Najava otvaranja izložbe: Češko staklo od baroka do ar dekoa

05/10/2021

OPOVO, 5. oktobar 2021 – Galerija „Jovan Popović“ 7. oktobra u 17 časova otvara izložbu češkog stakla pod nazivom Ponovo stvorena lepota vatrom i umećem čeških majstora iz kolekcije Borislava Šoše.

Pre dve godine, tačnije u martu 2019. godine, u Galeriji „Jovan Popović“, započet je niz izložbi posvećenih istoriji i umetnosti češkog stakla. Izložbe su koncipirane kao tri hronološki omeđene celine. Nakon prve postavke, koja je prikazala replike staklenih predmeta od perioda kasne antike do renesanse, pred nama su eksponati koji svedoče o istorijskom i umetničkom razvoju stakla od baroka do ar dekoa, sa naglaskom na izradu secesijskih staklenih dekorativnih predmeta sa kraja 19. i početka 20. veka.

Vlasnik kolekcije, Borislav Šošo, dao je naziv ovoj drugoj postavci po redu – Ponovo stvorena lepota vatrom i umećem čeških majstora stakla. Češke staklarske radionice (Glass studio Štepánek, Glass Studio Müller, Zbyněk Votoček) izradile su replike staklenih predmeta, ponavljajući tehnike proizvodnje i dekoracije koje su koristili njihovi prethodnici u epohama iza nas. Najveći deo eksponata na izložbi pripada grupi staklenih predmeta koji su primeri eksperimenata u boji i formi sa kraja 19. i početka 20. veka, a kojima su pribegavale i druge evropske staklarske radionice pod uticajem ar nuvo stila, odnosno secesije.

Izložbu će otvoriti vlasnik kolekcije Borislav Šošo, kustoskinja Milica Perić, i direktorka galerije, Katarina Nikolić Ralić. Na izložbi prisustvovaće i njegova ekselencija ambasador Republike Češke u Srbiji, Tomaš Kuhta, predsednik opštine Opovo, Miloš Markov i pokrajinski poslanik, Predrag Ginculj.

Izložba će biti otvorena za posetioce od 7.  do 28. oktobra 2021.

MaPro Ecommerce

Online shop već od 9.999 rsd

Sa zapanjujućim dizajnom, neverovatno je lako napraviti online shop za samo par minuta.

pročitajte još i

Religija prirode Branimira Ćirovića (video)

Religija prirode Branimira Ćirovića (video)

Religija prirode Branimira Ćirovića  https://youtu.be/j10m6iHB6Rk OPOVO, 24. mart 2024 – U opovačkoj Galeriji „Jovan Popović“ otvorena je izložba „Religija prirode“ užičkog slikara Branimira Ćirovića. Umetnik mimetički tretira prirodu, ali pažljivu opservaciju...

Bioskop: Projekcija filma „Jorgovani“ 7. aprila

Bioskop: Projekcija filma „Jorgovani“ 7. aprila

Projekcija filma „Jorgovani“ 7. aprila OPOVO, 23. mart 2024 – U Kulturnom centru Opovo, 7. aprila su na programu dve projekcije domaćeg filma „Jorgovani“, od 18:00 i 20:00 časova. Ulaznice po ceni od 400 dinara biće u prodaji na dan projekcije. JORGOVANI: dužina...

najnovije

najčitanije