1

Ministarstvo unutrašnjih poslova: Ukrao metalnu kasu, pa ubrzo uhvaćen

Ukrao metalnu kasu, pa ubrzo uhvaćen
Pančevo, 09. jun 2021. godine
Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Pančevu, u saradnji sa Osnovnim javnim tužilaštvom iz ovog grada, brzom i efikasnom akcijom, rasvetlili su tešku krađu u kladionici i uhapsili S. L. (1993) iz okoline Pančeva zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo teška krađa.
Sumnja se da je on, u noći između 7. i 8. juna, provalio u kladionicu u Omoljici i ukrao metalnu kasu u kojoj se nalazilo oko 380.000 dinara. Policija je pronašla kasu i sav ukradeni novac i vratiće ih vlasniku. Osumnjičenom je određeno zadržavanje do 48 sati i on će, uz krivičnu prijavu, biti priveden tužilaštvu.
Prvenstvo Vojvodine za mlađe pionire: Dve srebrne medalje za opovačke atletičare

Dve srebrne medalje za opovačke atletičare

OPOVO, 9. jun 2021 – U Sremskoj Mitrovici je 5. juna održano Prvenstvo Vojvodine za mlađe pionire.

Atletičari opovačkog „Spartaka“ su imali uspešan nastup osvojivši dve srebrne medalje. Obe medalje su osvojene u disciplini bacanja kugle, a srebrni su Ivona Stamenović i Damjan Ivanovski.
Epidemiološka situacija u Opovu: Jedna osoba pozitivna u proteklih sedam dana

Jedna osoba pozitivna u proteklih sedam dana
OPOVO, 9. jun 2021  – Prema podacima Zavoda za javno zdravlje Pančevo u Opštini Opovo je tokom poslednjih sedam dana (3 – 9. jun) jedna osoba bila pozitivna na koronavirus. Zaključno sa 09.06.2021. na teritoriji Opštine Opovo je trenutno jedan aktivan slučaj, a od početka epidemije ukupno je obolelo 1158 građana naše opštine.
Agencija za bezbednost saobraćaja: Registracija i posle 5. jula po nepromenjenim uslovima

Registracija i posle 5. jula po nepromenjenim uslovima

BEOGRAD, 9. juna (Tanjug) – Građani će i nakon 5. jula po nepromeninim uslovima moći da registruju vozila, saopštila je juče Agencija za bezbednost saobraćaja.
“Primena odredbi iz Pravilnika koje se odnose na kočnice, na uređaje za odvođenje i regulisanje izduvnih gasova (merenje izduvne emisije, obaveznost posedovanja katalizatora) i druge biće odložene na period od najmanje dve godine”, navela je Agencija.
Kako navode, izmene i dopune Pravilnika o podeli motornih i priključnih vozila i tehničkim uslovima za vozila u saobraćaju na putevima, omogućiće građanima da i dalje registruju vozila pod nepromenjenim uslovima.
“Uočeni problemi u primeni pojedinih odredbi Pravilnika uticali bi da veliki broj vozila ne ispuni uslove koji se zahtevaju na tehničkom pregledu, a čija bi primena počela 5. jula 2021. godine”, saopštila je Agencija.

Pročitajte još:Pravilnik je, podsećaju, donet 2012. godine i u nadležnosti je Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.
Podsećaju i da je u toku 2021. formirana radna grupa koja je trebalo da unese izmene i dpomune u Pravilnik, te da su u radnoj grupi predstavnici Ministarstva, Uprave saobraćajne policije, Agencije za bezbednost saobraćaja, beogradskog Mašinskog fakulteta, Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu i AMŠ-CMV.
Mesna zajednica Sefkerin: Majice za maturante OŠ Sveti Sava

Majice za maturante OŠ Sveti Sava 

SEFKERIN, 9. jun 2021 – Mesna zajednica je i ove godine za maturante u Sefkerinu obezbedila majice. Poslednjeg dana škole, sefkerinske maturante su obišli predsednica Mesne zajednice Sefkerin Kristina Krunić i opštinski odbornik Predrag Ginculj.

„Svaki period života, a naročito đačkog doba je lep na svoj način. Jedna životna etapa je gotova i sada vas čeka totalno druga ništa manje lepa! Čuvajte prijateljstva jer se u većini slučajeva pokazalo da su ona za ceo život! Sve najlepše vam želimo u daljem obrazovanju“, poručila je maturantima predsednica Mesne zajednice Sefkerin Kristina Krunić

Pročitajte još:


Pokrajinski sekretarijat za kulturu: ONB Opovo ugovori za tri projekta

ONB Opovo ugovori za tri projekta

OPOVO, 9. jun 2021 – U Svečanoj sali Biblioteke Matice srpske, pokrajinski sekretar za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama Dragana Milošević uručila je 7. juna ugovore korisnicima, koji su dobili sredstva na konkursu za finansiranje/sufinansiranje projekata savremenog stvaralaštva u AP Vojvodini u 2021. godini, u oblasti književnog stvaralaštva i izdavaštva, kao i za sufinansiranje nabavke knjiga, drugih publikacija i elektronskih knjiga, za javne opštinske i gradske biblioteke u AP Vojvodini,u ukupnom iznosu od 19 miliona dinara.

Pozdravljajući prisutne, resorni sekretar je istakla da nema ništa prirodnije nego dodeliti ugovore bibliotekarima i izdavačima u prostoru Matice srpske, naše najstarije ustanove kulture ─ institucije koja na najbolji mogući način neguje pisanu reč i bibliotekarstvo.

„S obzirom na to da je iza nas jedna teška godina, uzrokovana pandemijom virusa korona, ona je donela i neke dobre stvari, a to je povratak knjizi, lepoj pisanoj reči, kulturi čitanja i kulturi uopšte“, rekla je Miloševićeva i dodala da je zbog svega toga i budžet za biblioteke utrostručen ─ za izdavaštvo i književno stvaralaštvo za pet miliona dinara je veći, a ukupno danas se dodeljuje 65 ugovora za ove oblasti u visini od 15 miliona dinara.

Po njenim rečima ugovori se dele i za 39 gradskih i opštinskih biblioteka, u vrednosti od četiri miliona dinara.

Katarina Nikolić Ralić

„Trudićemo se da narednih godina ta sredstva budu još veća, pa samim tim i podrška Pokrajinske vlade, čije trajno opredeljenje i jeste da pored povećanja sredstava se zauzmemo i za otkup knjiga“, istakla je Miloševićeva.

Opštinska narodna biblioteka Opovo je od resornog sekretarijata dobila sredstva za tri projekta: Kulturno istorijsko nasleđe Opova – digitalna zbirka (150.000 dinara), Mjuzikl u našem kraju – popularizacija mjuzikla kroz koncertnu delatnost (100.000) i Nabavka knjiga (110.000).

Direktorka ONB Opovo Katarina Nikolić Ralić ističe da kulturna ustanova redovno učestvuje na konkursima Pokrajinskog sekretarijata za kulturu i svake godine dobija  sredstva za sufinansiranje svojih projekata; pa tako Sekretarijat sufinansira koncert klasične muzike već četvrtu godinu za redom, nabavku knjiga, radionice i manifestacije, a ove godine i projekat digitalizacije.

Pročitajte još:„Projekat „Kulturno-istorijsko nasleđe Opova: digitalna zbirka“ je od velikog značaja za našu ustanovu. Projekat se sastoji iz više faza, a ono što nas prvo očekuje je nabavka adekvatne opreme za digitalizaciju, a potom i sam proces digitalizacije nakon čega će naša opština imati kultuno istorijsku zbirku, dostupnu svima, na koju može da bude ponosna“, izjavila je Nikolić Ralić.

Na svečanoj dodeli ugovora, sekretarka za kulturu Dragana Milošević izjavila je da će Sekratrijat uskoro krenuti u obilazak kulturnih ustanova i da će jedna od destinacija biti i Opština Opovo.

„To nas izuzetno raduje jer ove godine obeležavamo dva jubileja i drago nam je što su svi naši projekti podržani“, rekla je Nikolić Ralić.
Vremenske prilike: Sunčano i narednih dana

Sunčano i narednih dana

Danas u većem delu zemlje  pretežno sunčano i toplo. Na istoku i jugoistoku promenljivo oblačno, od sredine dana ponegde sa kratkotrajnim pljuskovima i grmljavinom. Vetar slab i umeren, severni i severoistočni. Najviša temperatura do 26 do 29 °C.
Narednih dana promenljivo oblačno vreme uz smenu sunčanih intervala i pljuskova kiše sa grmljavinom, koji će biti učestaliji u drugom delu sedmice. Temperatura bez bitnije promene, maksimalne vrednosti u većini mesta od 25 do 29 °C, a početkom naredne sedmice malo svežije.