Sportski vikend: Na programu poslednje kolo jesenjeg dela fudbalske sezone

Sportski vikend: Na programu poslednje kolo jesenjeg dela fudbalske sezone

Na programu poslednje kolo jesenjeg dela fudbalske sezone

 

OPOVO, 24. novembar 2023 – Ovog vikenda fudbalski klubovi Radnički, Borac i Tempo igraju poslednje kolo jesenjeg dela. Za razliku od fudbalera, košarkaši nastavljaju svoja takmičenja.

FUDBAL: Prva južnobanatska liga / 15. kolo

Hajdučica, 26. novembar (nedelja) 13:00h; HAJDUČICA – RADNIČKI (Baranda)

FUDBAL: Druga južnobanatska liga – zapad / 14. kolo

Sakule, 26. novembar (nedelja) 13:00h; BORAC – BSK BAVANIŠTE

Opovo, 26. novembar (nedelja) 13:00h; TEMPO – JUGOSLAVIJA (Jabuka)

FUDBAL: Opštinska liga Pančevo – Kovin – Kovačica – Opovo

KOŠARKA: Druga međuregionalna KSV liga – jug / 8. kolo

Pančevo, 25. novembar (subota) 18:00h; OPOVO 99 – JADRAN (Golubinci)

KOŠARKA: Beogradska liga 2 – grupa 2 / mlađe pionirke / 4. kolo

Opovo, 25. novembar (subota) 19:15h; AGROS BASKET – VIZURA 2 (Beograd)

KOŠARKA: Relax liga / veterani / 6. kolo

Pančevo, 25. novembar (subota) 20:30h; ATLETIK REKREATIVO – TREĆE POLUVREME (Opovo)

Škole roditeljstva bogatije za program emocionalne podrške trudnicama: Doktori i patronažne sesetre iz opovačkog Doma zdravlja na edukaciji

Škole roditeljstva bogatije za program emocionalne podrške trudnicama: Doktori i patronažne sesetre iz opovačkog Doma zdravlja na edukaciji

Doktori i patronažne sesetre iz opovačkog Doma zdravlja na edukaciji

  1. novembar, 2023. godine – Doktori i patronažne sestre, predstavnici Rosa škola roditeljstva iz 20 gradova i opština, među kojima su i Domovi zdravlja Ruma, Vršac, Opovo, i Srpska Crnja, imali su priliku da pohađaju kontinuiranu medicinsku edukaciju, koja je imala za cilj da ih osnaži u radu sa trudnicama, posebno onima koje se suočavaju sa određenim emocionalnim izazovima koji su nastale kao rezultat drugog stanja.

Osim edukacije, razvijen je i poseban program koji treba dodatno da edukuje, kako timove Rosa škole roditeljstva, tako i buduće mame koje budu pohađale ove škole. Nema sumnje da je važnost pravovremenog otkrivanja emocionalnih i psiholoških izazova tokom trudnoće i nakon porođaja ključna za dobrobit porodilje, njenog deteta, ali i čitave porodice. Upravo zbog toga, ovaj program će pružiti budućim mamama alate i informacije kako da prepoznaju simptome i kako i gde da traže pomoć ukoliko im je potrebna.

Istraživanja pokazuju da čak do 80% žena prolazi kroz post-porođajnu tugu ili „baby blues“ suočavajući se sa simptomima poput plačljivosti, tuge, razdražljivosti i anksioznosti. Simptomi se najčešće javljaju između trećeg i petog dana nakon porođaja i traju najduže dve nedelje. Sva ova stanja su normalna, dešavaju se često, kao posledica hormonalnih promena i prolaze sama od sebe. Sa druge strane, depresija se vrlo često javlja u trećem trimestru trudnoće, kao i dve nedelje nakon porođaja i karakteriše je osećaj tuge, nemoći, letargije i plačljivosti koji duže traje, nekoliko nedelja pa i meseci.“ – istakao je dr Oliver Vidojević, psihijatar Instituta za mentalno zdravlje, koji je ujedno bio i jedan od predavača na kontinuiranoj medicinskoj edukaciji.

Takođe, Rosa je u partnerstvu sa dr Vidojevićem, kreirala brošuru za emocionalnu i psihološku podršku budućih mama, ali i očeva, nakon dolaska novog člana u porodicu. Ova brošura nije samo informativna, već pruža korisne smernice kako bi svi članovi porodice zajedno olakšali tranziciju u ovu posebnu, ali često izazovnu fazu života. Brošura će biti distribuirana, uz pomoć službe polivalentne patronaže, svim porodicama širom Srbije koje su postale bogatije za novog člana.

Pružanje podrške kako trudnicama tako i  budućim majkama i njihovim porodicama, ne samo da doprinosi fizičkom i emocionalnom zdravlju majki, već i stvara bolje uslove za srećniji početak porodičnog života.

Gore pomenute aktivnosti su realizovane u okviru Rosinog projekta podrške patronažnim službama širom Srbije i ranom roditeljstvu, a uz podšku Ministarstva zdravlja Republike Srbije

Skupština opštine Opovo: Sednica lokalnog parlamenta u utorak

Skupština opštine Opovo: Sednica lokalnog parlamenta u utorak

Sednica lokalnog parlamenta u utorak

OPOVO, 24. novembar 2023 – Predsednik Skupštine opštine Opovo Nenad Josić zakazao je 31. sednicu lokalnog parlamenta u utorak, 28. novembra.

Dnevni red:

  1. Razmatranje predloga i donošenje Odluke o utvrđivanju prosečnih cena kvadratnog metra odgovarajućih nepokretnosti za utvrđivanje poreza na imovinu za 2024. godinu na teritoriji opštine Opovo.
  2. Razmatranje predloga i donošenje Odluke o prihvatanju prenosa prava javne svojine nad pokretnim stvarima.
  3. Razmatranje predloga i donošenje Rešenja o davanju saglasnosti na izmene i dopune Programa poslovanja JP „Mladost“ Opovo za 2023. godinu u finansijskim projekcijama.
  4. Razmatranje predloga i donošenje Rešenja o izmeni Rešenja o imenovanju predsednika i članova Nadzornog odbora Centra za socijalni rad Opovo.
  5. Odbornička pitanja.
Nacionalna  služba  za  zapošljavanje:  Virtuelni sajam zapošljavanja klikom do šanse za posao!

Nacionalna služba za zapošljavanje: Virtuelni sajam zapošljavanja klikom do šanse za posao!

Virtuelni sajam zapošljavanja, klikom do šanse za posao!

 Nacionalna  služba  za  zapošljavanje  (NSZ)  organizuje  Virtuelni  sajam  zapošljavanja,  korišćenjem  inovativne  internet  tehnologije  koja  obezbeđuje  jednostavan pristup i virtuelno okruženje prilagođeno korisnicima. Sajam se održava onlajn u četvrtak, 30. novembra 2023. godine od 10.00 – 16.00 časova.

Registracija se obavlja na: www.nsz-virtuelnisajam.rs.

Na Virtuelnom sajmu zapošljavanja (VSZ) mogu da učestvuju sva nezaposlena lica, bez obzira da li se nalaze na evidenciji NSZ. Registracija na web platformi je jednostavna, a nakon iste –  svi koji su se registrovali kao korisnici dobijaju lični nalog za buduća pristupanja platformi (obezbeđena politika privatnosti).   Pored mogućnosti da direktno razgovaraju sa poslodavcima iz brojnih kompanija koje će biti prisutne na platformi (chat opcija, klikom na štand sa nazivom kompanije), tražioci posla moći će da saznaju kako se piše radna biografija (CV), da se direktno prijave na ponuđene poslove.

Sajam se organizuje uz podršku Nemačke razvojne saradnje koju sprovodi Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit GIZ.