1

Uređenje opovačke plaže: Nasipanje šljunka i košenje divlje vegetacije, postavljanje kontejnera

Nasipanje šljunka i košenje divlje vegetacije, postavljanje kontejnera

OPOVO, 30. jun 2021 – Protiv visokih temperatura koje dominiraju kod nas, ali i u većem delu sveta, najbolje rashlađivanje je na kupalištima.
Na inicijativu građana i Inspekcije za zaštitu životne sredine Opštinske uprave Opovo, uz koordinaciju predsednika opštine Miloša Markova, danas je započelo uređenje glavne plaže u Opovu.

JP „Mladost“ je rasplanirao 10 kubika šodera na obalu i prilaz u Tamiš, pokošeno je rastinje, a u toku sutrašnjeg dana plaža će biti proširena  sa još 5 kubika šodera. Brantner otpadna privreda postaviće kontejner za odlaganje otpada.
Glavna plaža je omiljeno i posećeno kupalište u letnjoj sezoni. Njenim uređem sigurno će mnogi kupači pronaći mesto za osveženje.                                                      
Exit festival 2021: Opovčan Igor Lazić nastupa na prestižnom muzičkom festivalu

Opovčan Igor Lazić nastupa na prestižnom muzičkom festivalu

OPOVO, 30. jun 2021 – Na jednom od najvećih i najprestižnijih svetskih muzičkih festivala „Exit“ koji se održava na petrovaradinskoj tvrđavi u Novom Sadu, nastupiće beogradska heavy metal grupa Bombarder čiji je gitarista naš sugrađanin Igor Lazić.

Bombarder nastupa 9. jula na Eksploziv stejdžu.

„Posle dugih, gotovo beskonačnih godinu i po dana, došlo je vreme za neke lepše stvari kod svih pa tako (valjda) i kod mene. Elem, između ostalog, sa ponosom vas obaveštavam da ću sa svojim bendom @bombarder_speed nastupiti na ovogodišnjem @exitfestival, što će ujedno biti i moj debitantski festivalski nastup! Dolazimo da napravimo dobro zezanje i održimo plamen andergraunda u životu. Ko je u prilici/prolazu, neka svrati 9. jula na Eksploziv stejdž… „ napisao je na svom instagram nalogu Igor Lazić
Opštinska narodna biblioteka Opovo: Radno vreme biblioteke i ogranaka tokom leta

Radno vreme biblioteke i ogranaka tokom leta

OPOVO, 30. jun 2021 – Obaveštavamo korisnike da će Opštinska narodna biblioteka Opovo zbog godišnjih odmora raditi po izmenjenom radnom vremenu i to:

Ogranci u Barandi i Sefkerinu neće raditi od 5. jula do 30. jula.

Ogranak u Sakulama neće raditi od 2. avgusta do 1. septembra.

Biblioteka u Opovu radiće po dosadašnjem radnom vremenu, radnim danima od 7 do 15 časova.

Korisnici drugih mesnih ogranaka mogu da pozajmljuju knjige u Opovu u vreme trajanja godišnjih odmora.

Za sve dodatne informacije možete nam pisati na mejl [email protected]  ili pozvati telefonom na 682-174.

Hvala na razumevanju.
Udruženje penzionera Sakule: Obilazak Ljubovije i okoline

Obilazak Ljubovije i okoline

Sakule, 30. jun 2021 – Treća u nizu ekskurzija koju organizuje Opštinsko udruženje penzionera Opovo na osnovu konkursa lokalne samouprave za finansiranje i sufinansiranje projekata udruženja Opštine Opovo. Ovog puta na jednodnevni izlet u Ljuboviju otišlo je 25 penzionera iz Sakula.

Lokalna samouprava je obezbedila osveženje i užinu tokom puta, a penzionere su ispratili zamenica predsednika opštine Anka Simin Damjanov i predsednik opštinskog udruženja penzionera Opovo Žika Nestorović, koji su učesnicima ekskurzije poželeli srećan put i lep provod.
Vodosnabdevanje: Zbog kvara na uličnom hidrantu dve ulice u Barandi bez vode

Zbog kvara na uličnom hidrantu dve ulice u Barandi bez vode
BARANDA, 29. jun 2021 – Zbog kvara na uličnom hidrantu bez vode su ulice Save Kovačevića i Mećavina u Barandi. Ekipe JP „Mladost“ su na terenu gde saniraju kvar i kako kažu, kvar će biti otklonjen uskoro i vodosnabdevanje u funkciji.
Vidovdanski derbi: Kombinacija veterana i juniora izdominirala (video)

Kombinacija veterana i juniora izdominirala

OPOVO, 28. jun 2021 – Božić i Vidovdan su dva praznika koji se posebno obeležavaju u opovačkom naselju Kertiz. Veliki srpski praznik Vidovdan već nekoliko decenija se ovde obeležava sportskom manifestacijom Vidovdanskim turnirom ili Vidovdanskim derbijem kada su najčešće mečeve igrali, kako su to duhovito Kertizanci sročili, ekipe Kertiza i Ostatka sveta

Gosti manifestacije su bili predstavnici lokalne samouprave, predsednik opštine Miloš Markov, predsednik Skupštine opštine Opovo Nenad Josić i predsednik Saveta mesne zajednice Opovo Đura Stojanović.
Ovog puta utakmica je odigrana između dve „domaće ekipe: Kertiz 1 i Kertiz 2, koju su činili izmešano veterani i juniori. Rezultatom 1:4 (0:1) pobedio je Kertiz 2 predvođen kapitenom Mićom Bimbom, a za pobednike golove su postigli Kotlajić, Mihajlović, Tomić i Jevtić, dok je jedini pogodak za Kertiz 1 (i tako spasio čast ekipi iako nije planirao da igra) postigao veteran Željko Mosić, koji je u igru ušao bosonog i na terenu proveo tačno jedan minut. Mosić je u stilu Inzagija ili Suareza iscenirao penal, a zatim bosonog šutirao sa bele tačke i savladao danas odličnog golmana Dimkovskog.
Imao je Kertiz 1 dosta prilika ali njihove šuteve ili je Dimkovski branio ili su većinu slali daleko iznad gola i zaštitne mreže, kao da je u pitanju ragbi, a ne fudbal. Nakon meča, tradicionalno peckanje pobednika i izazov poraženom da do sledećeg Vidovdana malo više treniraju.

Ispred organizatora turnira, Dragan Milić se zahvalio lokalnoj samoupravi i Mesnoj zajednici Opovo na podršci, kao i svima koji su učestvovali i pomogli organizaciju manifestacije. Milić je istakao potrebu da se igralište u Kertizu održava kako bi deca imala gde da se igraju i bave sportom, kao i obeležavanje ovakvih manifestacija koje su značajne za nacionalni identitet i srpsku istoriju.
Skupština opštine Opovo: Aleksandar Veselinov izabran za većnika, Jelena Petrović postavljena za sekretara Skupštine

Aleksandar Veselinov izabran za većnika, Jelena Petrović postavljena za sekretara Skupštine

OPOVO, 29. jun 2021 – Na 10. sednici Skupštine opštine Opovo usvojena je Odluka o završnom računu budžeta Opštine Opovo za 2020. godinu. Ukupno ostvareni tekući prihodi i primanja sa prenetim neutrošenim sredstvima budžeta Opštine Opovo u 2020. godini iznose 613.891.141 dinara, dok su ukupno izvršeni rashodi i izdaci 515.177.973 dinara.

Po prethodnom pribavljanju mišljenja Ministarstva finansija, a u svrhu finansiranja kapitalnih investicionih rashoda usvojena je Odluka o javnom zaduživanju Opštine Opovo u iznosu od 49.851.000 dinara uz minimalni period otplate kredita od 10 godina i period mirovanja otplate kredita od 12. meseci, uz najpovoljniju kamatu u skladu sa poslovnom politikom banke.

Odbornici su dali saglasnost na nacrt Aneksa I Ugovora o javno – privatnom partnerstvu za zamenu, racionalizaciju i održavanje dela sistema javnog osvetljenja primenom mera uštede energije na teritoriji Opštine Opovo i ovlašćenje predsedniku opštine da potpiše Aneks I, a takođe, usvojen je Pravilnik o izmenama i dopunama Pravilnika o uslovima i načinu regresiranja troškova užine za učenike osnovne škole.

Na predlog predsednika opštine za opštinskog većnika izabran je Aleksandar Veselinov iz Barande, koji je već obavljao ovu funkciju u periodu od 2017. do 2020. godine.

Nakon ostavke dosadašnjeg predsednika Upravnog odbora Opštinske narodne biblioteke Opovo za novog predsednika Upravnog odbora izabran je Goran Miljković iz Opova kao predstavnik osnivača.

Kako je zbog ostvarivanja prava na starosnu penziju ostavku na mesto sekretara Skupštine opštine Opovo podnela Rada Maksimović, za novog sekretara Skupštine postavljena je Jelena Petrović, diplomirani pravnik iz Opova. Rada Maksimović se za govornicom emotivnim govorom oprostila od svojih kolega, a reči zahvalnosti su joj uputili zamenik predsednika skupštine Dragan Ugrinov i predsednik opštine Miloš Markov.
Eko akcija Zavrni rukave: Očišćena deponija kod Opova

Očišćena deponija kod Opova

Opovo, 29. jun 2021 – U okviru akcije „Zavrni rukave“ opovački eko volonteri su očistili još jednu deponiju. Na nivou Srbije je učestvovalo 17 gradova i sela, dok se akciji u Opovu odazvalo sedam volontera, koji su skupili oko 60 džakova smeća, a bilo je tu i starih televizora, wc šolja, itd.

Sakupljen otpad sa deponije na kraju ulice Svetozara Markovića

„Čistili smo divlju deponiju na kraju ulice Svetozara Markovića na koju se otpad odlaže godinama unazad. Komšije koje su prolazile u toku akcije kažu da je bilo više pokušaja da se ona očisti, postavljana su upozorenja o zabrani odlaganja otpada, ali pored toga naši sugrađani i dalje tu odlažu sve što im nije potrebno. Sada je koliko toliko rasčišćeno, međutim u zemlji ima slojeva i naslaga otpada koji zahteva ozbiljniju mašineriju. Nadamo se da će ostati čisto bar za neko vreme“, izjavila je koordinatorka akcije Jovana Stanišić.

Učesnici akcije su istakli da sa komunalnim preduzećem imaju sjajnu saradnju, jer ih svaki put podrže i dođu na lokaciju u dogovreno vreme, tako da su im zahvalni jer nije u svim mestima tako. Takođe, zahvaljuju se tapetariji Big iz Opova koja im je donela osveženje i učestvovala u samoj akciji čišćenja.

Tokom leta, zbog vrućina i godišnjih odmora, napraviće se pauza do septembra.
Vremenske prilike: Danas sunčano i veoma toplo, do 38 stepeni Celzijusa

Danas sunčano i veoma toplo, do 38 stepeni Celzijusa

BEOGRAD, 29. juna (Tanjug) – U Srbiji će danas biti sunčano i veoma toplo.
Vetar slab i umeren, južnih smerova. Najniža temperatura od 14 do 23 C, a najvisa od 35 do 38 C, saopštio je Republički hidrometeorološki zavod.
I u Beogradu sunčano i veoma toplo. Vetar slab i umeren, južni i jugoistočni. Najniža temperatura 23 C, a najviša 37 C.
Izgledi vremena za sedam dana – do 6. jula:
U sredu pretežno sunčano i veoma toplo sa maksimalnom temperaturom od 35 do 38 C.
U četvrtak osveženje za pet do osam stepeni, a zatim do kraja perioda najviše vrednosti uglavnom od 27 do 30 C, uz promenljivu oblačnost i sporadičnu pojavu kratkotrajnih pljuskova sa grmljavinom.
Crveni krst Opovo: Predsednik opštine ispratio decu u vršačko odmaralište

Predsednik opštine ispratio decu u vršačko odmaralište

OPOVO, 28. jun 2021 – Pod pokroviteljstvom Crvenog krsta Vojvodine i ove godine je organizovano odmaralište na Vršačkom bregu gde će odabrana deca iz socijalno ugroženih porodica boraviti u periodu od 28. juna do 2. jula.

Troje školske dece iz Opštine Opovo, putovaće u Vršac, a uslov je bio da budu primerenog ponašanja i lako prilagodljivi grupi. Crveni krst je obezbedio i finansirao prevoz, smeštaj, ishranu, edukativne i zabavne aktivnosti, zdravstvenu zaštitu i vaspitače, dok je lokalna samouprava, kao i prethodnih godina obezbedila „džeparac“ tokom boravka.

Decu i sekretara Crvenog krsta Opovo Draganu Avramović primio je predsednik opštine Miloš Markov, koji je sa njima razgovarao i u ime lokalne samouprave, pored „džeparca“ uručio slatko – slane pakete. Nakon sastanka, Dragana Avramović je kao pratilac ispratila  decu u Vršac.