Epidemiološka situacija u Vojvodini: SITUACIJA U VOJVODINI URAVNOTEŽENA, POVEĆAN BROJ ZARAŽENIH U PANČEVU

Epidemiološka situacija u Vojvodini: SITUACIJA U VOJVODINI URAVNOTEŽENA, POVEĆAN BROJ ZARAŽENIH U PANČEVU

SITUACIJA U VOJVODINI URAVNOTEŽENA, POVEĆAN BROJ ZARAŽENIH U PANČEVU

Opovo, 24. jul 2020;

Pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković je danas izjavio da je u ovom trenutku u Vojvodini jednak broj pacijenata koji se primaju u bolnice i onih koji se otpuštaju, navodeći da broj zaraženih u Novom Sadu učestvuje sa 50 odsto u ukupnom broju zaraženih u Vojvodini.

Gojković je ocenio da je situacija u Vojvodini sada uravnotežena u odnosu na ono što je bilo u prethodnom vremenskom periodu i da je otprilike ista epidemiološka slika kao i u Beogradu i centralnoj Srbiji.

Prema njegovim rečima, i dalje je najveći broj zaraženih sa teritorije Novog Sada, dok su ostali gradovi manje-više pod kontrolom.

Vrbas, koji je bio u problemu, izlazi iz akutne faze, a povećan broj zaraženih beleži se i dalje u Sremskoj Mitrovici, Kikindi, Subotici i Pančevu, upozorio je on.

Gojković je apelovao na sve da poštuju propisane mere jer svako novo iskakanje i nova veća kolektivna zaražavanja mogu da budu izuzetno veliki problem za sistem koji je u ovom trenutku stabilizovan.

Na komarce sa zemlje i iz vazduha: KOMBINOVANO TRETIRANJE U SVA ČETIRI OPŠTINSKA MESTA

Na komarce sa zemlje i iz vazduha: KOMBINOVANO TRETIRANJE U SVA ČETIRI OPŠTINSKA MESTA

KOMBINOVANO TRETIRANJE U SVA ČETIRI OPŠTINSKA MESTA

Opovo, 23. jul 2020;

U kasnim popodnevnim satima sprovedeno je kombinovano tretiranje odraslih formi komaraca na teritoriji Opštine Opovo, avio tretmanom iz vazduha i sa zemlje tretmanom sa četiri vozila.

Reporteri portala „Glas Opova“ ispratili su ceo današnji proces koji je počeo na aerodromu u Smederevu.

Inspektorka za zaštitu životne sredine Opštinske uprave Opovo Marina Mitrović izvršila je nadzor punjenja sredstava za suzbijanje komarca na aerodromu aero kluba u Smederevu, a šef pilotske službe Aerosystema Vladimir Krstin opservirao je proceduru i plan akcije avio tretmana.

„Vršimo utovar hemijski sredstava, reč je o neopiroksu, sredstvu koje se koristi niz godina. Količina sredstva u rastvoru jeste 20 mililitara aktivne materije i 380 mililitara rastvarača. Pola litre po hektaru je doza rastvora koja se aplicira. To su inače standardne doze i trenutno najbolje sredstvo za aplikaciju protiv odraslih formi komaraca“, rekao je Krstin.

Tretman sa zemlje sprovela je firma Eko-San plus u sva četiri opštinska mesta. Inspektorka za zaštitu životne sredine Marina Mitrović je istakla značaj meteo uslova za efikasno sprovođenje tretmana.

foto: N. Konstantinov

„Za sprovođenje ove vrste tretmana vrlo su značajni vremenski uslovi kakvi su upravo večeras, odgovarajuća vlažnost vazduha i temperatura. Sprovodimo tretman sa zemlje i iz vazduha u sva četiri naselena mesta Opštine Opovo i nadamo se da ćemo svesti broj nost populacije odraslih formi komaraca na zadovoljavajući“, izjavila je Mitrović.

Zamenik predsednika opštine Žika Nestorović je rekao da je problem visoke populacije komaraca aktuelan u celom južnom Banatu.

„Kao što u celom južnom Banatu imamo problem sa tretmanom protiv komaraca, tako i mi u Opštini Opovo imamo taj problem. U narednom periodu odradićemo još nekoliko tretmana s obzirom na vremenske uslove koji nam baš nisu bili naklonjeni, a vrlo su važni za tretiranje. Ja se ispred lokalne samouprave zahvaljujem građanima Opštine Opovo na strpljenju i toleranciji“, poručio je Nestorović.

Kao što su najavili iz lokalne samouprave očekuju nas novi tretmani u zavisnosti od situacije koja nije najsjnanija jer su u Potamišju velike površine i tokom jula izrazito zabarene, što pogoduje razmnožavanju komaraca.