Školska slava: Održane svetosavske akademije, Sefkerinci obeležili 240 godina školstva (video)

Školska slava: Održane svetosavske akademije, Sefkerinci obeležili 240 godina školstva (video)

Održane svetosavske akademije, Sefkerinci obeležili 240 godina školstva

Opovo, Sakule, Baranda, Sefkerin 27. januar 2023
Povodom prosvetnog praznika i školske slave Svetog Save, u osnovnim školama „Zoran Petrović“ Sakule i „Dositej Obradović“ Opovo, kao i njihovim izdvojenim odeljenjima „Olga Petrov“ Baranda i „Sveti Sava“ Sefkerin, održane su svetosavske akademije.
Pored nastavnika, učenika i njihovih roditelja, gosti akademija su bili predstavnici lokalne samouprave, mesnih zajednica i javnih ustanova.
U Sakulama i Barandi gostima se obratio direktor novoformirane OŠ „Zoran Petrović“ Dragan Andrejić, čestitao praznik i istakao da je ovo prva proslava školske slave od formiranja nove škole.
Predsednik opštine Miloš Markov je uputio čestitku nastavnicima i učenicima i istakao oblast obrazovanja kao bitan deo podrške lokalne samouprave.

Održane svetosavske akademije u školama; Foto/Glas Opova

„Podrška obrazovanju na teritoriji Opštine Opovo jedan je od prioriteta u radu lokalne samouprave, tako da smo i danas ovde zajedno sa prosvetnim radnicima da obeležimo ovaj praznik. Iskoristio bih priliku da svim đacima i prosvetnim radnicima čestitam školsku slavu i da nastave dobro da rade i u narednom periodu, a mi kao lokalna samouprava ćemo se potruditi da im budemo podrška i pomognemo u svim onim segmentima kako bi ostvarili što kvalitetnije uslove za obrazovanje naših đaka“, poručio je Markov.
Kao i prethodnih godina ovaj praznik se posebno proslavlja u Sefkerinu, jer se pored školske slave obeležava i Dan škole, a ove godine i poseban jubilej – 240 godina školstva u Sefkerinu.
Direktor škole Slaviša Miškov podseća da se ova škola i 1782. godine zvala Sveti Sava.
„Svetog Savu slavimo svi u Srbiji i u našoj opštini ali mi imamo tu čast i privilegiju da slavimo i Dan škole. I pored svega toga veliki jubilej 240 godina postojanja školstva u Sefkerinu. To je vrlo značajno i zbog toga smo veoma ponosni. Posebno smo ponosni što naša škola nosi ime velikog našeg prosvetitelja. Daleke 1782. godine je škola otvorila vrata za svoje đake i mi smo danas ponosni što naših 194 učenika imaju sve normalne uslove za rad i boravak u školi“, izjavio je Miškov.
Nakon Sefkerina akademija je održana u Opovu gde je takođe izveden prigodan program u čast prvog srpskog arhiepiskopa Svetog Save.

Održane svetosavske akademije u skolama opstine Opovo; Foto/Glas Opova

Projekti: Uskoro radovi na rekonstrukciji i adaptaciji Vile Mis Helena

Projekti: Uskoro radovi na rekonstrukciji i adaptaciji Vile Mis Helena

Uskoro radovi na rekonstrukciji i adaptaciji Vile Mis Helena

OPOVO, 27. janaur 2023 – U kabinetu predsednika opštine održan je radni sastanak povodom realizacije projekta rekonstrukcije i adaptacije Vile Mis Helena u Opovu.
Na radnom sastanku su učestvovali predstavnici lokalne samouprave, izabranog izvođača radova i nadzornog organa.
„U pitanju je inicijalni sastanak kako bi konkretizovali i precizirali tok i realizaciju projekta i na taj način izvođača radova što pre uveli na gradilište“, izjavio je predsednik opštine Miloš Markov.
U pitanju je kapitalni projekat iz oblasti kulture koji sufinansira Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama. Ukupna vrednost projekta je oko 65 miliona, od čega Pokrajina finansira projekat sa 50 miliona, dok lokalna samouprava partiocipira sa 15 miliona dinara

Prvi srpski arhiepiskop i prosvetitelj: Praznik Svetog Save svečano obeležen u pravoslavnim hramovima

Prvi srpski arhiepiskop i prosvetitelj: Praznik Svetog Save svečano obeležen u pravoslavnim hramovima

Praznik Svetog Save svečano obeležen u pravoslavnim hramovima
Opovo, Baranda, Sakule, Sefkerin, 27. Januar 2023
Danas je veliki crkveni praznik pravoslavnih vernika u Srbiji posvećen prvom srpskom arhiepiskopu i prosvetitelju Svetom Savi. I u našoj opštini u sva četiri pravoslavna hrama u Opovu, Barandi, Sakulama i Sefkerinu, održane su liturgije a crkve su bile ispunjene decom koja su recitovala i čitala priče o Svetom Savi, gde su tradicionalno dobijali svetosavske kifle i perece.

 

Vremenske prilike: Danas oblačno i sneg u većini krajeva, maksimalna temperatura do 3 stepena

Vremenske prilike: Danas oblačno i sneg u većini krajeva, maksimalna temperatura do 3 stepena

Danas oblačno i sneg u većini krajeva, maksimalna temperatura do 3 stepena
Srbija, 27. januar 2023.
U Srbiji danas oblačno i u većini krajeva sa snegom, a na severoistoku zemlje ponegde i sa kišom. U nižim predelima južno od Save i Dunava stvaranje ili povećanje visine snežnog pokrivača za 5 do 10 cm, dok će se u Vojvodini formirati manji snežni pokrivac. Najniža temperatura od -1 do 1, a najviša od 1 do 3 stepena. Vetar slab i umeren, severni i severozapadni, saopštio je RHMZ.
U Beogradu oblačno sa snegom, uz stvaranje snežnog pokrivača. Temperatura tokom dana bez bitnije promene, od 0 do 1 stepen. Vetar slab i umeren, severni i severozapadni. Za vikend oblačno, mestimično sa snegom. U ponedeljak jutro hladno sa slabim do umerenim mrazem, u toku dana suvo i malo toplije uz kratkotrajno razvedravanje. Od utorka umereno do potpuno oblačno, povremeno sa slabim snegom, a u nižim predelima kiša.
———————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————-

BONUS VIDEO