Plivanje za Časni krst: Bogojavljanski plašt i ove godine ponela Ivana Kostić (video)

Plivanje za Časni krst: Bogojavljanski plašt i ove godine ponela Ivana Kostić (video)

Bogojavljanski plašt i ove godine ponela Ivana Kostić 

OPOVO, 19. januar 2023 – „Svi ste danas pobednici zbog smelosti koje ste učinili“ poruka je opovačkog protonamesnika Željka Milovanova učesnicima plivanja za časni krst.

Po drugi put se na obali Tamiša u Opovu na Bogojavljanje održava ovaj događaj. Po završetku liturgije litija koju su predvodili najbolji učenici opovačke osnovne škole išla je od hrama do glavne plaže gde je i ove godine veliki broj građana ispratio događaj i ovacijama pozdravio plivače.

Bogojavljanska litija u Opovu 2023; Foto/Glas Opova

Nakon intoniranja nacionalne himne u izvođenju hora Osnovne škole „Dositej Obradović“ i osvećenja Časnog krsta, 23 plivača, među kojima su bile i dve devojke, dobilo je blagoslav, a zatim krenulo u vodu. U uzbudljivoj trci, muški članovi su i ovog puta postupili džentlmenski tako da je bogojavljanski plašt i ove godine ponela Ivana Kostić, koja se zahvalila sveštenstvu, lokalnoj samoupravi, plivačima i prisutnima na podršci.
Među najstarijim učesnicima plivanja je bio Miroslav Mitić koji je za naš portal izjavio da mu je čast da učestvuje na ovom događaju kojim se održava tradicija.
Protonamesnik Željko Milovanov se zahvalio pre svega učesnicima plivanja, ali i svima koji su pružili podršku da se ovaj događaj održi: lokalnoj samoupravi na organizaciji i logistici, lekarima Doma zdravlja Opovo, Vojvodina šume Opovo, Policijskoj stanici Opovo, Pekari M&N, Restoranu Boba, Hotelu „Stari Banat“, Aktivu žena Opovo, roniocima, kao i svim pojedincima koji su dali svoj doprinos.
Nakon dodele bogojavljanskih povelja litija se vratila u portu hrama gde je posluženo pecivo, kuvano vino i čaj.

Plivanje za Časni krst_2; Foto/Glas Opova

 


Ekonomija: Preduzetnicima – paušalcima stižu rešenja o porezima i doprinosima za 2023

Ekonomija: Preduzetnicima – paušalcima stižu rešenja o porezima i doprinosima za 2023

Preduzetnicima – paušalcima stižu rešenja o porezima i doprinosima za 2023

Beograd, 19. januara 2023
Preduzetnici – paušalci dobiće u elektronskom obliku u periodu od 19. do 23. januara rešenje o utvrđenim obavezama za porez i doprinose za 2023. godinu, objavila je danas Poreska uprava Republike Srbije (PURS) U informaciji na sajtu PURS-a navodi se da je izvršen obračun poreza na prihode od samostalne delatnosti i doprinosa za obavezno socijalno osiguranje za 2023. godinu, za vlasnike samostalne delatnosti koji porez na prihode od samostalne delatnosti i doprinose za obavezno socijalno osiguranje, plaćaju na paušalno utvrđeni prihod. “Poreska uprava će dostavljanje rešenja o utvrđenim poreskim obavezama preduzetnicima paušalcima, kao i izveštaja o načinu utvrđivanja paušalnog prihoda, vršiti u elektronskom obliku, postavljanjem u poresko sanduče, u periodu od 19. do 23. januara 2023. godine, posredstvom portala Poreske uprave (ePorezi)”, navodi PURS. Novoosnovani preduzetnici-paušalci će najkasnije 48 sati od registracije u APR dobiti izveštaj o načinu utvrđivanja paušalnog prihoda i rešenje o utvrđenoj obavezi u elektronskom obliku, u poresko sanduče posredstvom portala ePorezi. Rešenje se smatra se dostavljenim danom postavljanja na portal Poreske uprave, shodno odredbama Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji. Za pristup portalu Poreske uprave neophodan je kvalifikovani elektronski sertifikat, koji izdaje pet sertifikacionih tela – MUP, JP Pošta, PKS, Halcom, E-Smart Systems.

Poreska uprava Republike Srbije

Opštinska uprava Opovo: Pet paketa za novorođene bebe

Opštinska uprava Opovo: Pet paketa za novorođene bebe

Pet paketa za novorođene bebe

OPOVO, 19. januar 2023 – U januarskoj raspodeli paketa za novorođene bebe, Opštinska uprava je uručila pet paketa za četiri devojčice i jednog dečaka. Jedna prinova je septembarska, dok su četiri decembarske. Četiri bebe su iz Sakula i jedna iz Sefkerina.
SEPTEMBAR: Jovana Ankić (Sakule); DECEMBAR: Marija Mihajlov (Sakule), Kalina Stoševski (Sefkerin), Nora Voinović (Sakule), Novak Novakov (Sakule).

 

Republički Hidrometeorološki Zavod: Umereno do potpuno oblačno, mestimično s kišom

Republički Hidrometeorološki Zavod: Umereno do potpuno oblačno, mestimično s kišom

Umereno do potpuno oblačno, mestimično s kišom
Srbija, 19.januar, 2023
Umereno do potpuno oblačno, mestimično s kišom, a na jugu i jugoistoku Srbije i sa pljuskovima uz mogućnost grmljavine, dok će na visokim planinama padati sneg. Najviše padavina očekuje se na jugu, jugoistoku i istoku Srbije, od 20 do 50 mm za 24 h, na jugozapadu od 10 do 20 mm, u ostalim krajevima manje. Vetar slab i umeren, južni i jugoistočni, u Banatu i na planinama povremeno i jak, tokom dana u postepenom skretanju na zapadni i severozapadni. Najviša temperatura od 7 °S na severu do 17 °S na jugoistoku zemlje, posle podne u padu. Tokom noći u brdsko-planinskim predelima jugozapadne i južne Srbije prelazak kiše u sneg.
Narednih dana pretežno oblačno i osetno hladnije sa maksimalnom temperaturom u većini mesta od 1 do 6 °S. U petak na severozapadu suvo, u ostalim krajevima s kišom, susnežicom i snegom, a više padavina se očekuje u prvom delu dana na jugu i istoku. U brdsko-planinskim predelima tokom celog perioda povremeno sneg, naročito u petak, za vikend i početkom naredne sedmice kada će doći do formiranja / povećanja visine snežnog pokrivača za 15 do 40 cm (najviše na planinama), dok će na severu Srbije padati kiša i sneg uz znatno manju količinu padavina, a u Negotinskoj Krajini kiša. Od utorka u nižim krajevima uglavnom kiša, ponegde i susnežica.