Bioskop: Čuvari formule u petak i subotu u Barandi

Bioskop: Čuvari formule u petak i subotu u Barandi

Čuvari formule u petak i subotu u Barandi

OPOVO, 16. novembar 2023 – U petak i subotu, 17. i 18. novembra, od 20:00 časova, projekcije novog filma Dragana Bjelogrlića „Čuvari formule (Lančana reakcija)“ u bioskopu u Barandi. Cena ulaznice je 300 dinara.

Dom zdravlja Opovo: U nedelju preventivni pregledi bez zakazivanja

Dom zdravlja Opovo: U nedelju preventivni pregledi bez zakazivanja

U nedelju preventivni pregledi bez zakazivanja

OPOVO, 16. novembar 2023 – I ove nedelje, 19. novembra, u oko 170 državnih zdravstvenih ustanova širom Srbije biće organizovani preventivni pregledi. Građani će moći  da izmere telesnu težinu, odrede stepen uhranjenosti, izmere krvni pritisak, nivo šećera, glikoliziranog hemoglobina kao i da provere lipidni status.

Pregled može da se obavi bez zakazivanja u perodu od 8 do 16 sati.

Država ovim pregledima želi da ukaže na značaj prevencije i da preventivne preglede učini pristupačnijim građanima.

Tokom ovog i prethodnog meseca organizovani su ultrazvučni pregledi dojke, PSA test, pregledi štitaste žlezde, kao i kardiološki pregledi sa kontrolom nivoa glukoze, triglicerida i holesterola u krvi.

Danas su raspisani pokrajinski izbori

Danas su raspisani pokrajinski izbori

VOJVODINA – Danas, 16. novembra na sednici Skupštine Vojvodine, raspušten je pokrajinski parlament radi raspisivanja prevremenih pokrajinskih izbora.
Prevremeni pokrajinski izbori biće održani 17. decembra, zajedno sa prevremenim republičkim izborima i izborima u delu lokalnih samouprava u Srbiji.

Momo Čolaković, novoimenovani predsednik Skupštine Vojvodine održao je ovu sednicu sa jednom tačkom dnevnog reda: Predlog odluke o prevremenom prestanku mandata Skupštine Vojvodine.

Izvor/Vojvodinauzivo

Na njivama u Pančevu i južnom Banatu povećan broj glodara

Na njivama u Pančevu i južnom Banatu povećan broj glodara

PANČEVO/JUŽNI BANAT, 16. novembar 2023
Iz Poljoprivredno stručne službe Instituta Tamiš Pančevo upozoravaju da je na njivama u južnom Banatu primetan veliki broj glodara. Ono što je neophodno uraditi je njihovo suzbijanje i po nekoliko puta pre nego što nanesu veću štetu pšenici i ječmu.
Na pojedinim njivama u južnom Banatu, žale se poljoprivrednici, ima i do pet, šest rupa od poljskih glodara na metru kvadratnom. Tako je bilo i na pojedinim parcelama na oglednom polju Instituta Tamiš. Glodari su se pojavili u oktobru kada se sejala pšenica i već sada su na nekim parcelama vidljive oaze gde nema biljaka.

“ Poljski glodari se hrane prvo semenom koje je u zemlji ili koje je krenulo da niče. Zatim počinju da uvlače i celu izniklu biljku i na taj način možete videti da se na usevima stvaraju oaze gde nema biljaka. To je prvi signal prisustva glodara ali ono što je važno je da se ne sme zadržati na tome nego se baš moraju pregledati rupe“ objašnjava Maja Sudimac, rukovodilac Savetodavne službe Instituta Tamiš Pančevo
Zbog brojnosti glodara , stručnjaci, napominju da će suzbijanje morati da se obavlja u više navrata kako bi se sačuvala biljka.

„Ono što se ove godine desilo je da smo vrlo brzo prešli u treću kategoriju gde na većem broju parcela ima više od 50 rupa po hektaru i to je značilo da parcele moraju da se tretiraju rodenticidima nekoliko puta i da se mamci moraju ponovo postavljati. Nama je prinos jako važan a može biti ugrožen prisustvom glodara ukoliko se svi zajedno ne organizujemo. Ovo je poziv poljoprivrednicima i molba da se svi aktiviraju , da redovno obilaze I kontrolišu njive a nakon što se mamac sa otrovom ubaci u rupu da je zatrpaju kako ne bi ugrozili divljač i ptice“ kaže Maja Sudimac