-10

Uplatom platnim karticama putem linka: E-doniraj

Uplatom sa vašeg PayPal naloga putem linka: PayPal

Opštinsko veće Opštine Opovo: Održana 21. sednica, na dnevnom redu 16 tačaka

Opštinsko veće Opštine Opovo: Održana 21. sednica, na dnevnom redu 16 tačaka

Održana 21. sednica, na dnevnom redu 16 tačaka
Opovo, 7. Oktobar 2021
Na 21. sednici Opštinskog veća Opštine Opovo razmatrano je 16 tačaka dnevnog reda.

-Razmatranje  Zapisnika sa 20. sednice Opštinskog veća opštine Opovo;

-Utvrđivanje predloga Odluke o izmenama i dopunama Odluke o budžetu opštine Opovo za 2021. godinu (Rebalans III), sa izmenama i dopunama Kadrovskog plana Opštinske uprave opštine Opovo za 2021. godinu;

-Utvrđivanje predloga Odluke o usvajanju Godišnjeg programa zaštite, uređenja i korišćenja poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini na teritoriji opštine Opovo za 2021.godinu;Utvrđivanje predloga Odluke o izradi Plana detaljne regulacije za deo bloka br. 58 i blok 54 a, naselja Opovo;

Utvrđivanje predloga Odluke o izmenama i dopunama Odluke o obrazovanju Štaba za vandredne situacije

PROČITAJTE JOŠ:


Fond Evropski poslovi: Uspostavljanje sveobuhvatne baze podataka o projektima finansiranim putem eksternih izvora


-Utvrđivanje predloga Odluke o stavljanju van snage Odluke o osnivanju Osnovne škole „Dositej Obradović“ Opovo;

-Utvrđivanje Predloga Odluke o osnivanju Osnovne škole „Zoran Petrović“ Sakule;

-Utvrđivanje predloga Rešenja o imenovanju članova Lokalnog saveta roditelja;

-Razmatranje Izveštaja Odeljenja o davanju u zakup poslovnog prostora u javnoj svojini opštine Opovo, objekat br. 4 na parceli br. 5020 KO Opovo i Predlog Odluke o davanju u zakup poslovnog prostora;

-Razmatranje Izveštaja Odeljenja o davanju u zakup poslovnog prostora u javnoj svojini opštine Opovo, etaža br.2 u prizemlju poslovne zgrade br. 1 na parceli br. 5020 KO Opovo i Predlog Odluke o davanju u zakup poslovnog prostora;

-Razmatranje Godišnjeg plana rada PU „Bambi“Opovo i plana rada direktora ustanove za radnu 2021/2022 godinu  i utvrđivanje predloga Rešenja o davanju saglasnosti na plan;

-Verifikacija akata donetih između dve sednice telefonskim putem; 

-Tekuća pitanja;

Narodni muzej Pančevo: Seoba Srba, čuveno delo Paje Jovanovića

Narodni muzej Pančevo: Seoba Srba, čuveno delo Paje Jovanovića

Seoba Srba, čuveno delo Paje Jovanovića

OPOVO, 6. oktobar 2021 – U stalnoj postavci Narodnog muzeja Pančevo nalazi se jedna od najpoznatijih slika srpske umetnosti – Seoba Srba (ulje na platnu, 127×190,5cm), čiji je autor Paja Jovanović.

Seoba Srba, ili pun naziv Seoba Srba pod patriarhom Arsenijom III Crnojevićem, jeste niz od četiri slične uljane slike koje prikazuju Srbe, predvođene srpskim patrijarhom Arsenijem III Crnojevićem, kako napuštaju Staru Srbiju tokom Velikih seoba Srba 1690—1691. godine. Prvu je naručio karlovački mitropolit i patrijarh srpski Georgije Branković 1895. godine i trebalo je da bude prikazana na Milenijumskoj izložbi u Budimpešti sledeće godine. Po mišljenju srpskog sveštenstva, to je trebalo poslužiti legimitizaciji srpskih zahteva za versku autonomiju i delimičnu samoupravu u Austrougarskoj, podržavajući tvrdnju da su Srbi napustili svoju otadžbinu po nalogu Svetog rimskog cara kako bi zaštitili habzburške granice.

Prva slika je završena 1896. godine sa dimenzijama 380×580 cm, a nešto kasnije te godine je predstavljena patrijarhu Geogriju. Nezadovoljan, patrijarh je od Jovanovića zatražio da ovoj rad prilagodi u skladu sa stavom crkve o seobi. Iako je Jovanović izmenu uradio relativno brzo, on to nije stigao da uradi na vreme kako bi bila prikazana u Budimpešti i stoga je morala biti prikazana u Patrijaršijskom dvoru u Sremskim Karlovcima.

Jovanović je završio ukupno četiri verzije slike, od kojih su tri preživele. Prva verzija je izložena u zgradi Patrijaršije u Beogradu, druga se nalazi u Narodnom muzeju Pančevo a četvrta u Konaku kneginje Ljubice u Beogradu. Seoba Srba ima kultni status u srpskoj popularnoj kulturi, a nekoliko autora smatra je jednim od najboljih Jovanovićevih dela.

Verzija koja se čuva u Narodnom muzeju Pančevo prenosi nam prvobitnu ideju autora – prikazujući portret tadašnjeg srpskog društva, uz težnju ka istorijskoj autentičnosti istovremeno poseduje heroizovanu notu. Zastupljeni su pripadnici crkvene hijerarhije, ratnici i običan narod u zbegu sa stokom. Delo je naslikano 1895-1896. godine, pre dovršenja ispravki na monumentalnoj kompoziciji koja se čuva u Muzeju Srpske pravoslavne crkve u Beogradu. Potom ga je umetnik prodao zagrebačkom trgovcu umetninama Petru Nikoliću uz pravo na umožavanje na pedeset godina. U vidu litografske reprodukcije slika je dospela do mnogih domova i vremenom postala nacionalna ikona. Narodni muzej Pančevo uz pomoć gradskih vlasti delo otkupljuje od Marije Radojčić iz Pančeva 1971. godine. Slika nam autentično svedoči o jednom presudnom istorijskom događaju kao i istorijskom trenutku samog nastanka dela, o razvoju i stanju u umetnosti i kulturi srpske etnije, te stoga predstavlja veoma vredno delo od nacionalnog značaja.

Ministarstvo za brigu o selu: Dodela kuća i obradive zemlje zadrzavaju mlade u Banatu

Ministarstvo za brigu o selu: Dodela kuća i obradive zemlje zadrzavaju mlade u Banatu

Dodela kuća i obradive zemlje zadrzavaju mlade u Banatu

Perlez, 6. oktobra (Tanjug) – Ministar za brigu o selu Milan Krkobabić izjavio je danas prilikom posete Perlezu da su “krov nad glavom” i 50 hektara državne zemlje, koja je data na korišćenje mladim poljoprivrednicima, garancija da Banat neće ostati prazan, saopšteno je iz Ministarstva.

Saopšteno je da Ministarstvo za brigu o selu, pored ovog, sprovodi niz programa za poboljšanje uslova života i rada na selu, od rešavanja pitanja egzistencije stanovnika sela udruživanjem u zadruge, preko dodele sredstava za kupovinu minibuseva za prevoz seoskog stanovništva do obogaćenja kulturnog života seljana i negovanje tradicije organizovanjem manifestacija.

Takođe, Krkobabić je govorio i o inicijativi da se slobodna državna zemlja, koje u Srbiji prema podacima Akademijskog odbora za selo ima oko 200.000 hektara, ustupi pod određenim uslovima na korišćenje onima koji su zainteresovani da je obrađuju.

Dobitnik sredstava za kupovinu seoske kuće s okućnicom, mladi Milan Mišković pronašao je svoju samostalnost dva kilometra od roditeljske kuće i nastaviće da se na svojih 15 hektara zemlje bavi ratarstvom, saopšteno je iz ministarstva.

„Ovo je nešto o čemu sam mogao samo da sanjam. Sopstveno domaćinstvo omogućiće mi da sa svojom verenicom zasnujem svoju porodicu, a nastaviću da obrađujem zemlju kao i do sada sa ocem. Volim selo i sigurno ću ovde ostati.“ izjavio je ovaj dobitnik bespovratnih 1.200.000 dinara za koje je kupio kuću od 85 m kvadratnih sa okućnicom od 8 ari sa pomoćnim objektima.

Gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura izjavio je da je na krilima ideje Ministarstva za brigu o selu Grad Zrenjanin pružio svaku pomoć i podsticaj mladim poljoprivrednicima da ostanu u seoskim sredinama.

“Putevi koji polako dolaze u ove krajeve, uz infrastrukturu koju se trudimo da omogućimo – gasovod, škole, vrtići, sportski sadržaji i ostala komunalna infrastruktura za koju se trudimo da bude sve bolja, uz ovakve programe privućiće mlade ljude koji jedini mogu da ožive naša sela“ rekao je Salapura.

Ministar Krkobabić je, kako piše u saopštenju, naglasio da interesovanje za ovaj program prevazilazi sva očekivanja i da je izvesno da će se sa dodelom praznih kuća nastaviti i u narednom periodu.