OŠ „Dositej Obradović“ Opovo: Laguna u školskoj biblioteci

OŠ „Dositej Obradović“ Opovo: Laguna u školskoj biblioteci

Laguna u školskoj biblioteci

OPOVO, 22. novembar 2023 – Poštovani učenici, roditelji i meštani Opova i okoline, zadovoljstvo nam je što možemo da vas obavestimo da je u OŠ „Dositej Obradović“ u Opovu organizovana prodajna izložba knjiga Izdavačke kuće „Laguna“ iz Beograda. Izložba i prodaja knjiga upravo je  počela u biblioteci škole i trajaće do polovine marta 2024. godine. Ponuda knjiga je raznovrsna, te obuhvata knjige za decu različitog uzrasta, kao i knjige namenjene odraslima. Ukoliko neki naslov trenutno nije na stanju, moguće je da bude poručen. Cene su sa popustom od 20% u odnosu na redovne. Školska biblioteka dobija rabat u knjigama u zavisnosti od količine prodatih knjiga, te na ovaj način, kupovinom knjiga, pospešujete rad školske biblioteke.
Podsećamo vas da knjiga može da bude lep poklon za kraj polugodišta, Novu godinu ili rođendan, te vas na ovaj način pozivamo da nas posetite u školskoj biblioteci. Više o knjigama Izdavačke kuće „Laguna“ možete pročitati na  sajtu: https://www.laguna.rs/s_laguna_knjige_spisak_naslova.html

 

 

Poziv mladima za dobrovoljno služenje vojnog roka

Poziv mladima za dobrovoljno služenje vojnog roka

Poziv mladima za dobrovoljno služenje vojnog roka

BEOGRAD, 22. novembra (Tanjug) – Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije raspisali su konkurs za prijavu kandidata za dobrovoljno služenje vojnog roka sa oružjem u 2024. godini. “Pozivamo sve zainteresovane mladiće i devojke koji u 2024. godini navršavaju od 19 do 30 godina, a prethodno nisu odslužili vojni rok sa oružjem, da se prijave za dobrovoljno služenje vojnog roka, kao i za vojnostručno osposobljavanje za rezervne oficire”, saopštilo je danas Ministarstvo odbrane. Podseća se i da je ostalo još malo vremena da se svi zainteresovani prijave za decembarski uputni rok. Kandidati će imati priliku da prođu dinamičnu vojnu obuku, pokažu patriotizam prema svojoj zemlji, a dobrovoljno služenje vojnog roka ujedno je i najkraći put ka sticanju zvanja profesionalnog pripadnika Vojske Srbije, navelo je Ministarstvo odbrane. Javni oglas za prijavu kandidata za dobrovoljno služenje vojnog roka sa oružjem i kandidata za vojnostručno osposobljavanje za rezervne oficire stalno je otvoren.

Uput kandidata za dobrovoljno služenje vojnog roka vrši se četiri puta godišnje u martu, junu, septembru i decembru, a uput kandidata na vojnostručno osposobljavanje dva puta godišnje – u martu i septembru. “Buduće vojnike očekuje i mesečna plata koja iznosi oko 46.000 dinara. Sve one koji tokom dobrovoljnog služenja odluče da konkurišu za status profesionalnog vojnika očekuju skraćene i pojednostavljene procedure selekcije i prijema.”, kaže se u saopštenju. Kandidati za dobrovoljno služenje vojnog roka mogu se prijaviti u centrima Ministarstva odbrane – nekadašnjim vojnim odsecima, preko portala e-uprave, uz posedovanje kvalifikovanog elektronskog sertifikata i na šalterima Javnog preduzeća „Pošta Srbije“ širom zemlje. Više informacija u vezi sa prijavljivanjem za dobrovoljno služenje vojnog roka sa oružjem u Vojsci Srbije zainteresovani kandidati mogu da dobiju u centrima Ministarstva odbrane u svojim opštinama i na sledećem linku: https://www.mod.gov.rs/lat/20698/javni-oglas-za-prijavu-kandidata-za-dobrovoljno-sluzenje-vojnog-roka-sa-oruzjem-i-kandidata-za-vojnostrucno-osposobljavanje-za-rezervne-oficire-vojske-srbije-u-2024-godini20698

 

Na osnovu Odluke o obustavi obaveze služenja vojnog roka („Službeni glasnik RS”, broj 95/10), člana 135. st. 4. i 5. Zakona o vojnoj, radnoj i materijalnoj obavezi („Službeni glasnik RS”, br. 88/2009, 95/2010 i 36/2018) i člana 3. Uredbe o načinu i postupku dobrovoljnog služenja vojnog roka sa oružjem („Službeni glasnik RS”, br. 7/2011, 95/2016 i 96/2021), Ministarstvo odbrane objavljuje

JAVNI OGLAS
za prijavu kandidata za dobrovoljno služenje vojnog roka sa oružjem
i kandidata za vojnostručno osposobljavanje za rezervne oficire Vojske Srbije u 2024. godini

1. Pravo prijavljivanja kandidata na dobrovoljno služenje vojnog roka sa oružjem i kandidata za vojnostručno osposobljavanje za rezervne oficire

Na dobrovoljno služenje vojnog roka sa oružjem u Vojsci Srbije mogu se prijaviti kandidati muškog i ženskog pola koji u 2024. godini navršavaju od 19 do 30 godina života.

Opšti uslovi:

 1. da je državljanin Republike Srbije;
 2. da nije osuđen na kaznu maloletničkog zatvora ili bezuslovno na kaznu zatvora zbog krivičnog dela (dok kaznu ne izdrži ili ne bude pušten na uslovni otpust);
 3. da se ne vodi krivični postupak zbog krivičnog dela za koje se goni po službenoj dužnosti;
 4. da je zdravstveno sposoban za vojnu službu;
 5. da nije odslužio vojni rok sa oružjem i
 6. da ima mesto prebivališta na teritoriji Republike Srbije.

Pored opštih, kandidat za vojnostručno osposobljavanje za rezervne oficire mora ispunjavati i sledeće uslove:

 1. da ima završene osnovne akademske studije, odnosno osnovne strukovne studije od značaja za Vojsku Srbije;
 2. da ispunjava uslove propisane za regrute koji se upućuju u posebne jedinice Vojske Srbije i
 3. da ima pozitivnu bezbednosnu proveru.

2. Podnošenje prijave i potrebna dokumentacija za prijavu kandidata za dobrovoljno služenje vojnog roka sa oružjem i kandidata za vojnostručno osposobljavanje za rezervne oficire Vojske Srbije

Prijavu kandidat može podneti:

 • odlaskom u nadležni centar Ministarstva odbrane za lokalnu samoupravu, prema mestu prebivališta;
 • elektronskim putem preko portala eUprave, aplikacija „Dobrovoljac” i
 • na šalterima JP „Pošta Srbije”.

Kandidat koji ima boravište u inostranstvu prijavu može podneti nadležnom diplomatsko-konzularnom predstavništvu Republike Srbije u inostranstvu.

Kandidat koji se prijavio za dobrovoljno služenje vojnog roka sa oružjem odlaskom u nadležni centar Ministarstva odbrane dužan je da ispuni obrazac prijave i priloži:

 1. fotokopiju diplome o završenoj školi (original dokumenta na uvid) i
 2. biografiju.

Kandidat za vojnostručno osposobljavanje za rezervne oficire uz prijavu prilaže i sledeće dokaze:

 1. ugovor sa Ministarstvom odbrane o stipendiranju, ako je bio vojni stipendista i
 2. pisanu saglasnost za bezbednosnu proveru za upućivanje u posebne jedinice Vojske Srbije.

3. Izbor kandidata za dobrovoljno služenje vojnog roka sa oružjem i kandidata za vojnostručno osposobljavanje za rezervne oficire Vojske Srbije

Konačnu rang-listu kandidata utvrđuju regionalni centri Ministarstva odbrane, na osnovu predloga centara Ministarstva odbrane za lokalnu samoupravu, nakon obavljenih lekarskih i drugih pregleda i psiholoških ispitivanja kandidata u ovlašćenim vojnozdravstvenim ustanovama.

Izbor potrebnog broja kandidata sa utvrđene konačne rang-liste vrše komisije regionalnih centara Ministarstva odbrane, u skladu sa Planom uputa kandidata na dobrovoljno služenje vojnog roka sa oružjem u centre za obuku i Planom prijema za vojnostručno osposobljavanje za rezervne oficire za određeni uputni rok.

4. Zaključivanje ugovora

Izabrani kandidati potpisuju ugovor sa Ministarstvom odbrane, kojim se uređuju međusobna prava i obaveze, koji obavezno sadrži početak i završetak dobrovoljnog služenja vojnog roka, uslove života i rada, novčana primanja, uslove prekida dobrovoljnog služenja vojnog roka i naknadu troškova u slučaju neopravdanog prekida dobrovoljnog služenja vojnog roka.
Sve dodatne informacije mogu se dobiti u centru Ministarstva odbrane za lokalnu samoupravu u mestu prebivališta, nadležnom diplomatsko-konzularnom predstavništvu Republike Srbije u inostranstvu i na sajtu Ministarstva odbrane www.mod.gov.rs.

Javni oglas za prijavu kandidata za dobrovoljno služenje vojnog roka sa oružjem i kandidata za vojnostručno osposobljavanje za rezervne oficire Vojske Srbije u 2024. godini je stalno otvoren, a rangiranje kandidata će se vršiti periodično, u skladu sa uputnim rokovima.
Uput kandidata na dobrovoljno služenje vojnog roka sa oružjem vrši se četiri puta godišnje: 1. marta, 1. juna, 1. septembra i 1. decembra, a uput kandidata na vojnostručno osposobljavanje za rezervne oficire dva puta godišnje: 1. marta i 1. septembra.

Nacionalna služba za zapošljavanje: Isplata redovne i privremene novčane naknade

Nacionalna služba za zapošljavanje: Isplata redovne i privremene novčane naknade

BEOGRAD, 22.oktobar 2023
Nacionalna služba za zapošljavanje obaveštava javnost da će preko Banke Poštanska štedionica izvršiti isplatu redovne novčane naknade nezaposlenim licima za oktobar 2023. godine, od utorka 21.novembra 2023. godine, a da će privremenu novčanu naknadu za oktobar 2023. licima koja žive na i izvan teritorije AP Kosova i Metohije, isplatiti u sredu 22.novembra 2023. godine.