Opštinska uprava Opovo: Uvid u jedinstveni birački spisak

Opštinska uprava Opovo: Uvid u jedinstveni birački spisak

Uvid u jedinstveni birački spisak

OPOVO, 2. novembar 2023 – Na osnovu člana 14.,15. i 17. Zakona o jedinstvenom biračkom spisku („Službeni glasnik RS“ broj 104/2009 i 99/2011) i Uputstva za sprovođenje Zakona o jedinstvenom biračkom spisku („Službeni glasnik RS“ broj 15/2012, 88/2018, 67/2020, 40/2021, 90/2021 i 16/2022), Opštinska uprava opštine Opovo daje sledeće obaveštenje:

Obaveštavaju se građani  opštine Opovo da se izlaže Jedinstveni birački spisak – deo biračkog spiska za područje opštine Opovo, na osnovu koga će se 17.12.2023. godine održati izbori za narodne poslanike, na uvid u Opštinskoj upravi opštine Opovo, Borisa Kidriča 10, u prostorijama matične službe Opovo.

Građani mogu izvršiti uvid u birački spisak svakog radnog dana od 7,30 do 15,30 i zahtevati upis, brisanje, izmenu, dopunu ili ispravku biračkog spiska do 01.12.2023. godine u 24,00 nakon čega se birački spisak zaključuje.

Najkasnije 5(pet) dana pre dana zaključenja biračkog spiska, birač ima pravo da podnese zahtev da se u birački spisak upiše podatak da će birač na predstojećim izborima glasati prema mestu boravišta u zemlji, odnosno prema mestu boravišta u inostranstvu.

Od proglašenja izborne liste pravo na uvid i na podnošenje zahteva za izmenu u biračkom spisku ima i podnosilac izborne liste ili lice koje on ovlasti, po istom postupku po kome to pravo imaju i građani. Uz zahtev se prilaže ovlašćenje i potrebni dokazi.

Posle zaključenja biračkog spiska od 02.12.2022. godine do 13.12.2023. godine u 24 časa ( odnosno 72 sata pre dana određenog za održavanje izbora) građani i podnosilac proglašene izborne liste ili lice koje on ovlasti, mogu zahtev za promenu u Jedinstvenom biračkom spisku podneti Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave neposredno ili preko Opštinske uprave opštine Opovo po mestu prebivališta.

U postupku vršenja uvida u Jedinstveni birački spisak, lice ovlašćeno za ažuriranje biračkog spiska, lice za pružanje tehničke podrške opštinske uprave i lica koja zahtevaju uvid dužni su da postupaju u skladu sa zakonom koji se uređuje zaštita podataka o ličnosti.

Zahtev za upis, brisanje, izmenu, dopunu ili ispravku u  biračkom spisku podnosi se Opštinskoj upravi opštine Opovo pismeno na adresu: Opštinska uprava opštine Opovo, Borisa Kidriča broj 10, Opovo, neposredno u službenim prostorijama matične službe Opovo ili , elektronskim putem preko portala E – uprave.

Uvid u jedinstveni birački spisak može se izvršiti i elektronskim putem na zvaničnom sajtu Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave https://upit.birackispisak.gov.rs/ unošenjem podataka o jedinstvenom matičnom broju građana ili registarskom broju lične karte.

 

Načelnica Opštinske uprave

Ankica Jožika

RHMZ upozorava na jak vetar od noćas i veću količinu padavina od petka

RHMZ upozorava na jak vetar od noćas i veću količinu padavina od petka

RHMZ upozorava na jak vetar od noćas i veću količinu padavina od petka
SRBIJA, 2. novembar 2023 – U toku noći između četvrtka i petka, kao i u petak tokom dana, duvaće jak južni i jugozapadni, a u košavskom području jak jugoistočni vetar sa udarima olujne jačine, upozorio je danas RHMZ.
Najjači udari vetra očekuju se na jugu Banata, u donjem Podunavlju i na planinama, lokalno i više od 100 km/h, dok će udari košave u Beogradu dostizati 60 do 70 km/h.
Vetar će oslabiti u petak krajem dana.
RHMZ je upozorio i na veliku količinu padavina u petak i subotu.
Pljuskovi i grmljavina koji se očekuju u petak posle podne i uveče kratkotrajno mogu biti intenzivni, uz jak i olujni vetar, u količinu od 10 do 20 mm.
Više padavina će biti u subotu na jugu i istoku Srbije, od 20 do 50 mm, a lokalno i više.