Republički Hidrometeorološki Zavod: DANAS KRATKO ZAHLAĐENJE

Republički Hidrometeorološki Zavod: DANAS KRATKO ZAHLAĐENJE

DANAS KRATKO ZAHLAĐENJE

Danas osetno hladnije i vetrovito sa jakim severozapadnim vetrom. U prvom delu dana povremeno s kišom, a kasnije posle podne i uveče razvedravanje i slabljenje vetra. Minimalna temperatura oko 16 °C. Maksimalna dnevna oko 20 °C.     

Do subote pretežno sunčano i toplije, u petak i subotu i vrlo toplo uz umeren južni i jugoistočni vetar. U nedelju sa severozapada prolazno naoblačenje s kišom i manjim padom temperature. Zatim, početkom sledeće sedmice pretežno sunčano i umereno toplo. 

Suzbijanje odraslih formi komaraca: DANAS NOVI TRETMAN SA ZEMLJE

Suzbijanje odraslih formi komaraca: DANAS NOVI TRETMAN SA ZEMLJE

DANAS NOVI TRETMAN SA ZEMLJE

Opovo, 6. jul 2020;

Kako avio-tretman izvršen 1. jula nije dao zadovoljavajuće rezultate, prvenstveno zbog trenutne situacije visokog vodostaja i visokih temperatura koje pogoduju razmnožavanju komaraca što je u ovom trenutku uslovilo izuzetno izraženu brojnost njihove populacije, danas (6. jul) će u vremenskom intervalu od 18:00 do 21:00h biti sproveden novi tretman odraslih formi komaraca sa zemlje u sva četiri opštinska mesta.

Posle izvršenog večerašnjeg tretmana sa zemlje, planira se udruženi avio i tretman sa zemlje u što kraćem roku, podela larvicida, suzbijanje larvi u izlivima i kanalima i suzbijanje kućnih formi komaraca u ulazima stambenih zgrada.

„Ova sezona će biti veoma zahtevna u suzbijanju komaraca ali ćemo iskoristiti sve raspoložive mogućnosti da se njihov broj svede na prihvatljiv, zato molimo sugrađane za razumevanje i strpljenje. U tom smislu  veoma je značajno uključivanje stanovništva tako što će  primenom određenih mera i postupaka u svom okruženju kao što je uklanjanje svih stajaćih voda u dvorištima i primena larvicida  sprečiti razmnožavanje komaraca ili primenom insekticida i repelenata smanjiti  broj odraslih formi u sopstvenim dvorištima“, izjavila je inspektorka za zaštitu životne sredine Opštinske uprave Opovo Marina Mitrović.

Predviđeno je da od  13. jula ekipe „EKO-SAN PLUS“  na osnovu ugovora sa Opštinom Opovo podele 4000 pakovanja larvicida po 150gr  individualnim domaćinstvima koji se primenjuje ubacivanjem u septičke jame i sve stajaće vode u stambenim i ekonomskim dvorištima.