Manifestacije: Najava 39. kobasicijade u Turiji

26/01/2023

Najava 39. kobasicijade u Turiji

 

TURIJA, 26. januar 2023 – Od 24. do 26. februara održaće se 39. kobasicijada u Turiji.

Prvu promociju 39. Kobasicijada održaće u subotu 28. januara u Beogradu. Od osam sati ujutro pijaca Đeram na Zvezdari zamirisaće turinskim roštilj kobasicama, a pred stanovnike glavnog grada Turinci iznose sveže i sušene kobasice uz poziv da budu gosti Kobasicijade ove godine poslednjeg vikenda u februaru.

Pripreme za 39. Kobasicijadu u Turiji su uveliko u toku. Sastanci Organizacionog odbora se redovno održavaju u kući Kobasicijade i prave se dogovori kako bi ovogodišnja najveća manifestacija u našoj opštini bila što uspešnija.

Očekuju se gosti iz zemlje i inostranstva, a najduža kobasica produžava se za jedan metar tako da će biti duga 2.039 metara. Naravno tačno u podne 25.02. biće doneta na plato ispred zgrade Mesne zajednice gde će nakon svečanog otvaranja početi prodaja džinovske kobasice na metar.

Pre nego što se u Turiji u slavu kobasice skupi na desetine hiljada gostiju planirane su četiri promocije od kojih je prva u subotu u Beogradu.

Prošli put kad su bili na pijaci Đeram na Zvezdari, kobasičari iz Turije sve su prodali za samo nekoiko sati. Što bi rekao jedan naš Turinac:

“Ne možemo mi na’raniti Beograd, možemo samo toliko da donesemo da se malo počastite, a vi posle dođite kod nas u Turiju na Kobasicijadu pa kupujte ko’lko hoćete, biće svega”.

Ipak, ove godine u Beograd se nosi na tone kobasica, tako da ko urani sigurno će moći da proba šta su to Turinci spremili ove godine.

– Cene smo prilagodili kupovnoj moći, tako da svako može da proba našu kobasicu. Svežu kobasicu prodavaćemo po 600 dinara za kg, suvu kobasicu za 900 dinara za kg, a roštilj kobasica u kifli, što je idelan doručak koštaće 250 dinara, kaže Željko Popić, predsednik Udruženja iz Turije.

Nakon Beograda slede promocije u Somboru, Subotici i Novom Sadu.

– U Somboru smo 03. februara, u Subotici smo 10.februara i u Novom Sadu smo 17. februara. Gde ćemo tačno biti javićemo na vreme.

– Od 24. februara do 26. februara Turija će biti centar sveta. Očekuju se gosti iz Bekeščabe iz Mađarske, zatim iz Pečuja, iz Hrvatske dolaze nam ekipe iz Samobora i Svetog Petra u Šumi, zatim iz Slovenije iz Sevnice dolazi ekipa, kao i iz Bosne i Hercegovine, jedna ekipa iz Bosanskog Petrovca. Da ne nabrajam naše prijatelje kobasičare iz Srbije…. Pripremamo bogat kulturno zabavni program u saradnji sa našim generalnim pokroviteljem opštinom Srbobran i sa našim prijateljima iz Centra za sport i turizam i Doma kulture. Mnogi nas pitaju ko će ove godine u subotu uveče pevati u Turiji. Za ljubitelje muzike dovodimo jednu od najvećih zvezda naše estradne scene. Koncert će u subotu 25. februara održati Seka Aleksić,  dodaje Popić.

pročitajte još i

Ovčarski dan: Manifestacija održana pod kišobranima (video)

Ovčarski dan: Manifestacija održana pod kišobranima (video)

Manifestacija održana pod kišobranima https://youtu.be/hvox67T-iQE SAKULE, 1. april 2023 – Nakon 27 godina morao je doći i taj kišni dan. Nažalost, ovu manifestaciju koju je skoro tri decenije pratilo lepo vreme, ove godine vreme nije poslužilo. Kiša koja je ceo dan...

Saobraćaj: Od subote više nisu obavezne zimske gume

Saobraćaj: Od subote više nisu obavezne zimske gume

Od subote više nisu obavezne zimske gume Srbija, 31. mart 2023 Vozači u Srbiji od 1. aprila više nisu obavezni da imaju zimske gume na sva četiri točka, ako na kolovozu ima snega, leda i poledice, i koriste drugu zimsku opremu, a vulkanizeri zbog lepog vremena već...

najnovije

najčitanije