Inspekcija za zaštitu životne sredine: U TOKU JE KOŠENJE AMBROZIJE

Inspekcija za zaštitu životne sredine: U TOKU JE KOŠENJE AMBROZIJE

U TOKU JE KOŠENJE AMBROZIJE

Opovo, 13. avgust 2020
Ambrozija je izuzetno invazivna korovska biljka koja se širi velikom brzinom a njen polen je najjači polenski alergen. Najveće koncentracije polena u vazduhu su u vreme cvetanja krajem avgusta.

Smatra se da je 10% osoba alergično na ambroziju.Alergijske reakcija ispoljava se kao suzenje očiju i otok očnih kapaka, kao respiratorna alergija u vidu  napada kijanja, pojave bistrog sekreta iz nosa, kašlja, astmatičnih napada, ali i kao kožna alergija sa  pojavom svraba i crvenih pečata.

U ovom periodu redovno se preduzimaju mere suzbijanja ambrozije na  teritoriji opštine Opovo.

Na osnovu lokacija utvrđenih zapisnikom opštinskog inspektora za zaštitu životne sredine u svim naseljenim mestima JP „Mladost“ će  se izvršiti mehaničko uklanjanje košenjem nadzemnog dela biljke. Na taj način se smanjuje neposredna izloženost stanovništva dejstvu ovog alergena. Namenska  sredstva opredeljena su u Fondu za zaštitu životne sredine opštinskog budžeta.

Pozivamo sve građane da u cilju efikasnog suzbijanja ambrozije redovno kose javne površine ispred svojih kuća, svoja dvorišta, bašte, voćnjake, njive  i primene  osim košenja i efikasnije mere poput čupanja ambrozije ( obavezne rukavice) ili u specifičnim slučajevima  tretiranje određenim pesticidima.Takođe, veliki su izgledi da se ambrozija raširila tamo gde je upotrebljena crna zemlja sa izgradnje puta Opovo-Debeljača i treba je obavezno ukloniti.

Inspektorka za zaštitu životne sredine

Dr vet.med. Marina Mitrović

Udruženje Kreativa: POLIGON ZA IGRANJE U SEFKERINSKOM PARKU

Udruženje Kreativa: POLIGON ZA IGRANJE U SEFKERINSKOM PARKU

POLIGON ZA IGRANJE U SEFKERINSKOM PARKU

Sefkerin, 13. avgust 2020

Od sefkerinskog Udruženja „Kreativa“ navikli smo da bude, kao što im i ime kaže kreativno. Sa uvek originalnim idejama, puno estetike i društvene odgovornosti, članice ovog Udruženja svaki put nas lepo iznenade.

Najnovija kreacija je poligon za igranje na stazama sefkerinskog parka. Malo lepe zabave za decu u ovim ne baš lepim vremenima kada nam leto prolazi u socijalnom distanciranju zbog epidemiološke situacije. Materijal za ovu akciju obezbedila je Mesna zajednica Sefkerin.

Fudbal: PRVA JUŽNOBANATSKA LIGA (PFL PANČEVO)

Fudbal: PRVA JUŽNOBANATSKA LIGA (PFL PANČEVO)

PRVA JUŽNOBANATSKA LIGA (PFL PANČEVO)

Opovo, 13. avgust 2020;

Prvenstvo Prve južnobanatske lige (PFL Pančevo) startuje 15. avgusta. Liga i ove sezone broji 16 klubova. U viši rang plasirali su se Jedinstvo (Vlajkovac) i Radnički (Kovin), ni jedan klub nije ispao iz lige, dok su novi članovi Prve južnobanatske lige Banat (Ilandža) i Stari Tamiš (Stari Tamiš Pančevo)

PRVA JUŽNOBANATSKA LIGA 2020/21: Partizan (Gaj), Polet (Idvor), Potporanj, Spartak 1911 (Debeljača), Banat (Ilandža), Jugoslavija (Jabuka), Partizan (Uljma), Sloga (Banatsko Novo Selo), Stari Tamiš (Stari Tamiš Pančevo), RADNIČKI (Baranda), Crvena Zvezda (Pavliš), Strela (Ivanovo), Dolina (Padina), BAK (Bela Crkva), Budućnost (Alibunar), Hajdučica.

U prvom kolu Radnički u Barandi dočekuje novajliju u ligi Banat iz Ilandže.

Banka poštanska štedionica: MOBILNA BANKA U OPOVU

Banka poštanska štedionica: MOBILNA BANKA U OPOVU

MOBILNA BANKA U OPOVU

Opovo, 13. avgust 2020;

Današnje isključenje struje u Opovu nije se puno osetilo bar što se tiče Banke Poštanska štedionica. Između 10:00 i 12:00 časova ispred objekta banke bio je parkiran kombi u okviru kojeg su smešteni bankomat, šalter i bankarski službenik koji je radio sa korisnicima.

Kako saznajemo, Banka Poštanska štedionica ima dva ovakva vozila sa mobilnim šalterima koji se na destinacije šalju po potrebi.