Galerija Jovan Popović: U sredu otvaranje izložbe Rajka R. Karišića

Galerija Jovan Popović: U sredu otvaranje izložbe Rajka R. Karišića

U sredu otvaranje izložbe Rajka R. Karišića

OPOVO, 28. novembar 2023 – U sredu, 29. novembra (19:00h), u opovačkoj Galeriji „Jovan Popović“ biće upriličeno otvaranje izložbe fotografija Rajka R. Karišića iz šest ciklusa koji su objavljeni u monografiji “Karišić – 50 godina kontinuiranog bavljenja umetnošću” a koja će biti prezentovana nakon otvaranja izložbe.

Izložbu će otvoriti Katarina Nikolić Ralić, direktorka Galerije i Milan Živković, majstor fotografije ULUPUDS-a..

Rajko R. Karišić je član Udruženja primenjenih umetnika i dizajnera Vojvodine (UPIDIV) i Udruženja primenjenih umetnika i dizajnera Srbije (ULUPUDS).

Do sada je imao preko 130 samostalnih izložbi, uz učešće na preko dve stotine likovnih kolonija i saborovanja u zemlji i inostranstvu i realizovao 166 autorskih fotomonografija i knjiga za druge umetnike kao i 33 minimonografije manastira i crkava Srpske pravoslavne crkve. Za svoj sveukupni rad na polju umetničke i primenjene fotografije dobio je  više desetina nagrada i priznanja

Održana 31. sednica Skupštine opštine Opovo

Održana 31. sednica Skupštine opštine Opovo

Održana 31. sednica Skupštine opštine Opovo

OPOVO, 28. novembar 2023 – Na 31. sednici Skupštine opštine Opovo, odbornici su usvojili sve četiri tačke dnevnog reda.
Usvojena je Odluka o utvrđivanju prosečnih cena kvadratnog metra odgovarajućih nepokretnosti za utvrđivanje poreza na imovinu za 2024. godinu na teritoriji opštine Opovo. Odluka i tabele će biti objavljene na internet stranici Opštine Opovo www.opovo.org.rs

Odlukom o prihvatanju prenosa prava javne svojine nad pokretnim stvarima, Skupština opštine Opovo je saglasna da se u svojinu Opštine Opovo prenese iz javne svojine Republike Srbije pravo nad pokretnim stvarima koje čine 20 laptop računara marke HP240 G7, sa pratećom opremom, koju čine miš i punjač. Radi se o računarima koje je ministar državne uprave i lokalne samouprave Aleksandar Martinović uručio prilikom radne posete Opštini Opovo.

Rešenjem o davanju saglasnosti na izmene i dopune programa poslovanja JP „Mladost“ Opovo za 2023. godinu izvršene su izmene i dopune programa poslovanja preduzeća rebalansom II Programa poslovanja preduzeća JP „Mladost“ Opovo za 2023. godinu na kontu 61437 i povećani prihodi za 3.758.332 dinara koji se odnose na usluge održavanja javnih zelenih površina, usluge održavanja groblja i usluge održavanja putnog zemljišta.

Zbog mirovanja radnog odnosa, dosadašnji član Nadzornog odbora Centra za socijalni rad Opovo iz redova zaposlenih Saša Vujić razrešava se dužnosti i imenuje se novi član iz reda predstavnika zaposlenih Igor Jović.

Monografija ,,Banatska vojna krajina (1764-1800)” biće predstavljena u biblioteci u Opovu

Monografija ,,Banatska vojna krajina (1764-1800)” biće predstavljena u biblioteci u Opovu

OPOVO, 28. novembar 2023 – U okviru projekta „Jesen Matice srpske u Opovu“, istoričar dr Jelena Ilić Mandić održaće predavanje u prostorijama Opštinske narodne biblioteke Opovo, u četvrtak, 30. novembra u 18 časova. Tema je: „Banatska vojna krajina (1764-1800)”. Istoričarka Ilić Mandić je stručnjak za ovu temu; za doktorsku tezu nagrađena je Nagradom Matice srpske za najbolju knjigu iz oblasti istoriografije za 2021.Opovo i ostala sela, Sakule, Baranda i Sefkerin obnovljeni su u Vojnoj granici 1776. Pozivamo sve zainteresovane sugrađane da iskoriste priliku i saznaju više o jednom od najvažnijih perioda istorije našeg kraja.

 

OŠ Dositej Obradović: Prva slikovnica iz školske biblioteke

OŠ Dositej Obradović: Prva slikovnica iz školske biblioteke

Prva slikovnica iz školske biblioteke

OPOVO, 28. novembar 2023 – Učenici prvog razreda, sa svojim učiteljicama, Snežanom Jeminović i Jasminom Kostić Josić, posetili su biblioteku OŠ „Dositej Obradović“ Opovo. Zvanično su postali članovi  školske biblioteke! Sa učenicima je razgovarala bibliotekarka škole, Jasmina Stankov, o ulozi biblioteke, knjige, čitanja, načinu pozajmljivanja i vraćanja knjiga, čuvanju knjiga da ih ne bi „koze pojele“ već da potraju i narednim generacijama đaka.
Poseta školskoj biblioteci završena je prvom pozajmljenom slikovnicom, bombonama, uz želje da uživaju u čitanju knjiga jer „čitanjem se raste“!

Fudbal: Pregled jesenjeg dela prvenstva

Fudbal: Pregled jesenjeg dela prvenstva

Pregled jesenjeg dela prvenstva

OPOVO, 28. novembar 2023 – Ako izuzmemo krizu opovačkog Omladinca, klubovi iz naše opštine ostvarili su odlične rezultate u jesenjem delu aktuelne fudbalske sezone.

Radnički iz Barande se prethodne sezone ekspresno vratio u Prvu južnobanatsku ligu (PFL Pančevo) i sa relativno renoviranim timom ali kosturom koji čine provereni domaći igrači, odigrao više nego solidnu sezonu. Bilo je uspona i padova, Baranđani su pokazali da mogu da se nose sa najačim ekipama lige ali isto tako i da izgube od realno slabijih timova. Sa skorom od sedam pobeda, dva remija i šest poraza, Radnički je polusezonu završio na šestom mestu.

Borac i Radnički nastavljaju svoju „epsku“ borbu iz prethodne sezone kada su se do poslednjeg kola u okviru opštinske lige borili za šampionski naslov. I u višem rangu, Drugoj južnobanatskoj ligi, ova dva kluba su daleko ispred svojih konkurenata. Borac je jesenji prvak ali ga Tempo prati u stopu sa samo bodom zaostatka. Ova dva kluba su u jesenjem delu odigrala dva međusobna susreta i oba su završena bez pobednika – 1:1 i 4:4. Sakuljani su imali kiks manje, odigrali su tri puta remi, dok su Sefkerinci pored dva nerešena rezultata imali i jedan poraz. Koja god ekipa bude bila prva, naša opština će naredne sezone imati dva kluba u Prvoj južnobanatskoj ligi, a teoretski to mogu biti i tri jer će drugoplasirana ekipa igrati baraž.

Najveće razočarenje je opovački Omladinac. Opovčani su dugi niz godina u kadrovskoj i organizacionoj krizi, prošle sezone su ispali u najniži rang gde su polusezonu završili na začelju tabele u realno vrlo slaboj konkurenciji. Omladinac je ostvario dve pobede i sedam poraza ali zbog oduzimanja jednog boda Borac iz Pločice je ispred njega.