Dom zdravlja Opovo: Preventivni pregledi u nedelju – ultrazvučni pregled dojke, mamografija i PSA test

Dom zdravlja Opovo: Preventivni pregledi u nedelju – ultrazvučni pregled dojke, mamografija i PSA test

Preventivni pregledi u nedelju – ultrazvučni pregled dojke, mamografija i PSA test

OPOVO, 30. novembar 2023 – S obzirom na to da je fokus zdravstvene zaštite stavljen na prevenciju, u nedelju 3. decembra od 8 do 16 sati u oko 150 zdravstvenih ustanova širom Srbije biće organizovani preventivni pregledi. Za pregled nije potrebno zakazivanje, građani treba samo da dođu do zdravstvene ustanove od 8 do 16 sati.

Za žene starije od 40 godina organizovan je ultrazvučni pregled dojke i mamografija po potrebi, a za muškarce starije od 49 godina PSA test kojim se otkriva tumor prostate. Oni kod kojih postoji sumnja na bolest, biće upućeni na dodatnu dijagnostiku.

Prevencija i rana dijagnostika od ključnog su značaja za pozitivan ishod lečenja svake bolesti.

Rajko R. Karišić: 50 godina fotografije – Moj izbor

Rajko R. Karišić: 50 godina fotografije – Moj izbor

50 godina fotografije – Moj izbor

 

OPOVO, 29. novembar 2023 – U Galeriji „Jovan Popović“ u Opovu otvorena je izložba fotografija Rajka R. Karišića „50 godina fotografije – Moj izbor“ koja obuhvata šest ciklusa objavljenih u njegovoj monografiji “Karišić – 50 godina kontinuiranog bavljenja umetnošću”.

Zbog bolesti autor je bio sprečen da dođe tako da je izložbu otvorila direktorka galerije Katarina Nikolić Ralić.

Izložbu je otvorila direktorka galerije Katarina Nikolić Ralić/Glas Opova

„Rajka zanimaju sve scene, svi ljudi, svi predmeti, sve ono na šta je svetlo palo a fotoaparat u ruci spreman da prihvati ono što se od površine odbilo. Staro i novo u preplitanju, predmeti i običaji koje skoro da više i ne prepoznajemo, a prema kojima autor snimcima upire svoj fotografski prst u skoro sizifovskom pokušaju da nas ubedi da moramo da obratimo pažnju ili bar da se jedan trenutak posvetimo onome šta je stavio pred nas“, napisao je Milan Živković u uvodu kataloga izložbe.

U postavci izložbe nalazi se 37 fotografija i četiri crteža tematski podeljenih u šest ciklusa: morske impresije, iz albuma uspomena – Staro selo – Sirogojno, portreti, šapat kolja, dron – pejzaži i Hilandar.

Rajko R. Karišić je član Udruženja primenjenih umetnika i dizajnera Vojvodine (UPIDIV) i Udruženja primenjenih umetnika i dizajnera Srbije (ULUPUDS). Do sada je imao preko 130 samostalnih izložbi, uz učešće na preko dve stotine likovnih kolonija i saborovanja u zemlji i inostranstvu i realizovao 166 autorskih fotomonografija i knjiga za druge umetnike kao i 33 minimonografije manastira i crkava Srpske pravoslavne crkve. Za svoj sveukupni rad na polju umetničke i primenjene fotografije dobio je  više desetina nagrada i priznanja.

Nacionalna služba za zapošljavanje: Danas virtuelni sajam zapošljavanja

Nacionalna služba za zapošljavanje: Danas virtuelni sajam zapošljavanja

Nacionalna služba za zapošljavanje organizuje Virtuelni sajam zapošljavanja, korišćenjem inovativne internet tehnologije koja obezbeđuje jednostavan pristup i virtuelno okruženje prilagođeno korisnicima.

Na Virtuelnom sajmu zapošljavanja (VSZ) mogu da učestvuju sva nezaposlena lica, bez obzira da li se nalaze na evidenciji NSZ. Registracija na web platformi je jednostavna i svi koji su se registrovali kao korisnici dobijaju lični nalog za buduća pristupanja platformi (obezbeđena politika privatnosti).

Pored mogućnosti da direktno razgovaraju sa poslodavcima iz brojnih kompanija koje će biti prisutne na platformi (chat opcija, klikom na štand sa nazivom kompanije), tražioci posla moći će da saznaju kako se piše radna biografija (CV), da se direktno prijave na ponuđene poslove itd.

Nakon prvog sajma koji je uspešno organizovan u maju 2021, NSZ nastavlja da radi na digitalizaciji usluga sa ciljem da se one učine dostupnijim nezaposlenima i teže zapošljivim licima i da se na taj način dodatno podstakne njihova aktivnost u traženju posla, ali i da se upoznaju sa brojnim mogućnostima za dodatne edukacije i usavršavanje veština. Pored toga, digitalizacija NSZ u skladu je sa strateškim dokumentima u oblasti zapošljavanja

Sajam se održava u četvrtak, 30. novembra, od 10 do 16 sati, a zainteresovan mogu da se prijave klikom na link.

Sajam se organizuje uz podršku Nemačke razvojne saradnje koju sprovodi Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit GIZ.

Registrujte se klikom na link dole:
www.nsz-virtuelnisajam.rs

Zahtevi za subvencionisane ramove za traktore do 8. decembra

Zahtevi za subvencionisane ramove za traktore do 8. decembra

SRBIJA/BEOGRAD, 30. novembar 2023
Zahtevi za subvencionisanu dodelu zaštitnih ramova za traktore podnose se Agenciji za bezbednost saobraćaja do 8. decembra, a pozivom za subvencije su obuhvaćeni IMT 533, IMT 539, IMT 540, IMT 542 i IMT 549, saopštila je Agencija.

Ugradnja zaštitnih ramova jedna je od glavnih mera za smanjenje broja stradanja i povreda vozača, zbog čega je Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture opredelilo 125 miliona dinara za subvencionisanu dodelu zaštitnog rama, kako bi što više traktora bilo pokriveno zaštitnim ramovima, a vozači traktora zaštićeni, naveli su iz Agencije.

Javni poziv sa pratećim formularima za podnošenje zahteva se nalazi na sajtu Agencije abs.gov.rs, a među neophodnim dokumentima je i potvrda o plaćenom porezu na imovinu i dokaz o plaćenoj taksi od 1.040 dinara. Izmenom Uredbe o uslovima i načinu sprovođenja subvencionisane dodele zaštitinih ramova za upotrebljavani traktor, koju je Vlada Srbije usvojila 28. septembra, rok za prijavljivanje je produžen do 8. decembra.