Ministarstvo unutrašnjih poslova: AKO PRIMETITE OSOBE SA FOTOGRAFIJA, PRIJAVITE POLICIJI

Ministarstvo unutrašnjih poslova: AKO PRIMETITE OSOBE SA FOTOGRAFIJA, PRIJAVITE POLICIJI

AKO PRIMETITE OSOBE SA FOTOGRAFIJA, PRIJAVITE POLICIJI

Pančevo 11. jul 2020.
Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Pančevu intenzivno tragaju za osobama sa fotografija koje su, kako se sumnja, u prethodnom periodu provalile u više stanova na području Pančeva.

Policija poziva građane da se, ukoliko prepoznaju osobe sa fotografija, javePolicijskoj upravi u Pančevu na broj telefona 013/192.

YU grupa naše mladosti: ŽIKA I DRAGI JELIĆ U OPOVU

YU grupa naše mladosti: ŽIKA I DRAGI JELIĆ U OPOVU

ŽIKA I DRAGI JELIĆ U OPOVU

Opovo, 11. avgust 2020;

Kada kažemo srpski rokenrol sigurno nam je jedna od prvih asocijacija YU grupa. Ovaj bend je krajem sedamdesetih i početkom osamdesetih godina bio redovan gost u našem kraju. Autor ovog teksta se dobro seća fenomenalne svirke za Mandalinu 1980. godine kada su braća Jelić zajedno sa bubnjarom Dragoljubom Đuričićem imali odličan nastup u Sefkerinu.

Gotovo četiri decenije kasnije braća Jelić, Žika i Dragi, ponovo su u Opovu. Ovog puta u muzičkom studiju našeg sugrađanina Petra Vujanića, gde rade na novim pesmama. Pauzu u radu, za ručak i osveženje iskoristili su da dođu, pa gde, nego u kafanu kod Bobe.

Kako su za Glas Opova rekli Žika i Dragi, radi se na pesmama za novi album, a u razgovoru sa braćom Jelić bilo je reči o nekadašnjim nastupima u Barandi (1974), Opovu i Sefkerinu, rokenrolu, motorima, Dunavu i Tamišu. Inače, Žika i Dragi su prijatno iznenađeni današnjim Opovom za koje ih vežu lepe uspomene. (Foto: P.Vujanić i Č.Vučković)

Opštinska narodna biblioteka: RENOVIRANA BIBLIOTEKA OTVORILA VRATA ZA KORISNIKE (VIDEO)

Opštinska narodna biblioteka: RENOVIRANA BIBLIOTEKA OTVORILA VRATA ZA KORISNIKE (VIDEO)

RENOVIRANA BIBLIOTEKA OTVORILA VRATA ZA KORISNIKE

Opovo, 11. avgust 2020;

Od danas biblioteka u Opovu je otvorena za korisnike. U okviru adaptacije prostorija, proteklih meseci sprovedeni su građevinski i stolarski radovi, kao i radovi na elektro instalacijama, tako da je ceo objekat dobio na estetici i funkcionalnosti. Još uvek se slažu knjige kojih ima više desetina hiljada, međutim uprava biblioteke je odlučila da uporedo sa ovim aktivnostima otvori vrata korisnicima.    

Predsednik opštine dr Zoran Tasić je nakon otvaranja obišao prostorije i izrazio zadovoljstvo urađenim.

„Kada sam prvi put obišao radove bio sam zaprepašćen jer je biblioteka izgledala identično kao kada sam ja išao u osnovnu školu. Na inicijativu direktorke Opštinske narodne biblioteke obezbedili smo sredstva u lokalnom budžetu i krenuli u realizaciju jednog jako značajnog i važnog projekta koji je za nas veoma važan. Realizacijom ovog projekta dokazali smo da nam je kulturni život u opštini jako važan, otvorili smo kompletno rekonstruisanu galeriju pre samo nekoliko meseci, danas je biblioteka došla na redu, ostalo je još nekoliko sitnica koje treba da se urade. Sa ovim danas završili smo prvi deo projekta, ono što nas čeka u budućnosti jeste digitalizacija u skladu sa trendovima Vlade Republike Srbije i lokalna samouptava se u tom segmentu razvija, digitalizovaćemo biblioteku i trudićemo se da naša biblioteka izgleda po svim evropskim standardima“. Izjavio je Tasić.

Pozitivne impresije su imali i prisutni na današnjem otvaranju. Profesorka srpskog jezika i književnosti Anita Milanov ističe značaj biblioteke za učenike osnovne škole, a Antoaneta Nikolić, kao dugogodišnji bibliotekar ove ustanove je pohvalila projekat.

Direktorka Opštinske narodne biblioteke Opovo Katarina Nikolić Ralić pored zahvalnosti lokalnoj samoupravi na podršci u realizaciji projekta, uskoro očekuje dopremanje novih polica koje će biti postavljene u delu zgrade koji je dobijen adaptacijom, gde će se urediti i čitaonica, a za narednu godinu najavljuje projekat digitalizacije biblioteke.

„Biblioteka je 2019. godine započela renoviranje ovog objekta, tako da je završena adaptacija prijemnog, dečjeg i odeljenja za odrasle. Mi smo se trudili da što pre otvorimo biblioteku, tako da će u međuvremeni biti nastavljen rad na renoviranju biblioteke u smislu nabavke opreme za čitaonicu za odrasle, kao i nabavka polica, koja je nastala usled potrebe da se knjige slože po određenim standardima i nadamo se da je ovo početak jedne digitalizacije biblioteke i prilagođavanja svim standardima biblioteke 21. veka“, rekjla je Nikolić Ralić.

Zbog aktuelne epidemiološke situacije i za korisnike biblioteke važe preporučene mere. Na ulazu je obavezna dezinfekcija ruku, a takođe, obavezno je i nošenje zaštitne maske tokom boravka u biblioteci.

Odluka Kriznog štaba: NOVA ŠKOLSKA GODINA, NOVA PRAVILA

Odluka Kriznog štaba: NOVA ŠKOLSKA GODINA, NOVA PRAVILA

NOVA ŠKOLSKA GODINA, NOVA PRAVILA

Izvor: RTS
Beograd, 11. avgust 2020
Učenici od prvog do četvrtog razreda će nastavu pohađati u učionici u prepodnevnoj smeni, odlučio je Krizni štab. Maksimalan broj đaka u učionici biće 15. Stariji razredi će kombinovati odlazak u školu i onlajn nastavu.

Mlađi učenici će moći da imaju maksimalno četiri časa dnevno i oni će biti skraćeni na 30 minuta

Epidemiolog Darija Kisić Tepavčević je rekla za RTS da će najmlađi đaci najvećim delom pohađati nastavu u školskoj sredini jer je procenjeno da je to za njih najbolje.

Naglasila je da će se nastava odvijati uz poštovanje svih mera koje će maksimalno da smanje potencijalni rizik od širenja respiratornih infekcija.

“Poštovaće se svi principi koji maksimalno smanjuju fizičku mogućnost prenošenja ovog agensa, sa maksimalnim razređenjem gustine smeštaja u učionicama, sa maksimalnim brojem đaka od 15, gde udaljenost sedenja u klupama minimalno jedan i po metar”, obasnila je Darija Kisić Tepvačević.

Rekla je i da bi najmlađi trebalo da se naviknu na nošenje maski.

“I u školskoj sredini je neophodno da se maske nose, od momenta ulaska, do momenta ulaska u klupu. Takođe, prilikom pričanja, odgovaranja i svuda gde je udaljenost od druge osobe manja od jedan i po metar. Preporučuje se nošenje maski sve vreme boravka, međutim, kada su u pitanju đaci, moguće je da kada slušaju nastavu i sede u klupi, privremeno odlože masku”, navela je zamenica direktora Instituta Batut.

Kada su u pitanju nastavnici i drugo osoblje, oni sve vreme boravka u školskoj sredini treba da nose maske, i to na ispravan način. Moguće je da to budu epidemiolopke, hirurške i pamučne maske.

Darija Kisić Tepavčević je dodala da je odlučeno da je to najoptimalniji oblik nastave i da đaci neće menjati mesta. Nakon završetka smena biće rađene dezinfekcije.

Stariji razredi će se za vreme boravka u školama ponašati po istim obrascima, ali zbog brojnosti đaka i načina vršenja nastave, oni će kombinovati odlazak u školu i onlajn nastavu.

Škole će se čistiti pre početka nastave, najmanje dvaput u toku dana, i po potrebi ukoliko to nalaže epidemiološka situacija.

Inače, postoje tri scenarija kako će izgledati nastava na univerzitetima ove godine. Prvi je klasična nastava kao što je do sada bila, drugi je tzv. hibridni scenario gde će predavanja biti onlajn organizovana a praktična nastava u manjim grupama i treći scenario je kompletna onlajn-nastava.

Turizam u Vojvodini: OHRABRUJUĆI REZULTATI TURIZMA U VOJVODINI

Turizam u Vojvodini: OHRABRUJUĆI REZULTATI TURIZMA U VOJVODINI

OHRABRUJUĆI REZULTATI TURIZMA U VOJVODINI

NOVI SAD, 11. avgusta (Tanjug) – Vojvodinu je za pola godine posetilo 111.000 turista što je 54 posto manje nego 2019. godine, ali je reč o ohrabrujućem rezultatu, rekla je danas direktorka Turističke organizacije Vojvodine Nataša Pavlović.

Na panelu “Bolje u lavoru nego na moru” online konferencije “Turizam u regionu u godini koju je pojela korona”, čiji je organizator Color medija grup, Pavlović je rekla da je u Vojvodini ostvareno 50 odsto manje noćenja nego u prvoj polovini 2019. godine.

Navela je da je u Subotici i Paliću zapažen porast stranih turista, a da je dobar rezultat u seoskom turizmu postigao Žabalj.TOV je pored digitalnog marketinga, promovisao obilazak Vojvodine bicklom, više ruta u Potiskim opštinama, a vojvođanski izleti su promovisani kroz kampanju “Tako blizu, a tako uzbudljivi”.

“Vaučeri u Vojvodini su ove godine na višem nivou nego do sada. Popunjenost privatnog smestaja u seoskom turizmu je visoka. Do kraja avgusta i prva polovina septembra su prema rezervacijama popunjeni”, rekla je ona.

Dodala je da je pokrenuta i kampanja “Odmor na vojvođanski način” koja će obuhvatiti gradove Vršac, Sombor, Apatin, Inđiju i Staru Pazovu

Od prošle nedelje otvorene su granice sa Rumunijom, a kako ističe Nataša Pavlović rezultati se već vide.