Aktuelna epidemiološka situacija: NOVE MERE ZA OPŠTINU OPOVO, EPIDEMIJA NA GRANICI PROGLAŠENJA VANREDNE SITUACIJE

Aktuelna epidemiološka situacija: NOVE MERE ZA OPŠTINU OPOVO, EPIDEMIJA NA GRANICI PROGLAŠENJA VANREDNE SITUACIJE

NOVE MERE ZA OPŠTINU OPOVO, EPIDEMIJA NA GRANICI PROGLAŠENJA VANREDNE SITUACIJE

Opovo, 30. jul 2020;

Zavod za javno zdravlje Pančevo uputio je Opštinskom kriznom štabu obaveštenje o trenutnoj epidemiološkoj situaciji na teritoriji Opštine Opovo, kao i mere za kontrolu epidemije Covid-19.

Zaključno sa 31. julom obolelo je ukupno 29 građana i incidencija (stopa novoobolelih) iznosi od 301,8/100.000. Trenutno je 16 aktivnih slučajeva koji generišu prevalenciju (stopa ukupno obolelih unutar jednog dana) od 166,5/100.000. Uslov za proglašenje vanredne situacije u Opštini je prevalencija aktivnih slučajeva iznad 100/100.000 u opštini sa više od 30.000 stanovnika, odnosno 200/100.000 stanovnika u opštini sa manje od 30.000 stanovnika.

Predsednik opštine i Opštinskog štaba za vanredne situacije dr Zoran Tasić u današnjem saopštenju navodi da je u skladu sa merama za sprečavanje, suzbijanje i gašenje epidemije Covid-19 koje je propisala Vlada Republike Srbije, kao i u skladu sa dopisom Zavoda za javno zdravlje Pančevo, lokalna samouprava danas na sednici opštinskog štaba za vanredne situacije donela osam novih mera. Pored toga Tasić je uputio poruku svim građanima da poštuju propisane mere ističući težinu ove bolesti na sopstvenom primeru.

„Ono što je jako važno jeste da građani shvate ozbiljnost epidemiološke situacije na teritoriji naše opštine, jer se naša opština trenutno na osnovu statističkih podataka Zavoda za javno zdravlje Pančevo nalazi na samoj granici proglašenja vanrednog stanja. S tim u vezi molim sve građane da se ponašaju u skladu sa merama i preporukama, kako Kriznog štaba Vlade Republike Srbije, tako i sa merama koje propisuje Zavod za javno zdravlje. Želim da kažem da sam ovu bolest i njene posledice lično osetio. Ova bolest je podmukla, prošao sam kroz jedan težak period, ne samo za mene nego i celu moju porodicu. Morate da shvatite da ono naše razmišljanje „da neće baš mene ili da to nije tako strašno“ ali verujte mi da je ova bolest izuzetno opasna i podmukla i da ne bira koga će napasti. Iz tog razloga, još jednom sve građane molim da ove mere ozbiljno shvatite i u skladu sa njima se ponašate. Molim vas da budete odgovorni i prema sebi, a i prema ljudima u čijem se okruženju nalazite“, poručio je Tasić.

OPŠTINSKI ŠTAB ZA VANREDNE SITUACIJE – ODLUKA O MERAMA ZA SPREČAVANJE, SUZBIJANJE I GAŠENJE EPIDEMIJE COVID-19 (31. jul 2020)

1. U ugostiteljskim objektima se ograničava broj gostiju za jednim stolom na 2, i u zatvorenom i u otvorenom prostoru.

2. Obavezno nošenje maski u svim ugostiteljskim objektima u zatvorenom i na otvorenom prostoru, izuzev za vreme konzumiranja hrane i pića.

3. Obezbeđenje sredstava za dezinfekciju ruku na svakom stolu u ugostiteljskim objektima.

4. Obavezno nošenje maski na pijacama.

5. Obavezno nošenje maske na radnom mestu u zatvorenom prostoru

6. Obavezno obezbeđenje fizičke distance u Domu za stare „Ruža Jelena“, uz obavezno korišćenje LZO od strane zaposlenih, uz zabranu poseta i izlaska za korisnike.

7. Kućna izolacija blago obolelih i hospitalizacija teže obolelih, u skladu sa stručnim mišljenjem Doma zdravlja Opovo.

8. Zabranjuje se svaka vrsta okupljanja povodom proslave seoske slave „Mandalina“ u Sefkerinu, kao i sve druge javne manifestacije za vreme trajanja epidemioloških mera.

Ova odluka će se primenjivati od 1. avgusta 2020. godine. Nadzor nad primenom ove odluke vršiće Komunalna inspekcija Opštinske uprave Opovo.

Skupština AP Vojvodine: ODRŽANA KONSTITUTIVNA SEDNICA, IZABRAN PREDSEDNIK PARLAMENTA

Skupština AP Vojvodine: ODRŽANA KONSTITUTIVNA SEDNICA, IZABRAN PREDSEDNIK PARLAMENTA

ODRŽANA KONSTITUTIVNA SEDNICA, IZABRAN PREDSEDNIK PARLAMENTA

Novi Sad, 31. jul 2020;

Danas je održana konstitutivna sednica vojvođanskog parlamenta na kojoj su potvrđeni mandati svih 120 poslanika. Sa 76 poslaničkih mandata apsolutnu većinu u pokrajinskom parlamentu ima lista Srpske napredne stranke „Aleksandar Vučić – Za našu decu), zatim slede SPS-JS (13), Savez vojvođanskih Mađara (11), Vojvođanski front (LSV, Zajedno za Vojvodinu, Vojvođanska partija, DSHV, Crnogorska partija i Demokratski blok) (6), Za Kraljevinu Srbiju – Za srpsko vojvodstvo (POKS i Monarhistički front) (5), Metla 2020 (5) i Srpska radikalna stranka (4).

Južnobanatski region u pokrajinskom parlamentu predstavljaće 11 poslanika – devet iz Srpske napredne stranke i po jedan iz Socijalističke partije Srbije i Saveza vojvođanskih Mađara. Šest poslanika je iz Pančeva, dva iz Vršca i po jedan iz Kovačice, Opova i Kovina (Skorenovac). Iz naše opštine poslanički mandat je pripao Predragu Ginculju iz Sefkerina, koji se nalazio na 62. mestu izborne liste Aleksandar Vučić – Za našu decu. Inače, njemu je ovo treći uzastopni mandat u skupštinskim klupama AP Vojvodine.

Do izbora predsednika Skupštine AP Vojvodine sednicom je predsedavao najstariji poslanik Momo Čolaković iz Partije ujedinjenih penzionera Srbije, a za predsednika parlamenta je ponovo (po treći put) izabran predsednik Saveza vojvođanskih Mađara Ištvan Pastor.

Inače, sednica je održana u Kongresnom master centru Novosadskog sajma, jer su u tom prostoru mogli da budu obezbeđeni svi uslovi propisani merama prevencije epidemije koronavirusa.