Svetski dan roda: RODA JE SIMBOL I OPŠTINE OPOVO

25/08/2020

RODA JE SIMBOL I OPŠTINE OPOVO

Opovo, 25. avgust 2020;

Danas je Svetski dan roda. Prema poslednjim istraživanjima brojnost populacije u Srbiji stagnira. Većina populacije gnezdi se u naseljima Vojvodine. Mestimično naseljava brdske predele, kao i nekoliko planinskih visoravni u jugozapadnoj i jugoistočnoj Srbiji. Najveća brojnost je u Potamišju i Potisju. Gnezda najčešće gradi na niskonaponskim elektrovodnim stubovima ili krovovima kuća. Selica je ali se beleže i sve češći slučajevi prezimljavanja. Na teritoriji Opštine Opovo (Sakule, Baranda, Opovo, Sefkerin) gnezdi se između 80 – 90 parova, a ova ptica se nalazi na grub Opštine Opovo i sela Sakule.

Od davnina postoje razne priče i mitovi o rodama – veruje se da one donose sreću, plodnost i prosperitet porodici. U pričama za najmlađe rode donose i decu.

Bela roda (Ciconia ciconia) je simbol očuvanih prirodnih staništa, zdravog života, tla, vode i čiste životne sredine, zbog čega su briga i očuvanje ove vrste od izuzetno velikog značaja.

Rasprostranjena je u Europi, zapadnoj i srednjoj Aziji te severnoj i južnoj Africi, a od oko 250 hiljada parova svetske populacije, velika većina gnezdi se u Europi.

Jesenja selidba počinje u avgustu, mladunci uglavnom napuštaju gnezdilišta pre odraslih. Roditelji ostaju duže jer ih roditeljstvo iscrpi zbog čega im je potrebno dodatno vreme da se oporave i popune energetske zalihe.

Okupljaju se na otvorenim staništima poput livada, pašnjaka i oranica kada se veličina jata postupno povećava. Sele se gotovo isključivo tokom dana, a na svom putu što je više moguće koriste način leta koji se naziva jedrenje.

Prilikom tog načina leta, hvataju tople struje koje isijavaju iz zagrejanog tla ili kamena i uz potpuno raširena krila, gotovo bez zamaha mogu prevaliti velike udaljenosti.

MaPro Ecommerce

Online shop već od 9.999 rsd

Sa zapanjujućim dizajnom, neverovatno je lako napraviti online shop za samo par minuta.

pročitajte još i

Jedno Da za četiri života, zašto u Srbiji ima malo donora

Jedno Da za četiri života, zašto u Srbiji ima malo donora

Izvor: RTS U Srbiji je urađena prva transplantacija srca u ovoj godini. Intervenciju je uradio tim Klinike za kardiohirurgiju Kliničkog centra Srbije. Zahvaljujući jednom DA - spasena su četiri života, urađene su i transplantacije bubrega i jetre. U našoj zemlji, na...

najnovije

najčitanije