Epidemiloška situacija u Vojvodini: AKTIVAN 1621 SLUČAJ, OBEZBEĐENE PSR MAŠINE ZA TESTIRANJE

Epidemiloška situacija u Vojvodini: AKTIVAN 1621 SLUČAJ, OBEZBEĐENE PSR MAŠINE ZA TESTIRANJE

AKTIVAN 1621 SLUČAJ, OBEZBEĐENE PSR MAŠINE ZA TESTIRANJE

Novi Sad, 16. jul 2020;

„Prema oceni epidemiologa, stanje u Vojvodini je nepovoljno jer i dalje imamo dnevni porast broja osoba obolelih od virusa kovid 19. Pokrajinska vlada obezbedila je medicinsku opremu i pi-si-ar mašine za testiranje u gotovo svim zavodima za javno zdravlje. Pored testiranja u Instititu za javno zdravlje Vojvodine i u KCV vršimo paralelno testiranje i u Somboru, Zrenjaninu, Subotici, Pančevu, Kikindi i Sremskoj Mitrovici. Na rezultate testiranja na prisustvo virusa kovid 19 u Vojvodini ne čeka se duže od dvadeset četiri časa“, kazao je danas predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović na konferenciji za novinare.

Prema njegovim rečima, zavodi za javno zdravlje u Vojvodini su pokazali profesionalizam, odgovornost i efikasnost, dok je Vlada Republike Srbije obezbedila dovoljan broj testova.

Novi Sad je najugroženiji grad kada je reč o ovom virusu što govore i podaci. U Kliničkom centru Vojvodine trenutno su smeštena 254 pacijenta od kojih je 161 iz Novog Sada.

U AP Vojvodini aktivan je 1621 slučaj. U poslednja 24 časa u Vojvodini od posledica ove bolesti preminule su dve osobe. U Dečjoj bolnici u Novom Sadu dvoje od četvoro hospitalizovane dece je otpušteno na kućno lečenje, rečeno je na konferenciji za novinare održanoj u Pokrajinskoj vladi.

„Ključna stvar je da shvatimo koliko su mere važne i jedine su koje nas mogu izvući iz ove epidemiološke situacije. Sve opštine i svi okruzi u Vojvodini imaju obolele i treba da se ponašamo kao da smo svi oboleli od virusa kovid 19 kako se ova bolest ne bi širila dalje jer leka nema“, kazao je pokrajinski sekretar za zdravstvo prof. dr Zoran Gojković.

Direktor Instituta za javno zdravlje Vojvodine prof. dr Vladimir Petrović kazao je da se testiranje na ovom institutu vrši bez prekida i prema indikacijama bolesti, a s obzirom na povećan broj obolelih, vikendom je prekinuto testiranje putnika na lični zahtev.

Opštinski štab za vanredne situacije: NOVE MERE ZA SUZBIJANJE EPIDEMIJE

Opštinski štab za vanredne situacije: NOVE MERE ZA SUZBIJANJE EPIDEMIJE

NOVE MERE ZA SUZBIJANJE EPIDEMIJE

Opovo, 16. jul 2020;

U skladu da odlukama Vlade Republike Srbije, a ucilju sprečavanja epidemije Cobid-19 na teritoriji Opštine Opovo, Štab za vanredne situacije Opštine Opovo na današnjem sastanku je doneo Odluku o merama za sprečavanje, suzbijanje i gašenje epidemije Covid-19:

1. Zabranjuje se okupljanje više od 10 lica na otvorenom i zatvorenom prostoru na teritoriji Opštine Opovo.

2. Za vreme boravka na javnim mestima između okupljenih lica mora postojati distanca od 1,5m, odnosno svaka osoba mora zauzimati minimum 4m².

3. Obavezno je nošenje zaštitinih maski u zatvorenom javnom prostoru i javnom prevozu na teritoriji Opštine Opovo.

4. Obavezno je nošenje zaštitnih maski na otvorenom prostoru kada između lica nije moguće obezbediti fizičku distancu od 1,5m.

Ova odluka će se primenjivati od 17. jula 2020. godine.

Suzbijanje odraslih formi komaraca: NAJAVA TRETIRANJA SA ZEMLJE I IZ VAZDUHA

Suzbijanje odraslih formi komaraca: NAJAVA TRETIRANJA SA ZEMLJE I IZ VAZDUHA

NAJAVA TRETIRANJA SA ZEMLJE I IZ VAZDUHA

Opovo, 16. jul 2020;

Kako su najavili iz Opštinske uprave Opovo, a u dogovoru sa izvođačima radova, u utorak ili sredu, u zavisnosti od vremenskih uslova, sprovešće se kombinovani tretman suzbijanja odraslih fomi komaraca sa zemlje i iz vazduha. Nadležni ističu da je za vikend prognozirano nestabilno vreme sa kišom, zbog čega će se ovi tretmani sprovesti početkom ili polovinom naredne sedmice, kada se očekuju pogodni atmosferski uslovi.

Tretmani jednom nedeljno: SPROVEDENA DEZINFEKCIJA JAVNIH POVRŠINA (VIDEO)

Tretmani jednom nedeljno: SPROVEDENA DEZINFEKCIJA JAVNIH POVRŠINA (VIDEO)

SPROVEDENA DEZINFEKCIJA JAVNIH POVRŠINA

Opovo, 16. jul 2020;

Po Odluci Opštinskog štaba za vanredne situacije danas je sprovedena prva letnja akcija dezinfekcije javnih površina na teritoriji Opštine Opovo, koje će se redovno ponavljati jednom nedeljno.

Akciju su sproveli radnici Javnog preduzeća „Mladost“ Opovo, koji su ručnim automatizovanim rasprskivačima tretirali natrujum hipohloritom javne površine i prostore ispred javnih ustanova u sva četiri opštinska mesta.

Recepti po preporuci kuhinje hotela „Stari Banat“: SALATA OD LIGNJI NA “BANATSKI” NAČIN

Recepti po preporuci kuhinje hotela „Stari Banat“: SALATA OD LIGNJI NA “BANATSKI” NAČIN

SALATA OD LIGNJI NA “BANATSKI” NAČIN

Priprema:

Lignje oprati i kuvati u slanoj vodi sa malo limunovog soka i bibera 20min, procediti i ohladiti. Salatu dobro oprati, iseći na kocke popreko, dodati rukolu, senf, pesto, nanu, majoneze, začiniti. U salatu dodati lignje isečene na kolutove i lagano mešajući spojiti namirnice. Tost hleb ispeći, premazati pestom i servirati sa pripremljenom salatom kao hladno predjelo ili glavno jelo u letnjim danima.

Namirnice:

200g lignji

120g lolo roso salate

30g rukole

100g majoneza

80g pesto genovese

30g senfa

2kom tost hleba

50g čeri paradajza

50g zelenih maslina

50g crnih maslina

Biber

Limunov sok