Ribolovački savez Vojvodine: VANREDNA ANALIZA KVALITETA VODE TAMIŠA

Ribolovački savez Vojvodine: VANREDNA ANALIZA KVALITETA VODE TAMIŠA

VANREDNA ANALIZA KVALITETA VODE TAMIŠA

Opovo, 3. jul 2020;

Već nekoliko godina nakon izlivanja Tamiša i povlačenja vode iz plavnog pojasa dolazi do privremenog pogoršanja kvaliteta vode. U razlivima a zatim i u Tamišu, voda dobije tamnu boju (poput čaja), neprijatan ustajao miris, a na pojedinim lokacima dolazi i do manjeg uginuća ribe. Naša prepostavka je bila da do ovoga dolazi zato što se Tamiš izliva relativno kasno u toku godine kada po razlivima ima dosta vegetacije i organske materije, koja u kombinaciji sa visokom temperaturom dovodi do truljena i velike potrošnje kiseonika.

Foto: Ribolovački savez Vojvodine

Kako bismo razjasnili javnosti ali i nama o čemu se radi, pozvali smo u pomoć stručnjake sa Departmana za biologiju i ekologiju, PMF-a iz Novog Sada, da urade merenja fizičko-hemijskih parametara vode.

Jučerašnje uzorkovanje je potvrdilo našu pretpostavku. Na ukupno 5 lokacija na Tamišu (razlivi i glavni tok reke) u Farkaždinu, Opovu i Pančevu, zabeležen je izuzetno nizak nivo kiseonika u vodi od 2-0,8 mg/l, a temperatura vode od 26-28 stepeni, a neki normalni minimum rastvorenog kiseonika u ovo doba godine bi bio 5 mg/l.

Sve u svemu, nije nikakavo zagađenje u pitanju kako se špekuliše, već prirodni proces čiji će negativni efekti biti ublaženi sa prvom kišom i zahlađenjem, saznaje Glas Opova, a kvalitet vode će se poboljšati u potpunosti nakon povratka Tamiša u svoje korito.

JP Mladost Opovo: APEL DA SE VODA RACIONALNO KORISTI

JP Mladost Opovo: APEL DA SE VODA RACIONALNO KORISTI

APEL DA SE VODA RACIONALNO KORISTI

Opovo, 3. jul 2020;

Poslednjih dana zabeležena je povećana potrošnja vode, posebno u Sakulama. Javno preduzeće „Mladost“ Opovo apeluje na građane da racionalno koriste vodu, odnosno da za poljoprivredu koriste tehničku vodu, jer je ceo sistem vodosnabdevanja pod velikim pritiskom.

Vlada Srbije:OGRANIČEN RAD KLUBOVA U BEOGRADU,OBAVEZNO NOŠENJE MASKI…

Vlada Srbije:OGRANIČEN RAD KLUBOVA U BEOGRADU,OBAVEZNO NOŠENJE MASKI…

OGRANIČEN RAD KLUBOVA U BEOGRADU,OBAVEZNO NOŠENJE MASKI…

BEOGRAD, 3. jula (Tanjug) –
Vlada Srbije donela je danas, na predlog Kriznog štaba za suzbijanje zarazne bolesti COVID-19, nove mere za Beograd u cilju sprečavanja širenja virusa korona i zaštite zdravlja građana, koje će važiti do 18. jula.

Mere predviđaju da se u Beogradu ograničava rad svih ugostiteljskih objekata i noćnih klubova, bez izuzetka, u vremenu od 23.00 časova do 06.00 časova narednog dana.

U svim zatvorenim prostorima, bez izuzetka, obavezno je nošenje zaštitnih maski, uz poštovanje fizičke distance od 1,5 metara.

Takođe, obavezno je nošenje zaštitnih maski u javnom gradskom i prigradskom prevozu i u međugradskom prevozu.

Za nepoštovanje mere obaveznog nošenja zaštitne maske u javnom prevozu ili u zatvorenom prostoru, propisana je kazna u iznosu od 5.000 dinara, za svako fizičko lice koje bude kršilo ovu meru.Vlada je takođe donela odluku da se zabranjuju okupljanja na javnim mestima u zatvorenom prostoru za više od 100 ljudi, a na otvorenom prostoru za više od 500 ljudi.

Prilikom bilo kakvih okupljanja na zatvorenom ili otvorenom prostoru neophodno je poštovati fizičku distancu od 1,5 metara.

Sve mere za Grad Beograd važe u periodu od naredne dve sedmice, odnosno do 18. jula, navodi se u saopštenju vlade.

Vlada Srbije je ponovo apelovala na sve građane da poštuju mere i preporuke, ponašaju se odgovorno i vode računa o svom zdravlju i zdravlju svojih najbližih.

Dodaje se da će Vlada Republike Srbije i Krizni štab za suzbijanje zarazne bolesti COVID-19 nastaviti da sa najvećom pažnjom, iz dana u dan, prate razvoj epidemiološke situacije u Srbiji i o svemu obaveštavaju građane.

Atletski miting Trofej Beograda: ZLATO ZA JOVANOVA, RADIN ČETVRTA

Atletski miting Trofej Beograda: ZLATO ZA JOVANOVA, RADIN ČETVRTA

ZLATO ZA JOVANOVA, RADIN ČETVRTA

Opovo, 3. jul 2020;

Na stadionu Vojne akademije 27. juna održan je međunarodni atletski miting “Trofej Beograda”. Spartakov kadetski reprezentativac Stefan Jovanov pobedio je u disciplini bacanje kugle, koju je bacio 14,86m. Stefan je bacao i preko 16m, ali nažalost dva puta je imao prestup. U disciplini 800m nastupila je Tamara Radin koja se sjajno borila i zauzela četvrto mesto rezultatom 2:25,74.