Ribolovački savez Vojvodine: VANREDNA ANALIZA KVALITETA VODE TAMIŠA

03/07/2020

VANREDNA ANALIZA KVALITETA VODE TAMIŠA

Opovo, 3. jul 2020;

Već nekoliko godina nakon izlivanja Tamiša i povlačenja vode iz plavnog pojasa dolazi do privremenog pogoršanja kvaliteta vode. U razlivima a zatim i u Tamišu, voda dobije tamnu boju (poput čaja), neprijatan ustajao miris, a na pojedinim lokacima dolazi i do manjeg uginuća ribe. Naša prepostavka je bila da do ovoga dolazi zato što se Tamiš izliva relativno kasno u toku godine kada po razlivima ima dosta vegetacije i organske materije, koja u kombinaciji sa visokom temperaturom dovodi do truljena i velike potrošnje kiseonika.

Foto: Ribolovački savez Vojvodine

Kako bismo razjasnili javnosti ali i nama o čemu se radi, pozvali smo u pomoć stručnjake sa Departmana za biologiju i ekologiju, PMF-a iz Novog Sada, da urade merenja fizičko-hemijskih parametara vode.

Jučerašnje uzorkovanje je potvrdilo našu pretpostavku. Na ukupno 5 lokacija na Tamišu (razlivi i glavni tok reke) u Farkaždinu, Opovu i Pančevu, zabeležen je izuzetno nizak nivo kiseonika u vodi od 2-0,8 mg/l, a temperatura vode od 26-28 stepeni, a neki normalni minimum rastvorenog kiseonika u ovo doba godine bi bio 5 mg/l.

Sve u svemu, nije nikakavo zagađenje u pitanju kako se špekuliše, već prirodni proces čiji će negativni efekti biti ublaženi sa prvom kišom i zahlađenjem, saznaje Glas Opova, a kvalitet vode će se poboljšati u potpunosti nakon povratka Tamiša u svoje korito.

MaPro Ecommerce

Online shop već od 9.999 rsd

Sa zapanjujućim dizajnom, neverovatno je lako napraviti online shop za samo par minuta.

pročitajte još i

Jedno Da za četiri života, zašto u Srbiji ima malo donora

Jedno Da za četiri života, zašto u Srbiji ima malo donora

Izvor: RTS U Srbiji je urađena prva transplantacija srca u ovoj godini. Intervenciju je uradio tim Klinike za kardiohirurgiju Kliničkog centra Srbije. Zahvaljujući jednom DA - spasena su četiri života, urađene su i transplantacije bubrega i jetre. U našoj zemlji, na...

najnovije

najčitanije