Svetski dan roda: RODA JE SIMBOL I OPŠTINE OPOVO

Svetski dan roda: RODA JE SIMBOL I OPŠTINE OPOVO

RODA JE SIMBOL I OPŠTINE OPOVO

Opovo, 25. avgust 2020;

Danas je Svetski dan roda. Prema poslednjim istraživanjima brojnost populacije u Srbiji stagnira. Većina populacije gnezdi se u naseljima Vojvodine. Mestimično naseljava brdske predele, kao i nekoliko planinskih visoravni u jugozapadnoj i jugoistočnoj Srbiji. Najveća brojnost je u Potamišju i Potisju. Gnezda najčešće gradi na niskonaponskim elektrovodnim stubovima ili krovovima kuća. Selica je ali se beleže i sve češći slučajevi prezimljavanja. Na teritoriji Opštine Opovo (Sakule, Baranda, Opovo, Sefkerin) gnezdi se između 80 – 90 parova, a ova ptica se nalazi na grub Opštine Opovo i sela Sakule.

Od davnina postoje razne priče i mitovi o rodama – veruje se da one donose sreću, plodnost i prosperitet porodici. U pričama za najmlađe rode donose i decu.

Bela roda (Ciconia ciconia) je simbol očuvanih prirodnih staništa, zdravog života, tla, vode i čiste životne sredine, zbog čega su briga i očuvanje ove vrste od izuzetno velikog značaja.

Rasprostranjena je u Europi, zapadnoj i srednjoj Aziji te severnoj i južnoj Africi, a od oko 250 hiljada parova svetske populacije, velika većina gnezdi se u Europi.

Jesenja selidba počinje u avgustu, mladunci uglavnom napuštaju gnezdilišta pre odraslih. Roditelji ostaju duže jer ih roditeljstvo iscrpi zbog čega im je potrebno dodatno vreme da se oporave i popune energetske zalihe.

Okupljaju se na otvorenim staništima poput livada, pašnjaka i oranica kada se veličina jata postupno povećava. Sele se gotovo isključivo tokom dana, a na svom putu što je više moguće koriste način leta koji se naziva jedrenje.

Prilikom tog načina leta, hvataju tople struje koje isijavaju iz zagrejanog tla ili kamena i uz potpuno raširena krila, gotovo bez zamaha mogu prevaliti velike udaljenosti.

Najava Fer plej lige: SPARTANCI SPREMNI ZA NOVE POBEDE

Najava Fer plej lige: SPARTANCI SPREMNI ZA NOVE POBEDE

SPARTANCI SPREMNI ZA NOVE POBEDE

Opovo, 25. avgust 2020;

Najmasovnije i najače takmičenje za najmlađe fudbalere u Beogradu i okolini „Fer plej liga“ startuje 5/6. septembra. Kao i prethodnih godina našu opštinu predstavljaće Škola fudbala „Spartanac“ sa generacijama od 2007. do 2012. godišta, preciznije šest ekipa.

Spartanci su prošle godine bili dominantni u nekoliko generacije, ostavili su fantastičan utisak, tako da se svi nadamo da će i ove sezone pokazati kvalitet njihove fudbalske škole.

„Dobro smo se pripremili, vredno smo trenirali i spremno dočekujemo početak lige“, poručio je trener Spartanaca Saša Komarov.

Krizni štab-Kon: EPIDEMIOLOŠKA SITUACIJA VIŠE NIJE VANREDNA

Krizni štab-Kon: EPIDEMIOLOŠKA SITUACIJA VIŠE NIJE VANREDNA

EPIDEMIOLOŠKA SITUACIJA VIŠE NIJE VANREDNA

BEOGRAD, 25. avgust (Tanjug) – Epidemiolog i član Kriznog štaba Predrag Kon izjavio je da se trenutna epidemiološka situacija više ne može definisati kao vanredna, ali je istakao da je prerano reći da je svaki rizik završen.

Kon je za RTS rekao da, iako su pojedine lokalne samouprave ukinule vanrednu situaciju, i u tim mestima na snazi ostaju mere koje važe za čitavu zemlju.

“Kada je reč o otvaranju institucija kulture, one će morati redovno da se provetravaju, dezifikuju najmanje jednom dnevno, a razmak između posetilaca mora biti najmanje metar i po levo, desno, napred i nazad. To je devet kvadratnih metara po čoveku”, rekao je Kon.

On je naveo da članovi ansambla moraju biti temeljno pregledani da se zna da su zdravi, a biraće se i predstave u kojima ima najmanje učesnika.

“Ako se ne koriste maske, biće zatvaranja, to se pre svega odnosi na bioskope”, naglasio je Kon.

Govoreći o polasku u školu, Kon je rekao da neprekidno treba imati na umu da se nalazimo u specifičnoj pandemijskoj situaciji, koja se dešava ekstremno retko i da treba imati popustljiv odnos prema zahtevima roditelja.

Kon je ukazao da odluka o eventualnom karantinu po povratku sa godišnjih odmora ne može biti doneta, kako je rekao, i “preko kolena”, već mora biti dobro razmotrena.

Popuštanje mera: DOZVOLJENA KULTURNA DEŠAVANJA I POSETE STARAČKIM DOMOVIMA

Popuštanje mera: DOZVOLJENA KULTURNA DEŠAVANJA I POSETE STARAČKIM DOMOVIMA

DOZVOLJENA KULTURNA DEŠAVANJA I POSETE STARAČKIM DOMOVIMA

Izvor: Tanjug
Od juče je, posle višemesečne pauze zbog epidemije korona virusa, dozvoljeno održavanje kulturnih dešavanja sa prisustvom publike.

Ponovo će biti otvoreni bioskopi, pozorišta i koncerati u institucijama kulture, uz ograničenja kojih se organizatori moraju strogo pridržavati, a dozvoljene su i posete staračkim domovima, ustanovama socijalne zaštite i sličnim objektima.

Broj gledalaca na kulturnim događajima ne sme da prelazi pet stotina. To znači da ni u bioskopskim i pozorišnim salama, ali ni u većim halama i arenama, ne sme biti više od 500 gledalaca.

Dodatno, organizatori treba da se pridržavaju svih preventivnih mera pri organizovanju događaja, koje su dogovorene na sastanku premijerke Ane Brnabić i predstavnika pozorišta, bioskopa i manifestacija.Naime, moraju se nositi maske i poštovati fizička distanca od 1,5 metar odnosno jednog praznog sedišta između ljudi. Određena je i adekvatna fizička distanca na događajima na otovernom.

Takođe, odlučeno je da se nakon mnogo vremena, na temelju nešto povoljnije epidemiološke situacije, a u cilju očuvanja psihičkog zdravlja i socijalnog života korisnika, dozvole posete staračkim domovima, ustanovama socijalne zaštite i sličnim objektima.Posete su dozvoljene isključivo uz najstrože poštovanje svih preventivnih mera i protokola o posetama.

Posete mogu biti organizovane svakim radnim danom od 10 do 18 sati u povoljnim vremenskim uslovima u dvorištu zgrade, a korisnik može da primi dve posete nedeljno. Posete moraju da budu unapred zakazane i da traju do 15 minuta. Posetiocima će biti merena temperatura, a pored zaštitne maske, posetilac će morati da nosi i vizir i da drži distancu od dva metra od korisnika.

Biće sprovedene i ostale epidemiološke mere kao što je dezinfekcija ruku i odeće

BENU Apoteka: POSEBNE POGODNOSTI

BENU Apoteka: POSEBNE POGODNOSTI


Pored kvalitetne usluge i stručnog kadra, BENU apoteke pružaju niz dodatnih pogodnosti za pacijente.

Zahvaljujući potpuno zaokruženom pristupu, U BENU apotekama pacijenti mogu da podižu terapiju na recept i pomagala na nalog. Pacijenti sa hroničnom terapijom mogu pomoću eRecepta da podižu mesečnu terapiju bez odlaska kod lekara u periodu od dva do šest meseci, ukoliko je procena lekara da pacijentu nisu neophodne kontrole u navedenom periodu. Bez obzira gde je prvi put podignuta terapija, eRecept se može realizovati u svim BENU apotekama.

Sve penzionere očekuje 10% popusta tokom penzijskih dana. A zahvaljujući našoj saradnji sa Prizmom, pacijenti su u mogućnosti da kupovinu Prizminih aparata obave na rate u BENU apotekama.

Naravno, nismo zaboravili ni na mlade roditelje. Uz našu „Baby loyalty“ karticu ostvarujete pravo na posebne pogodnosti, a za sve detalje možete se obratiti našim farmaceutima.