Najčešći uzroci požara u stambenim objektima neispravne instalacije

Najčešći uzroci požara u stambenim objektima neispravne instalacije

BEOGRAD, 7. novembra (Tanjug) – Pomoćnik načelnika Uprave za vatrogasno-spasilačke jedinice Sektora za vanredne situacije Miloš Milenković apelovao je danas na građane da ne ostavljaju električne uređaje upaljene bez nadzora i da budu obazrivi prilikom rukovanja sa pećima na čvrsta goriva, kako ne bi došlo do požara u stambenim objektima.
Milenković je precizirao da su najčešći uzroci požara u stambenim objektima neispravne ili preopterećene elektroinstalacije, neispravni ili uključeni električni uređaji bez nadzora, navodi se u saopštenju MUP-a.
“Apelujemo na sugrađane da budu odgovorni i da prilikom napuštanja stana provere da li su isključili električne uređaje, posebno punjače mobilnih telefona i klima uređaje“, ukazao je Milenković.
On je istakao da početak grejne sezone i njeno trajanje karakteriše povećan broj požara u stambenim objektima i pozvao građane da budu odgovorni prema sebi, svojim porodicama i komšijama.
“Pred početak i tokom trajanja grejne sezone proverite da li su dimnjaci i ložišta očišćeni, budite obazrivi prilikom rukovanja sa pećima na čvrsta goriva, ne ostavljajte bez nadzora grejalice i druga grejna tela, ali i vodite računa da se u njihovoj blizini ne nalaze zapaljivi materijali”, poručio je Milenković.
U slučaju požara, Milenković je naveo da je potrebno da građani odmah pozovu vatrogasce-spasioce na broj 193.

RANI JAVNI UVID povodom izrade PLANA  DETALJNE REGULACIJE  SOLARNE ELEКTRANE U КO OPOVO I КO BARANDA

RANI JAVNI UVID povodom izrade PLANA DETALJNE REGULACIJE SOLARNE ELEКTRANE U КO OPOVO I КO BARANDA

REPUBLIКA SRBIJA
Opštinska uprava opštine Opovo, Odeljenje za imovinsko pravne, stambeno-komunalne poslove, urbanizam, građevinarstvo i zaštitu životne sredine
u skladu sa članom 45a. Zakona o planiranju i izgradnji („Službeni glasnik RS”, br. 72/09, 81/09, 64/10-US, 24/11, 121/12, 42/13-US, 50/13-US, 98/13-US, 132/14, 145/14, 83/18, 31/19, 37/19 – dr. Zakoni, 9/20 , 52/21 i 62/23)
oglašava
RANI JAVNI UVID povodom izrade PLANA DETALJNE REGULACIJE SOLARNE ELEКTRANE U КO OPOVO I КO BARANDA

Odluka o izradi Plana detaljne regulacije solarne elektrane u КO OPOVO i КO BARADA objavljena je u „ Opštinskom službenom glasniku opštine Opovo”, broj 6/23.
Rani javni uvid održaće se u trajanju od 15 dana,sa početkom od 07.novembra do 22.novembra 2023. godine u vremenu od 8 do 1530 u holu zgrade Opštinske uprave Opovo u ulici Borisa Кidriča br.10 .
Elaborat za rani javni uvid prezentovan je na internet stranici Opštine Opovo www.opovo.org.rs.
U toku ranog javnog uvida, tekstualni i grafički deo u početnoj fazi izrade biće izložen u holu zgrade Opštinske uprave Opovo u ulici Borisa Кidriča br.10 i službena lica Odeljenja davaće u toku trajanja javnog uvida osnovne informacije o Elaboratu za rani javni uvid zainteresovanim licima svakog radnog dana u periodu od 12-15 časova na telefon 013/681 666 i lično u prostorijama Odeljenja za imovinsko pravne,stambeno-komunalne poslove, urbanizam , građevinarstvo i zaštitu životne sredine.
Opština Opovo, kao nosilac izrade predmetnog planskog dokumenta organizuje rani javni uvid u cilju upoznavanja javnosti sa opštim ciljevima i svrhom izrade Plana.
Sva zainteresovana pravna i fizička lica, mogu da izvrše uvid u izloženu dokumentaciju, kao i da u toku trajanja javnog uvida dostave svoje primedbe i sugestije u pisanoj formi Odeljenju za imovinsko pravne, stambeno-komunalne poslove,urbanizam, građevinarstvo i zaštitu životne sredine, putem pisarnice Opštinske uprave opštine Opovo, ul.Borisa Кidriča br.10, poštanski broj 26 204 Opovo zaključno sa 22.novembrom 2023.godine.

OPŠTINA OPOVO, dana 06.11.2023.godine

Plan detaljne regulacije.pdf

Saopštenje PPU u Pančevu u vezi stanja bezbednosti u mesecu oktobru

Saopštenje PPU u Pančevu u vezi stanja bezbednosti u mesecu oktobru

Pančevo, 7. novembar 2023

STANJE КRIMINALA:
Na teritoriji PU Pančevo u mesecu oktobru 2023. godine izvršeno je ukupno 175. krivičnih dela dok je u istom mesecu prethodne godine izvršeno 208., što predstavlja smanjenje za 16%. Кrivičnih dela iz oblasti opšteg kriminala izvršeno je ukupno 159., što je za 30. krivičnih dela manje u odnosu na isti mesec prošle godine. Takođe, u mesecu oktobru 2023. godine, u odnosu na isti period prethodne godine, smanjen je broj izvršenih imovinskih krivičnih dela, krivičnih dela protiv javnog reda i mira i krivičnih dela protiv sloboda i prava čoveka i građana.

Ovom prilikom ističemo sledeće rezultate u mesecu oktobru:

Policijski službenici PU Pančevo, Odeljenja kriminalističke policije postupili su po naredbi Osnovnog suda u Vršcu, izvršili pretres stana i drugih prostorija kod tridesetdvogodišnjeg i tridesetsedmogodišnjeg muškarca sa teritorije Vršca i pronašli predmete krivičnih dela teške krađe otuđenih sa više gradilišta na teritoriji grada Pančeva.

Zahvaljujući brzoj i efikasnoj reakciji policijskih službenika PU Pančevo, Odeljenja kriminalističke policije dana 25.10.2023. godine uhapšeni su S.N. i V.N. koji su na prostoru „Zelene pijace“ u Pančevu na drzak način od građanke otuđili novac u iznosu od oko 26.000 evra i lične predmete. Osumnjičenima je određeno zadržavanje u trajanju od 48 časova dok su pronađeni predmeti vraćeni vlasnici.

Policijski službenici PU Pančevo, Odeljenja kriminalističke policije su u saradnji sa tržišnom inspekcijom izvršili pretresanje stana i drugih prostorija na adresi u Pančevu gde je zatečena nelegalna proizvodnja tekstilnih proizvoda, nelegalna šivara i magacin za skladištenje robe. Ukupna tržišna vrednost oduzete robe iznosi oko 2.615.000 dinara a protiv osumnjčenih lica podneta je krivična prijava za krivično delo Nedozvoljena proizvodnja i nedozvoljena trgovina i određeno je zadržavanje u trajanju od 48 časova.

Policijski službenici PU Pančevo, Odeljenja kriminalističke policije su na osnovu naredbe Osnovnog suda u Pančevu izvršili pretresanje stana i drugih prostorija kod lica N.Đ. i tom prilikom u stanu pronašli oko 72 grama opojne droge marihuane upakovane u 113 kesica kao i digitalnu vagicu za precizno merenje. Navedena opojna droga namenjena je daljem tržištu i prodaji. Protiv osumnjičenog N.Đ podneta je kriviča prijava za krivično delo neovlašćena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga i nakon saslušanja osumnjičenog u Višem javnom tužilaštvu, koji je po nalogu ovog tužilaštva i zadržan u trajanju od 48 časova, Viši sud u Pančevu je po predlogu tužilaštva odredio pritvor u trajanju od 30 dana zbog postojanja sumnje da će ometati postupak i uticati na svedoke.

STANJE JAVNOG REDA I MIRA:
Stanje javnog reda i mira u oktobru mesecu 2023. godine može se oceniti kao zadovoljavajuće jer je došlo do blagog smanjenja broja prekršaja u odnosu na isti mesec prošle godine. U mesecu oktobru evidentirano je 45 prekršaja, što je za 1 prekršaj manje u odnosu na prošlu godinu kada je evidentirano 46 prekršaja, a što ujedno predstavlja smanjenje za 2,17%.

Na javnim okupljanjima i sportskim manifestacijama nije dolazilo do narušavanja javnog reda i mira niti do vršenja krivičnih dela.

Preventivno–represivni rad policijskih službenika je na zavidnom nivou posmatrano iz ugla otkrivenih prekršaja iz člana 48. stava 1. tačke 4. „hladno oružje“  Zakona o oružju i municiji. Zapravo u toku meseca oktobra 2023. godine otkriveno je ukupno 55 prekršaja iz oblasti Zakona o oružju i municiji što je u odnosu na isti mesec prošle godine više za 41 prekršaj, kada je bilo evidentirano 14 prekršaja. Ovi podaci ukazuju nam na činjenicu da su policijski službenici pojačanom kontrolom lica na terenu u 55 navrata pronašli predmete prekršaja „hladno oružje-noževe, palice i dr.“ i na taj način sprečili eventualno izvršenje težih prekršaja i krivičnih dela sa elementima nasilja.

Pripadnici Policijske uprave Pančevo u saradnji sa Ministarstvom prosvete nastavljaju sprovođenje radionica u osnovnim školama po projektu „Zajedno i bezbedno kroz detinjstvo“ za učenike 1.,3., 5. i 7. razreda. Ukupan broj škola u mesecu oktobru u kojima su održane radionice je 54, broj odeljenja u kojima je održana radionica je 298, i broj prisutnih učenika je 3914.

Tokom oktobra meseca u 92. škole na području PU Pančevo na bezbednosnoj zaštiti učenika, zaposlenih u školama i škola svakog dana angažovano je 104 policijska službenika.

STANJE BEZBEDNOSTI SAOBRAĆAJA:
U mesecu oktobru 2023. godine  na području PU Pančevo dogodilo se ukupno 77 saobraćajnih nezgoda. Od ukupnog broja saobraćajnih nezgoda 40 nezgoda je sa nastradalim licima, u kojima je bilo dvoje poginulih lica, 8 lica zadobilo je teške telesne povrede i 42 lica je zadobilo lake telesne povrede.

U oktobru mesecu 2023. godine dogodilo se 40 saobraćajnih nezgoda sa nastradalim licima što je za 19 % manje u odnosu na broj saobraćajnih nezgoda sa nastradalim licima u 2022. godini kada se dogodilo ukupno 49 saobraćajnih nezgoda sa nastradalim licima. Broj saobraćajnih nezgoda sa poginulim licima je isti kao u 2022. godini (dve), u navedenim saobraćajnim nezgodama poginula su dva lica.
Broj teže povređenih lica u oktobru mesecu 2023. godine je manji za 33%, u odnosu na 2022. godinu (8/12). Broj lako povređenih lica u oktobru mesecu 2023. godine je manji u odnosu na 2022. godinu za 30 %  (42/60).
Opšta je ocena da je u oktobaru mesecu 2023. godine povoljnije stanje bezbednosti u saobraćaju na području PU Pančevo, u odnosu na 2022. godinu.

U kontroli i regulisanju saobraćaja u oktobru mesecu 2023. godine otkriveno je :

 

–              20 prekršaja vozača koji su upravljali pod dejstvom psihoaktivnih supstanci, što je za 100% više u odnosu na 2022 godinu, kada je otkriveno 10 prekršaja.

–              957 prekršaja ne korišćenja sigurnosnog pojasa na način koji je predvideo proizvođač vozila, što je u odnosu na 2022. godinu više za 62%, kada je otkriven 591 prekršaj ne korišćenja  sigurnosnog pojasa na način koji je predvideo proizvođač vozila.

–              282 prekršaja nepropisnog korišćenja telefona, što je u odnosu na 2022. godinu više za 200%, kada je otkriven 81 prekršaj nepropisnog korišćenja telefona.

–              158 prekršaj nepropisnog zaustvaljanja i parkiranja vozila, što je u odnosu na 2022. godinu više za 33%, kada je otkriveno 119 prekršaja nepropisnog zaustavljanja i parkiranja vozila.

Policijski službenici Odeljenja saobraćajne policije, operativnim radom na terenu 14.10.2023. godine, rasvetlili su NN  saobraćajnu nezgodu sa povređenim licem, koja se dogodila dana 15.07.2023. godine, oko 21,25 časova, u Vladimirovcu, u kojoj je  NN vozač upravljajući NN vozilom udario pešaka koji je zadobio teške telesne povrede opasne po život. Po nalogu OJT vozaču je određeno zadržavanje.

U oktobru mesecu, u saobraćajnim nezgodama na području Policijske uprave u Pančevu, nastradalo je ukupno 11 pešaka, poginulo je dva pešaka, a povređeno 9. S tim u vezi, apelujemo na pešake da odgovornim ponašanjem i poštovanjem propisa doprinesu unapređenju svoje bezbednosti u saobraćaju. Istovremeno apelujemo na vozače da obrate posebnu pažnju na pešake, naročito u uslovima smanjene vidljivosti (noću) i da prilagode brzinu kretanja vozila kako bi mogli da blagovremeno zaustave vozilo i propuste pešake koji nameravaju da pređu kolovoz. U narednom periodu vršiće se pojačana kontrola poštovanja propisa od strane pešaka i otkrivanje prekršaja vozača prema pešacima, takođe u zonama pešačkih prelaza vršiće se kontrola poštovanja brzine kretanja u zonama pešačkih prelaza.

IREGULARNE MIGRACIJE:
Na teritoriji PU Pančevo priliv i tranzitiranje migranta je smanjen. Oktobra meseca 2022. godine otkrivenih iregularnih migranata bilo je 29 dok je oktobra meseca 2023. godine iregularni migrant otkriven samo u jednom slučaju. Posmatrajući za prvih deset meseci 2022. godine broj otkrivenih iregularnih migranata na području PU Pančevo bilo je 443 dok je za prvih deset meseci 2023. godine bilo otkriveno 32 iregularna migranta. Nije izvršen ni jedan oružani napad u kojima su učestvovali migranti, niti je bilo narušavanja javnog reda i mira u većem obimu u kojima su učestvovali migranti.

UPRAVNI POSLOVI:
Na teritoriji PU Pančevo tokom oktobra meseca 2023. godine izdato je ukupno 8.280 biometrijskih dokumenata, što je za za oko 5% više u odnosu na isti mesec prošle godine. Tokom oktobra meseca oduzeto je oko 20% više oružja u odnosu na isti mesec prošle godine i podneto je 7 prekršajnih prijava protiv vlasnika oružja, u skladu sa odredbama Zakona o oružju i municiji, dok u oktobru mesecu 2022. godine nije bilo podnetih prekršajnih prijava.

Poklon devojčicama koje treniraju kik boks u klubu “Dragon“ Sefkerin

Poklon devojčicama koje treniraju kik boks u klubu “Dragon“ Sefkerin

SEFKERIN, 7. novembar 2023 – „Naš građanin Aleksandar Nestorov poklonio je novi bokserski džak za treninge kik boksa devojčicama kadetskog i pionirskog uzrasta, koje marljivo treniraju u klubu “Dragon Sefkerin”.

Zahvaljujemo se Aleksandru na razumevanju, velikoj podršci i poklonu odličnog modernog lakog džaka koji će se koristiti za treninge “lajt” kontakta, koji praktikuju najmlađi članovi našeg kluba.

Čast nam je i zadovoljstvo da imamo podršku od građana za aktivnost i uspeh u borilačkom sportu“, navodi se u saopštenju Uprave kluba „Dragon“ iz Sefkerina.

JP Mladost: Deo Sefkerina bez vode

JP Mladost: Deo Sefkerina bez vode

Deo Sefkerina bez vode
SEFKERIN, 7 novembar 2023
Obaveštavaju se građani Sefkerina da sledeće ulice u Sefkerinu nemaju vode zbog havarije na uličnoj vodovodnoj mreži:

– Deo JNA;

– Deo Žarka Zrenjanina;

– Deo Damjanov Milana

Ekipe JP Mladost Opovo su na terenu i rade na sanaciji havarije.