Badnje veče: Polaganje badnjaka u Opovu (video)

Badnje veče: Polaganje badnjaka u Opovu (video)

Polaganje badnjaka u Opovu

OPOVO, 6. januar 2023 – Danas je u portama sve četiri pravoslavne crkve u našoj opštini organizovano paljenje badnjaka.

U prisustvu velikog broja vernika kao i predstavnika lokalne samouprave, predsednika opštine Miloša Markova i njegovih saradnika, i predstavnika javnih ustanova, večeras je u porti pravoslavne crkve u Opovu položen badnjak, koji se svečano loži u znak sećanja na vatru koju su po narodnom predanju vitlejemski pastiri naložili u pećini u kojoj se rodio Isus Hrist, da bi ogrejali božansko novorođenče i njegovu majku.

Polaganje badnjaka u Opovu; Foto/Glas Opova

Tačno u ponoć održava se božićno jutrenje, a sutra od 9:30h održaće se božićna liturgija nakon koje će za decu biti organizovano lomljenje česnice sa srebrnjacima.

Badnji dan u Barandi: Odlazak po badnjak i polaganje u porti crkve

Badnji dan u Barandi: Odlazak po badnjak i polaganje u porti crkve

Badnji dan u Barandi: Odlazak po badnjak i polaganje u porti crkve

BARANDA, 6. januar 2023 – Po tradicionalnim običajima u Barandi su danas mladi momci upregli konje u zaprege, izašli van sela, isekli i doneli badnjak u portu pravoslavne crkve gde je u prisustvu vernika naložen.Badnjak je grana drveta ili mlado drvo koje se obredno polaže na vatru domaćeg ognjišta na Badnji dan. Drvo za badnjak je najčešće mlad i prav cer, koji se seče ritualno ujutro na Badnji dan.

Baranda, Odlazak po badnjak i polaganje u porti crkve; Foto/Glas Opova

 

Priprema božićne pečenice u Opovu: U Kertizu 12 pečenica na ražnjevima (video)

Priprema božićne pečenice u Opovu: U Kertizu 12 pečenica na ražnjevima (video)

U Kertizu 12 pečenica na ražnjevima 

OPOVO, 06. januar 2023 – Kao i prethodne dve i po decenije u opovačkom naselju Kertiz kolektivno se sprema božićna pečenica na uglu ulica Prvo novo naselje i Branka Radičevića. Pored akcijaša koji peku prasiće i jagnjiće, ovaj događaj privlači veliki broj posetilaca, ne samo iz Opova, već i iz drugih mesta naše opštine.
Kertizanci su dobri domaćini pa je tu bilo i posluženje u duhu Badnjeg dana i posta – pečena riba, pita od krompira i kupusa, turšija i naravno kuvano vino i rakija.

U Kertizu 12 pečenica na ražnjevima; Foto/Glas Opova

Na događaju su prisustvovali i predstavnici lokalne samouprave, pomoćnik predsednika opštine Nebojša Kovačević, savetnik predsednika opštine Žika Nestorović i predsednik Skupštine opštine Opovo Nenad Josić.
Žika Nestorović je istakao značaj održavanja običaja i pre svega druženja i dobrokomšijskih odnosa, i preneo pozdrave predsednika opštine koji zbog obaveza nije bio u mogućnosti da prisutvuje ovom događaju.
Ove godine u Kertizu je bilo 12 ražnjeva, a običaj je da se pečenica – prase ili jagnje, priprema na Badnji dan, a poslužuje se na Božić.

Kabinet predsednika opštine: Markov čestitao Božić

Kabinet predsednika opštine: Markov čestitao Božić

Markov čestitao Božić
OPOVO, 6. januar 2023 – Predsednik opštine Opovo Miloš Markov čestitato je Božić vernicima koji najradosniji hrišćanski praznik slave po julijanskom kalendaru.
„U ime Opštine Opovo i svoje lično ime, sveštenstvu i svim vernicima koji najradosniji hrišćanski praznik slave po julijanskom kalendaru od srca čestitam Božić. Želim vam da praznik proslavite u miru, ljubavi, spokoju i radosti u krugu svojih najmilijih. Mir Božiji, Hristos se rodi“, poručio je predsednik opštine.

 

Skupština opštine Opovo: Božićna čestitka predsednika skupštine

Skupština opštine Opovo: Božićna čestitka predsednika skupštine

Božićna čestitka predsednika skupštine

OPOVO, 6. januar 2023 – Predsednik Skupštine opštine Opovo Nenad Josić uputio je boćićnu čestitku.

„U ime Skupštine opštine Opovo i u svoje lično ime čestitam Vam praznik rođenja Hristovog sa željom da ga proslavite u radosti, blagostanju, ljubavi i slozi u krugu svojih najdražih. Želim da nam svima ovaj praznik rođenja i radosti da veru u zajedništvo, solidarnost i uzajamno uvažavanje, i pokaže put iskrenog praštanja i poštovanja.

Verujem da će nam praznični duh dati snagu da se suočimo sa svim izazovima pred nama i istrajemo u gradnji bolje i sigurnije budućnosti za nas i našu decu.

Mir Božiji, Hristos se rodi!