Plivanje za časni krst: Plaža spremna za plivače i gledaoce

Plivanje za časni krst: Plaža spremna za plivače i gledaoce

Plaža spremna za plivače i gledaoce
OPOVO, 17. januar 2023 – Uoči plivanja za Časni krst na praznik Bogjavljanja 19. januara, sprovedeno je uređenje glavne plaže u Opovu gde će se ovaj događaj održati. Radnici JP „Mladost“ Opovo nasuli su i poravnali prilaz i plažu peskom i šljunkom, tako da je lokacija spremna za učesnike plivanja i gledaoce koji će prisustvovati.

Radnici JP „Mladost“ Opovo nasuli i poravnali prilaz plaži; Foto/Glas Opova

 

Infostud: Osim deficita u IT sektoru, od prošle godine Srbiji nedostaju i zanatlije

Infostud: Osim deficita u IT sektoru, od prošle godine Srbiji nedostaju i zanatlije

Osim deficita u IT sektoru, od prošle godine Srbiji nedostaju i zanatlije

BEOGRAD, 17. januara 2023
(Tanjug) – Već nekoliko godina unazad u Srbiji je prema podacima Infostuda primetan nedostatak određenih kadrova, pre svega zanatskih zanimanja, a prethodnu godinu je, kako saopštavaju iz ove kompanije, obeležio sa jedne strane veliki deficit radne snage, a sa druge uvoz radnika iz inostranstva. Iz Infostuda navode podatke svog centra za zapošljavanje koji kaže da je lane bilo 13 odsto više raspisanih konkursa nego godinu dana ranije a u prilog tvrdnji o nedostatku radne snage ističe podatke prema kojima je broj kandidata koji su bili u potrazi za zaposlenjem bio manji za dva procenta nego 2021. godine. Najviše mogućnosti za zaposlenje lane je bilo u trgovini, prodaji, IT, mašinstvu, administraciji i ugostiteljstvu a poslodavci su najviše raspisivali oglase za prodavce, vozače, magacionere, administrativne radnike kao i radnike u proizvodnji. Iz Infostuda ističu da je pored već dobro poznatog deficita u IT sektoru koji postoji godinama unazad, lane u prvi plan izbio deficit zanatskih zanimanja i uvoz radnika iz istočnih zemalja. Najveći deficit je zabeležen kod magacionera, konobara, kuvara, mesara, higijeničara, ali i kod građevinskih radnika, vozača i zanatlija poput automehaničara i vodoinstalatera. Falilo je i elektroinženjera, farmaceuta, ali i advokatskih pripravnika. I lane su se najviše tražili radnici sa nižim stepenom kvalifikacija, pa je više od 60 odsto raspisanih oglasa bilo namenjeno onima sa srednjom stručnom spremom, četiri procenta za one koji imaju samo osnovno obrazovanje, dok je svega 35 odsto oglasa ponuđeno kandidatima sa završenom višom školom ili fakultetom. Kada je reč o kandidatima koji su tražili posao, najmanje ih je i to 16 odsto bilo bez radnog iskustva a najviše, čak 35 odsto sa 10 i više godina radnog staža, trećina je imala do pet godina iskustva, a svaki peti između pet i 10 godina.

Pčelarstvo: Potkonjak održao interesantno predavanje

Pčelarstvo: Potkonjak održao interesantno predavanje

Potkonjak održao interesantno predavanje
Opovo, 17 januar 2023U maloj sali kulturnog centra u Opovu sinoć je održano interesantno predavanje o pčelarstvu pod nazivom „Tehnika pčelarenja košnicama DB 12 na komercijalnom pčelinjaku od 3.000 košnica u Nemačkoj“ . Predavanje je održao eminentni stručnjak iz ove oblasti  Jovan Potkonjak koji je kao profesionalni pčelar sa međunarodnom licencom zaposlen u Nemačkoj gde radi na velikom pčelarskom imanju.
Veliki broj pčelara kako iz naše opštine tako i iz okolnih opština i gradova se odazvao pozivu i prisustvovao predavanju. Potkonjak je pričao o metodlogiji koja se primenjuje u inostranstvu i upoznao naše pčelare sa tehnikama i pravilima koji mogu unaprediti njihovu proizvodnju.

Jovan Potkonjak profesionalni pčelar sa međunarodnom licencom; Foto/Glas Opova

 

Saobraćaj: Oprez u vožnji zbog vetra i mokrih kolovoza

Saobraćaj: Oprez u vožnji zbog vetra i mokrih kolovoza

Oprez u vožnji zbog vetra i mokrih kolovoza

Srbija, 17. Januar 2023

Danas će povremeno jak jugoistočni vetar otežavati vožnju, a posebno vozačima koji upravljaju vozilima sa prikolicom, teretnim vozilima i autobusima, saopštio je Auto-moto savez Srbije. Neprijatni i opasni udari vetra koji utiču na zanošenja vozila treba očekivati u Vojvodini, najači su na putevima u Banatu, na području Braničeva, pored Save i Dunava, na Kopaoniku, ali i preko planinskih prevoja zapadne i centralne Srbije. Povremena kiša će uslovljavati mokre kolovoze, a na putevima u jugozapadnim i južnim krajevima Srbije obilnije padavine u popodnevnim i večernjim satima doneće i teže uslove za vožnju u ovim područjima. Prema informacijama Uprave granične policije, dobijenim u 05.15 časovam teretna vozila na izlasku iz zemlje na graničnim prelazima Batrovci i Šid zadržavaju se po dva sata. Teretnjaci na Horgošu čekaju sat i po.