Pozorište: „Šta ćemo sad“ na sceni Kulturnog centra Opovo (video)

Pozorište: „Šta ćemo sad“ na sceni Kulturnog centra Opovo (video)

„Šta ćemo sad“ na sceni Kulturnog centra Opovo

OPOVO, 24. novembar 2023 – Opovačka pozorišna publika imala je priliku da uživa u još jednoj predstavu u kojoj su se poklopili dobar tekst, režija i gluma.

Predstava „Šta ćemo sad?“ je komedija po motivima priče Branka Đurića – Đure, adaptaciju teksta i režiju potpisao je Erol Kadić, a igraju Sofija Juričan i Ivan Đorđević Džudi.

Ljubavna komedija u kojoj se sva radnja odigrava u zatvorenom prostoru, odnosno pozorištu. Ivan Đorđević glumi poznatog beogradskog glumca koji dolazi u provinciju da odigra predstavu i tada se posvećije lokalnoj glumici amaterki koja je potajno zaljubljena u njega. Lik koji glumi Sofija Juričan predstavlja mladu, mudru, kreativnu i sasvim anonimnu glumicu. Predstava se nastavlja tako što ona zaključava pozorište i njih dvoje ostaju sami na sceni. Radnja obiluje komičnim situacijama koje na kraju rezultiraju time da poznati glumac i nepoznata glumica imaju više sličnosti nego što je to delovalo pre susreta.

 

Autorski filmovi u biblioteci: U ponedeljak projekcija filma Alkaras

Autorski filmovi u biblioteci: U ponedeljak projekcija filma Alkaras

U ponedeljak projekcija filma Alkaras

OPOVO, 25. novembar 2023 – Filmom „Alkaras“ nastavlja se u Opštinskoj narodnoj biblioteci Opovo novi serijal projekcija nagrađivanih autorskih filmova u saradnji sa producentskom kućom Five Stars. Termin projekcije je 27. novembar (ponedeljak) u 19:00 časova, a ulaz je besplatan.
Otkad pamte, porodica Sole je svako leto provodila berući breskve u Alkarasu, malom katalonskom selu. Ali, suočeni sa deložacijom, shvataju da bi im ovogodišnji rod mogao biti poslednji. Novi planovi, koji uključuju seču drveća breskve i postavljanje solarnih panela, izazivaju razdor u ovoj velikoj porodici. Po prvi put se suočavaju sa neizvesnom budućnošću i rizikuju da izgube više od svog voćnjaka.
Nakon debitantskog filma Fridino leto, Karla Simon se ponovo oslanja na svoje iskustvo života na katalonskom selu, gde ljudskim životima upravljaju godišnja doba i hir ovita klima. Porodična dinamika može biti zamućena ekonomskim problemima, ali postojei razlike u tome kako se svaki pojedinac odnosi prema vremenu. Mlađi uživaju u naizgled večnoj sadašnjosti, dok otac tvrdoglavo ignoriše skoru budućnost, a deda se uzda u davno zaboravljeno obećanje da će dokazati vlasništvo nad njihovom kućom…

Čarobni svet bajke: Rezultati Nacionalnog likovnog konkursa u Srbiji (Opovo)

Čarobni svet bajke: Rezultati Nacionalnog likovnog konkursa u Srbiji (Opovo)

Rezultati Nacionalnog likovnog konkursa u Srbiji

OPOVO, 25. novembar 2023 – Uz finansijsku podršku Opštine Opovo i Nacionalnog saveta Ruske nacionalne manjine RS u septembru startovao Nacionalni likovni konkurs „Čarobni svet bajki“ u Srbiji u okviru istoimenog festivala „Nedelja ruskog dečijeg filma“ u organizaciji Udruženja „Srbija u srcu – Rusija u duši“ iz Opova.

Takmičenje se održava u cilju jačanja međunarodnih kulturnih veza i privlačenja pažnje mlađe generacije na kulturu, razvoja umetničkog i estetskog ukusa, fantazije, mašte, kao i prepoznavanja i podrške talentovane dece.

Ovo takmičenje namenjeno je školarcima za dve uzrasne kategorije: od 7 do 10 i od 11 do 14 godina, sa teritorije Republike Srbije i bivših jugoslovenskih repulika. Mladi umetnici su ove godine poslali na konkurs 97 radova. Zadatak konkursa je bio da učesnici ilustruju omiljenog bajkovitog junaka, bajku naroda sveta ili autorsku bajku.

U žiriju su bili: Olja Nikonova Radosavljević – akademska slikarka i Marijana Đorđević – umetnica iz Opova (Srbija); Anja Eleneva – akademska slikarka iz Moskve (Rusija), rukovodilac Dečjeg umetničkog centra u Baru (Crna Gora); Anastasija Zarković – akademska umetnica Fakulteta likovnih umetnosti, odsek vajarstvo iz Pančeva (Srbija) i Žana Knežević – odbornica Skupštine opštine Opovo i predsednica Udruženja „Srbija u srcu – Rusija u duši“ iz Opovo (Srbija).

Stručni žiri je pregledao sve pristigle radove i nakon višednevne diskusije rangirala sledeća tri pobednička mesta za kategoriju od 7 do 10 godina: 1. ​Ida Raskumandrina, 7 godina za rad „Šumska kućica“; 2. Viktor Grebenščikov, 7 godina za crtež „Bitka u Zemlji nesporazuma“; Aljona Karasova, 7 godina za ilustraciju „Pegaz i Meduza“. Sva tri pobednika su đaci likovnog pedagoga Julije Šerešovec iz Novog Sada, Art Studio „Rođenje zvezde“.

Po oceni stručnog žirija u kategoriji od 11 do 14 godina nagrađeni su: 1. Irena Gudžić, 11 godina iz OŠ “Kralj Milutin” Gračanica, Kosovo i Metohija ( pedagog Tijana Živić) za rad „Kolobok“ (Kruščić); 2. Nina Vorgučić, 14 godina iz OŠ “Kralj Milutin” Gračanica, Kosovo i Metohija ( pedagog Tijana Živić)  za rad „Baba-Jaga” (Baba-Roga); 3. Maša Karasova, 11 godina iz Art Studio „Rođenje zvezde“ Novi Sad za rad „Irka“ (pedagog Šerešovec Julija).

Posebno priznanje za likovnog pedagoga iz Novog Sada: Šerešovec Juliju Valerjevnu, rukovodioca Art Studio „Rođenje zvezde“ za inovativne metodičke pristupe negovanju i razvoju dečjeg likovnog stvaralaštva – njeni đaci su osvojili 4 nagrade i poslali najveći broj radova, kao i likovnog pedagoga Tijanu Živić iz Gračanice, OŠ “Kralj Milutin” sa Kosova i Metohije  – njeni učenici su osvojili dve pobedničke nagrade.

Pobednici takmičenja nagrađuju se diplomama i knjigama na ruskom jeziku. Svi učesnici konkursa, uključujući i učesnike „van kategorije“, dobijaju diplome učesnika. Pedagozi, nastavnike, kuratore, rukovodioci likovnih studija, koji su predostavili na konkurs radove mladih slikara, nagrađuju se zahvalnicom, a likovni pedagozi nagrađenih učesnika konkursa – počasnom zahvalnicom.

Nakon objavljivanja rezultata konkursa, organizator će se sa dobitnikom dodatno dogovoriti o datumu i mestu isporuke nagrada.

Organizator se zahvalio svim učesnicima konkursa: „Draga deco, svi ste bili zaista divni, vredni, marljivi i istrajni, poput junaka bajki. Čitajte bajke, slušajte audio bajke, gledajte filmske bajke, jednom rečju – neka bajka postane vaš prijatelj na putu odrastanja. Nikad ne gubite nadu, budite maštoviti. Odlučno sledite svoje junake iz bajke do pravog cilja sa razumevanjem vrednosti i moralnih pouka bajke. Želimo vam da kroz sve strahove, prepreke i neuspehe, ako se nađu na putu odrastanja, prođete sa lakoćom bajke, sa sigurnošću da vas na kraju čeka srećan kraj ili pravo rešenje. I neka vas bajka prati ceo život…”

Na video prezentaciji Izložbe dečijih crteža „ČAROBAN SVET BAJKI“ u onlajn-formatu na YouTube kanalu, biće predstavljeni dečiji radovi svih učesnika Nacionalnog likovnog konkursa, kao trajno svedočanstvo o jednom divnom periodu  dečjeg stvaralaštva:

Виртуелна изложба: Национални конкурс дечијих цртежа ЧАРОБНИ СВЕТ БАЈКЕ у Србији (Опово) – 2023

https://www.youtube.com/watch?v=DrZdaRrHIKY

Pobedničke diplome, počasne zahvalnice, zahvalnice nastavniku i diplome učesnika biće poslane na elektronsku poštu učesnika.

Čestitamo pobednicima i zahvaljujemo se svim učesnicima konkursa na interesovanju i učešću na konkursu!

Više informacija na Facebook stranici organizatora: https://www.facebook.com/srbijausrcurusijaudusi

Produktna berza: Promet na berzi veći za 10,64 odsto, najviše se trgovalo pšenicom

Produktna berza: Promet na berzi veći za 10,64 odsto, najviše se trgovalo pšenicom

NOVI SAD, 25. novembra (Tanjug) – Tokom ove nedelje preko Produktne berze prometovano je 3.650,00 tona robe, što predstavlja rast za 10,64 odsto u odnosu na prethodnu sedmicu, a najviše se trgovalo pšenicom, navodi se u izveštaju ove berze i dodaje da je finansijska vrednost prometa iznosila 79,11 miliona dinara. Cena najtrgovanije kulture – pšenice – porasla je, dok je kukuruz blago pojeftinio u odnosu na pre nedelju dana. Kukuruzom se trgovalo u cenovnom rasponu od 16,50 do 16,80 dinara po kilogramu bez PDV-a u zavisnosti od analize na aflatoksin, a za razliku od protekle tri nedelje, kada se kukuruzom najviše trgovalo, on je ove sedmice u ukupnom prometu učestvovao sa 26 odsto.

Primarna kultura u trgovanju ove nedelje bila je pšenica, sa 67odsto udela u ukupnom trgovanju. Ponuda je bila slabija od tražnje, a tražena je bila pšenica sa različitim parametrima kvaliteta, uključujući i stočnu pšenicu. Pšenicom se trgovalo u cenovnom opsegu od 19,80 do 21,00 dinar po kilogramu bez PDV-a, zavisno od parametara kvaliteta i pariteta prodaje. Zaključen je jedan berzanski ugovor za soju po ceni od 54,00 dinara po kilogramu bez PDV-a. Nakon dve nedelje mirovanja, ove sedmice je na tržištu stočnog ječma povećana aktivnost i zaključivani su berzanski ugovori.