1

Nasipanje struganog asfalta: Deo Šumske ulice zatvoren za saobraćaj

Deo Šumske ulice zatvoren za saobraćaj

OPOVO, 8. jun 2021 – U toku su radovi na proširenju Šumske ulice u Opovu. Trenutno se izvode radovi u delu ulice između Ive Lole Ribara i Maksima Gorkog i ovaj deo je zatvoren za saobraćaj.

Nakon toga radiće se i deo ulice između Borisa Kidriča i Ive Lole Ribara.
Kraj školske godine: Maturanti slave kraj školske godine

Maturanti slave kraj školske godine

Opovo, 8. jun 20121
Generacija 2006. godine, osmaci na kraju školske godine, u duhu dobrog druženja i nezaboravnog školskog perioda obeležili su poslednji dan škole mini žurkom na glavnom ulazu  u zgradu škole.
Inspekcija za zaštitu životne sredine: Sproveden tretman biološkog tretiranja larvi komaraca

Sproveden  tretman biološkog tretiranja larvi komaraca

Opovo 08. jun 2021. godine
Danas je obavljen tretman biološkog suzbijanja larvi komaraca sa zemlje. Tretman se sprovodio na lokalitetima Opovo, Baranda, Sakule  i obuhvatio staništa: priobalje Tamiša, izlive, kanale, jezera i bare, površine 80ha. Upotrebljen je preparat LARVASTOP ZG, PIRIPROX ZG u koncentraciji 6kg/ha  koji nije opasan za pčele.

                                                                                                   Inspektorka za zaštitu životne sredine

                                                                                                                    Marina Mitrović
Prilika za lokalne ugostitelje i organizatore manifestacija: Konkurs za dodelu oznake kvaliteta ,,Najbolje iz Vojvodine“

Konkurs za dodelu oznake kvaliteta ,,Najbolje iz Vojvodine“

NOVI SAD, 8. jun 2021 – Pokrajinski sekretar za privredu i turizam dr Nenad Ivanišević govorio je na konferenciji za medije, održanoj u svečanoj sali Matice srpske, o pojedinostima novog javnog konkursa za dodelu oznake kvaliteta proizvoda i usluga ,,Najbolje iz Vojvodine“. Konkurs je raspisan 5. juna 2021. godine i trajaće mesec dana.

Pokrajinski sekretarijat za privredu i turizam ponovo je, nakon šest godina, uspostavio oznaku kvaliteta “Najbolje iz Vojvodine”. Do sada je ta oznaka dodeljivana prehrambenim, industrijskim i zanatskim proizvodima, a od sada će je dobijati i turističke usluge i destinacije.

Sekretar Ivanišević je istakao da je veoma važno da znamo odakle proizvod dolazi, kao i o kvalitetu usluge koja se pruža u sferi turizma i ugostiteljstva, te da je nosilac znaka ispunio veoma stroge standarde.

,,Posle šest godina vraćamo ovu oznaku, sa idejom da pričamo o onima koji su bolji, koji ispinjavaju striktne uslove, da ističemo proizvode koji potiču sa teritorije Vojvodine, one koji organizuju manifestacije koje su drugačije i o onima koji pružaju odlične turističke i ugostiteljske usluge. Svako ko ponese ovaj znak trebalo bi da bude ponosan na činjenicu da mu je dodeljen. Kontrola će biti stalna i na godišnjem nivou. Znak se dodeljuje na tri godine, sa mogućnošću produžetka roka za korišćenje, jer nećemo dozvoliti devalvaciju ove značajne oznake“, rekao je Ivanišević.

On je dodao da će se razgovarati i sa velikim trgovinskim lancima, kako bi se za ove proizvode, nosioce oznake, opredelilo i posebno mesto unutar prodajnog prostora, da bi kupci znali koji su to proizvodi ispunili najstrože kriterijume i da ih mogu konzumirati pouzdano.

Pravo učešća na konkursu imaju pravna lica, preduzetnici, fizička lica ili drugi organizacioni oblici koji se bave proizvodnjom roba ili pružanjem usluga, odnosno organizatori programa i manifestacija, koji imaju sedište na teritoriji AP Vojvodine.

Novina su i manifestacije, pri čemu organizatori mogu konkurisati za manifestaciju koja se izdvaja po načinu održavanja, korišćenju resursa, originalnosti, ciljevima, kao i prema rezultatima u oblastima delovanja, te prema načinu na koji manifestacija zastupa određenu mikrolokaciju ili regiju, njenu autentičnost i svojstvenost.

Pokrajinski sekretarijat za privredu i turizam će konkurs sprovoditi sa preduzećem za kontrolu kvaliteta i kvantiteta robe i usluga ,,Jugoinspekt – Novi Sad” d.o.o, koje će vršiti prijem prijava i proveravati ispunjenost uslova, kao i sa Turističkom organizacijom Vojvodine, u domenu turizma, ugostiteljstva i manifestacionog turizma.
Ekologija i zaštita životne sredine: Nastavlja se realizacija programa „Za čistije i zelenije škole u Vojvodini”

Nastavlja se realizacija programa „Za čistije i zelenije škole u Vojvodini”

NOVI SAD, 8. jun – Protokol o saradnji u vezi s realizacijom programa „Za čistije i zelenije škole u Vojvodini” potpisan je 3. juna u Skupštini AP Vojvodine. Ovaj program pokrenut je pre 12 godina, a danas broji ukupno devet partnera.

„Naš sekretarijat je 2009. godine potpisao prvi protokol o saradnji. Veliko mi je zadovoljstvo što smo danas ovde, na ovaj način želimo da podržimo jedni druge, a posebno prosvetne radnike, u nastojanju da briga o mikrosredini i okruženju u kojem svakodnevno boravimo postane način razmišljanja i delovanja, te da bude trajno opredeljenje svih nas”, izjavio je potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice Žolt Sakalaš.

Protokol o saradnji ove godine potpisalo je devet partnera ‒ šest sekretarijata Pokrajinske vlade (PS za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice, PS za urbanizam i zaštitu životne sredine, PS za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj, PS za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, PS za privredu i turizam i PS za sport i omladinu), Grad Novi Sad, JP „Vojvodinašume” i Pokret gorana Vojvodine.

U realizaciju projekta ove godine uključio se i Pokrajinski sekretarijat za sport i omladinu, a prema rečima sekretara Daneta Baste, izuzetno je važno da se mladi edukuju o ekologiji i zaštiti životne sredine, značaju reciklaže i pošumljavanja i drugim pitanjima značajnim za očuvanje sredine u kojoj žive.

Podsekretarka u Pokrajinskom sekretarijatu za urbanizam i zaštitu životne sredine Brankica Tabak istakla je da je važno da institucije podrže ovakve programe.

„Zbog pandemije nismo bili u mogućnosti da potpisivanje Protokola organizujemo u uobičajenom periodu, to jest u decembru. Srećom, za dobre stvari nikada nije kasno. Sada nam preostaje da iz dostavljenih izveštaja aktivnosti škola koje su učestvovale u programu vidimo ko je bio najbolji, ko se najviše potrudio i da ih za to i nagradimo”, rekla je podsekretarka Tabak.

Program pod nazivom „Za čistije i zelenije škole u Vojvodini” ima za cilj podizanje svesti i lične odgovornosti za brigu o životnoj sredini u vaspitno-obrazovnim ustanovama i lokalnim zajednicama na teritoriji AP Vojvodine. On doprinosi i tome da deca i učenici budu prepoznati kao ključni činioci promena i kao snaga budućnosti u oblasti životne sredine i održivog razvoja.
Prosveta i obrazovanje: Novi školski kalendari za školsku 2021/2022. godinu

Novi školski kalendari za školsku 2021/2022. godinu

OPOVO, 8. jun 2021 – Potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice Žolt Sakalaš doneo je pravilnike o školskom kalendaru za osnovne i srednje škole na teritoriji AP Vojvodine, za školsku 2021/2022. godinu.

Prvo polugodište za sve đake počinje u sredu, 1. septembra 2021. godine, a završava se u četvrtak, 23. decembra i ima 80 nastavnih dana.

Drugo polugodište za osnovce počinje 17. januara 2022. godine i završava se 7. juna 2022. godine – za učenike osmog razreda, dok će se za đake od prvog do sedmog razreda drugo polugodište završiti 21. juna 2022. godine.

Nakon zimskog raspusta, srednjoškolci se u školske klupe vraćaju u ponedeljak, 10. januara 2022. godine. Završetak nastavne godine zavisi od nastavnog plana za osnovne i srednje škole, tako da učenici četvrtog razreda gimnazija završavaju 24. maja, učenici završnih godina stručnih srednjih škola 31. maja, a svi ostali srednjoškolci raspuštaju se 21. juna 2022. godine.

U novoj školskoj godini učenici i osnovnih i srednjih škola imaće jednu radnu subotu, i to 02. aprila 2021. godine.
Plejof i baraž druge južnobanatske lige: Opovčani sačuvali status, u finalu plejofa Kačarevo i Dolovo

Opovčani sačuvali status, u finalu plejofa Kačarevo i Dolovo

OPOVO, 8. jun 2021 – Fudbaleri opovačkog Omladinca odigrali su hrabro i otvoreno i u revanšu na gostovanju u Pločici gde je rezultat bio 4:4 (1:2) i tako u ukupnom skoru 11:5 bili bolji i sačuvali status člana Druge južnobanatske lige Zapad.

Janko Stanišić je u 13. minutu Opovčane doveo, da bi pogotkom Marka Matića u 21. minutu već bilo 2:0 za Omladinac. Domaćin je preko Luke Ahmetovića smanjio rezultat iz penala u 25. minutu, što je bio rezultat poluvremena.

Borac je pogotkom Dušana Pavlovića u 53. minutu došao do izjednačenja ali je izvanredni Stanišić (trostruki strelac iz prvog meča) svojim drugim pogotkom u 61. minutu ponovo Opovčane doveo u vođstvo, a devet minuta kasnije vođstvo Omladinca je povećao Danilo Antić. Ipak, čast domaćina je spasio Stefan Stojanović sa dva pogotka u 73. i 81. minutu, tako da se utakmica završila nerešenim rezultatom.

OMLADINAC 1927: Dragojlov, Grujić, Milić (Đurđulena 78’), Todorović (Tomić 68’), Vukelić (Antić 63’), Giošev, Stanišić, Ivanov, Matić, Popović, Ivić.

U drugom meču baraža Mladost iz Vojlovice je kao domaćin savladala Pobedu iz Samoša 1:0 i pred ukupnog rezultata 3:3, kao ekipa koja je dala više golova u gostima obezbedila opstanak, dok će Pobeda u niži rang.

Što se tiče plejofa u revanšu polufinalnih susreta koji su odigrani prošle srede, Jedinstvo Stević je u Kačarevu savladalo Unireu 1:0, dok su Dolovci kao domaćini pobedili Glogonj 3:1. U prvom finalnom meču Dolovo i Jedinstvo Stević su odigrali nerešeno 1:1, tako da će se novi član Prve južnobanatske lige odlučiti u Kačarevu 13. juna.
Veterinarska stanica Pančevo: Zbog afričke kuge obavezno obeležavanje svinja

Zbog afričke kuge obavezno obeležavanje svinja
OPOVO, 8. jun 2021 – Zbog pojave novih žarišta Afričke kuge svinja i pojačanih bezbednosnih mera, Veterinarska stanica Pančevo poziva sve držaoce svinja da u slučaju da nisu izvršili obavezno obeležavanje svinja obaveste ekipe koje sprovode Program mera zdravstvene zaštite domaćih životinja  na teritoriji Opštine Opovo na telefon 013/347-585.