Regulisana rasveta u Barandi: Nova javna rasveta donosi kvalitet, uštedu i smanjuje zagađenje vazduha (video)

04/10/2021

Nova javna rasveta donosi kvalitet, uštedu i smanjuje zagađenje vazduha

BARANDA, 4. oktobar 2021 – Na osnovu Ugovora o javno – privatnom partnerstvu na teritoriji cele Opštine Opovo, odnosno u sva četiri optinska mesta, realizovan je projekat zamene stare javne rasvete novim led svetiljkama.

Međutim, u delu Barande, zbog nekih propusta u montaži, rasveta nije bila zadovoljavajućeg kvaliteta. U saradnji sa partnerima na projektu i Elektrodistribucijom Pančevo, otklonjeni su kvarovi, tako da je i Baranda zasijala u punom intenzitetu.

Nakon završetka radova javnu rasvetu u Barandi su obišli predsednik opštine Miloš Markov i rukovodilac Odeljenja za privredu i finansije Slavko Mančev, a Markov se tom prilikom izvinuo građanima na čekanju i istakao sve pozitivne aspekte nove led javne rasvete.

„Želeo bih da se izvinim našim sugrađanima iz Barande što su čekali ovo vreme, međutim, uložili smo zaista maksimalan napor kako bi što pre ovo rešili. Sada kada smo rešili ovaj problem i kada možemo da kažemo da smo kompletnu uličnu rasvetu zamenuli i da kompletno radi, želim da se osvrnem sa više aspekta na ovo javno – privatno partnerstvo koje smo realizovali.

PROČITAJTE JOŠ:


Obeležavanje dana oslobođenja Opova: Položen venac kod spomenika palim borcima


Prvi aspekt je vrednost investicije. Moram naše sugrađane da upoznam da sama investicija zamene ulične rasvete vredi negde oko 700.000 evra ili 84 miliona dinara, što je izuzetno velika investicija za našu malu opštinu. Sledeći aspekt koji je izuzetno bitan jeste ušteda. Pre svega želim da kažem da ova javna rasveta nama štedi negde oko 450.000 kilovata prema elaboratu koji je rađen. To je iznos od četiri miliona dinara na godišnjem nivou i toliko ćemo manje sredstava izdvajati za troškove električne energije, a to je jedan kilometar atarskog puta ili jedno dobro dečje igralište, sportski teren ili vodovodna mreža. Tako da smatram da je ovaj projekat izuzetno opravdan ovom uštedom koju ćemo napraviti.

Takođe još jedan aspekt koji želim da napomenem, koji nije manje bitan, a to je 250 tona ugljen dioksida manje na godišnjem nivou. Iako izgleda bezazleno, naša stara rasveta koja je funkcionisala na bazi koja nije bila ekološki najprihvatljivija, proizvodila je 250 tina ugljen dioksida više na godišnjem nivou, a led rasveta, osim što štedi novac, štedi električnu energiju i ostvarivaće mnogo bolje efekte za sredinu u kojoj živimo“, izjavio je Markov.

Led rasvetom, pored kvalitetnijeg osvetljenja, dobija se na uštedi električne energije, a time se dobija i na ekološkim benefitima.

MaPro Ecommerce

Online shop već od 9.999 rsd

Sa zapanjujućim dizajnom, neverovatno je lako napraviti online shop za samo par minuta.

pročitajte još i

najnovije

najčitanije