E usluge i poljoprivreda: Dodeljeni parametri zainteresovanim korisnicima za aplikaciju eAgrar

E usluge i poljoprivreda: Dodeljeni parametri zainteresovanim korisnicima za aplikaciju eAgrar

Dodeljeni parametri zainteresovanim korisnicima za aplikaciju eAgrar
Opovo, 26. Januar 2023
Institut Tamiš je  u sredu 25. januara u periodu od 8h do 14h u maloj sali Info centra u Opovu, organizovao dodelu  parametara eID broja i korisnicima pružio pomoć oko aktivacije aplikacije Consent ID na mobilnom telefonu, u cilju boljeg upoznavanja sa novom vstom eusluge pod nazivom eAgrar.
Dodeljeno je parametara za više od trideset korisnika u Opovu, što je sasvim zadovoljavajući broj, kažu u opštinskoj upravi i institutu Tamiš.

Dodeljeni parametri zainteresovanim korisnicima za aplikaciju eAgrar; Foto/Glas Opova

 

Ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković izjavila je juče da je za sedam dana više od 10.000 poljoprivrednih proizvođača preuzelo parametre za svoj eID broj i pozvala sve poljoprivrednike da odu do pošte ili najbliže poljoprivredne savetodavne i stručne službe i završe taj prvi korak za pristup platformi eAgrar.
Novi informacioni sistem eAgrar koji će sa radom početi na proleće ove godine, uvodi se u cilju modernizacije i ubrzanja procesa upisa podataka, promene podataka u Registru poljoprivrednih gazdinstava (RPG), kao i odobravanja i isplate podsticaja u poljoprivredi, kažu u ministarstvu.

ONB Opovo: Februarski program kulturne ustanove

ONB Opovo: Februarski program kulturne ustanove

Februarski program kulturne ustanove

OPOVO, 26. januar 2023 – Nakon praznične pauze opovačka kulturna ustanova nastavlja sa realizacijom svojih programa u biblioteci, kulturnom centru i galeriji.

Kreativne radionice za decu se nastavljaju od 4. februara, svake subote u dva termina: mlađa grupa od 11, starija od 12 časova. Prijave su obavezne na mejl kulturnicentaropovo@gmail.com ili na telefon 063/1068319.  Radionice će voditi Jovana Ugrinov i Olga Reljić.

Pored kreativnih radionica za decu, nastavljaju se i radionice za odrasle i tokom februara očekuju se dve radionice:

  • 13. februara u 19 časova, tema: kaligrafija
  • 27. februara u 19 časova, prva radionica u okviru nove aktivnosti :Čitalački klub Opšinske narodne biblioteke Opovo.

Pozorišnu sezonu otvara predstava Ja (o) meni, komedija u kojoj glavne uloge tumače Mina Lazrević i Srđan Ivanović. Predstava je zakazana za 14. februar u 20 časova, a karte će biti u prodaji od ponedeljka, 6. februara.

Nakon ove predstave očekuje nas još jedno veče dobre komedije – predstava Sokin i Bosina u režiji Juga Radivojevića, u kojoj igraju Miloš Đorđević, Vesna Stanković, Kalina Kovačević, Ljiljana Blagojević. Predstava je zakazana za 8. mart u 20 časova, a karte će biti u prodaji od 27. februara.

Izložbeni program u Galeriji Jovan Popović započinje izložbom Kristine Šarić pod nazivom U kamenu svetlosti trag koji predstavlja jedno naučno-umetničko putovanje kroz stene i 150 godina saradnje Austrije i Srbije u oblasti geologije. Izložba je zakazana za 21. februar 2023. godine.

Dečja scena biće otvorena od marta, a prve predstave biće izvedene u svim naseljenim mestima: Opovo, Baranda, Sefkerin i Sakule i biće besplatne za sve posetioce. O tačnim datumima sugrađani će biti naknadno obavešteni.

Biblioteka sprovodi upis za 2023. godinu. Podsećamo da biblioteka u Opovu radi ponedeljkom od 7 do 21. čas.

 

KK Opovo 99: U nedelju meč sezone za pionire Opova 99

KK Opovo 99: U nedelju meč sezone za pionire Opova 99

U nedelju meč sezone za pionire Opova 99

OPOVO, 26. januar 2023 – Pioniri (U15) Košarkaškog kluba „Opovo 99“ u nedelju, 29. januara (18:00 časova) dočekuju ekipu PBC 64 iz Bele Crkve. U pitanju nje utakmica koja Opovčanima odlučuje dalji tok prvenstva.
Ako pobede, Opovčani će obezbediti plasman u drugi krug i preneti pet bodova. Ako izgube do četiri poena razlike, takođe idu dalje ali prenose četiri boda. Svakim porazom iznad četiri poena opovački košarkaši se opraštaju od nastavka prvenstva.
„Najbitnija utakmica ove sezone pa pozivamo sve navijače da dođu i da pruže podršku ovim mladim momcima“, poručio je trener ekipe Dejan Fogl.
Pioniri (U14) odigrali su zaostalu utakmicu 9. kola KL-D grupe sa ekipom Mladosti iz Omoljice koju su dobili rezultatom 69:52 (16:19; 21:15; 21:8; 11:10). U petak, 27. januara, očekuje ih utakmica poslednjeg kola i gostovanje u Pančevu gde će odigrati meč sa ekipom Kris Kros.

Pokrajinska vlada: Materinski dodatak, vantelesna oplodnja i akcioni plan zapošljavanja

Pokrajinska vlada: Materinski dodatak, vantelesna oplodnja i akcioni plan zapošljavanja

Materinski dodatak, vantelesna oplodnja i akcioni plan zapošljavanja

 

NOVI SAD, 25. januar 2023 – Materinski dodatak za nezaposlene majke u AP Vojvodini koje rode treće ili četvrto dete iznosiće 22.500 dinara mesečno u 2023. godini, utvrđeno je rešenjem koje je danas donela Pokrajinska vlada.

Procenjuje se da će u ovoj godini pravo na tu pomoć ostvariti oko 1.300 nezaposlenih majki, a za realizaciju ove demografske mere planirana su sredstva u iznosu od 360 miliona dinara.

Pravo na materinski dodatak nezaposlene majke ostvaruju u trajanju od 24 meseca.

Na današnjoj sednici doneta je Odluka o dodeli bespovratnih sredstava porodicama u kojima se rodi treće ili četvrto dete za rešavanje stambenog pitanja ili za unapređenje uslova stanovanja na teritoriji AP Vojvodine za 2023. godinu.

Za ovu namenu je opredeljeno ukupno 250 miliona dinara, a sredstva se dodeljuju putem javnog konkursa koji će raspisati Pokrajinski sekretarijat za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova.

Pravo na ove subvencije imaju porodice (bračne i vanbračne zajednice s decom, kao i jednoroditeljske porodice) na teritoriji AP Vojvodine u kojima se – počev od 1. januara 2022. godine pa do dana raspisivanja konkursa – rodi treće ili četvrto dete.

Pokrajinska vlada će u 2023. godini sufinansirati troškove postupka vantelesne oplodnje u iznosu od 240.000 dinara, od čega je 40.000 za zamrzavanje embriona. Troškovi krioembriotransfera (postupak vantelesne oplodnje iz zamrznutog materijala) sufinansiraće se u iznosu od 100.000 dinara.

Za ovu meru podrške planirano je ukupno 40 miliona dinara, a procenjeno je da će pravo na ovu pomoć ostvariti 130 parova..

Pokrajinska vlada donela je Pokrajinski akcioni plan zapošljavanja u AP Vojvodini za 2023. godinu, kojim se definišu ciljevi i prioriteti politike zapošljavanja i utvrđuju mere kako bi se omogućio stabilan i održiv rast zaposlenosti u Pokrajini.

Za realizaciju mera zapošljavanja u 2023. godini obezbeđeno je 50,5 miliona dinara, i to za subvencije nezaposlenim licima za samozapošljavanje, subvencije poslodavcima za zapošljavanje nezaposlenih lica, javne radove i stručnu praksu, kao i za obuke u profesionalnim i radnim veštinama.

U ovom planskom dokumentu se navodi da je aktivna politika zapošljavanja u 2023. godini usmerena na realizaciju aktivnosti koje će dati rezultate na kratak rok, ali i na one koje će u srednjoročnom periodu dovesti do uspostavljanja stabilnog i održivog trenda rasta zaposlenosti, smanjivanja regionalnih razlika, povećanja produktivnosti, sprečavanja isključenosti sa tržišta rada, podsticanja socijalne inkluzije i zbrinjavanja viškova radnika kojima će radni odnos prestati po osnovu restrukturiranja preduzeća.

Pri izradi ovog plana zapošljavanja uzeti su u obzir strateški pravci i ciljevi Strategije zapošljavanja u Srbiji za period od 2021. do 2026. godine.

 

Manifestacije: Najava 39. kobasicijade u Turiji

Manifestacije: Najava 39. kobasicijade u Turiji

Najava 39. kobasicijade u Turiji

 

TURIJA, 26. januar 2023 – Od 24. do 26. februara održaće se 39. kobasicijada u Turiji.

Prvu promociju 39. Kobasicijada održaće u subotu 28. januara u Beogradu. Od osam sati ujutro pijaca Đeram na Zvezdari zamirisaće turinskim roštilj kobasicama, a pred stanovnike glavnog grada Turinci iznose sveže i sušene kobasice uz poziv da budu gosti Kobasicijade ove godine poslednjeg vikenda u februaru.

Pripreme za 39. Kobasicijadu u Turiji su uveliko u toku. Sastanci Organizacionog odbora se redovno održavaju u kući Kobasicijade i prave se dogovori kako bi ovogodišnja najveća manifestacija u našoj opštini bila što uspešnija.

Očekuju se gosti iz zemlje i inostranstva, a najduža kobasica produžava se za jedan metar tako da će biti duga 2.039 metara. Naravno tačno u podne 25.02. biće doneta na plato ispred zgrade Mesne zajednice gde će nakon svečanog otvaranja početi prodaja džinovske kobasice na metar.

Pre nego što se u Turiji u slavu kobasice skupi na desetine hiljada gostiju planirane su četiri promocije od kojih je prva u subotu u Beogradu.

Prošli put kad su bili na pijaci Đeram na Zvezdari, kobasičari iz Turije sve su prodali za samo nekoiko sati. Što bi rekao jedan naš Turinac:

“Ne možemo mi na’raniti Beograd, možemo samo toliko da donesemo da se malo počastite, a vi posle dođite kod nas u Turiju na Kobasicijadu pa kupujte ko’lko hoćete, biće svega”.

Ipak, ove godine u Beograd se nosi na tone kobasica, tako da ko urani sigurno će moći da proba šta su to Turinci spremili ove godine.

– Cene smo prilagodili kupovnoj moći, tako da svako može da proba našu kobasicu. Svežu kobasicu prodavaćemo po 600 dinara za kg, suvu kobasicu za 900 dinara za kg, a roštilj kobasica u kifli, što je idelan doručak koštaće 250 dinara, kaže Željko Popić, predsednik Udruženja iz Turije.

Nakon Beograda slede promocije u Somboru, Subotici i Novom Sadu.

– U Somboru smo 03. februara, u Subotici smo 10.februara i u Novom Sadu smo 17. februara. Gde ćemo tačno biti javićemo na vreme.

– Od 24. februara do 26. februara Turija će biti centar sveta. Očekuju se gosti iz Bekeščabe iz Mađarske, zatim iz Pečuja, iz Hrvatske dolaze nam ekipe iz Samobora i Svetog Petra u Šumi, zatim iz Slovenije iz Sevnice dolazi ekipa, kao i iz Bosne i Hercegovine, jedna ekipa iz Bosanskog Petrovca. Da ne nabrajam naše prijatelje kobasičare iz Srbije…. Pripremamo bogat kulturno zabavni program u saradnji sa našim generalnim pokroviteljem opštinom Srbobran i sa našim prijateljima iz Centra za sport i turizam i Doma kulture. Mnogi nas pitaju ko će ove godine u subotu uveče pevati u Turiji. Za ljubitelje muzike dovodimo jednu od najvećih zvezda naše estradne scene. Koncert će u subotu 25. februara održati Seka Aleksić,  dodaje Popić.