Vreme: DANAS STABILNO, SUTRA SE OČEKUJE KIŠA

Vreme: DANAS STABILNO, SUTRA SE OČEKUJE KIŠA

DANAS STABILNO, SUTRA SE OČEKUJE KIŠA

Danas do kraja dana promenljivo oblačno i uglavnom suvo. Moguća je kratkotrajna slaba kiša. Očekuje se slab i umeren, zapadni i severozapadni vetar. Najviša temperatura 29 °C.

Sutra promenljivo oblačno i svežije, povremeno s kišom, pljuskovima i grmljavinom. Uveče i u toku noći razvedravanje. Vetar umeren, zapadni severozapadni. Najniža temperatura 18, najviša 24 stepena.  

Od srede do nedelje pretežno sunčano i toplo.  U subotu i nedelju veoma toplo sa najvišom temperaturom oko 35 stepeni. U ponedeljak i utorak naoblačenje i osveženje sa pljuskovima i grmljavinom.

Trasa budućeg auto-puta Beograd-Zrenjanin-Novi Sad: KUDA ĆE PROLAZITI “VOJVOĐANSKO P”

Trasa budućeg auto-puta Beograd-Zrenjanin-Novi Sad: KUDA ĆE PROLAZITI “VOJVOĐANSKO P”

KUDA ĆE PROLAZITI “VOJVOĐANSKO P”

Povodom ranog javnog uvida čiji je obrađivač JP Zavod za urbanizam Vojvodine, o kojem smo pisali prethodne nedelje pojavlju se tekstovi u raznim medijima. Očigledno izgradnja auto puta koji će prolaziti i kroz našu opštinu privlači pažnju javnosti i predstavljaće jedan od kapitalnih projekata u narednim godinama, a čime će i izgradnja lokalnoe saobraćajnice Opovo- Debeljača još više dobiti na značaju.
Izvor:  ekapija, B92
Beograd –Oglašen je rani javni uvid povodom izrade prostornog plana područja posebne namene koridora auto-puta Beograd-Zrenjanin-Novi Sad.

Rani javni uvid oglasilo je Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Kako se u dokumentu navodi, razlog za izradu i donošenje prostornog plana je stvaranje uslova za realizaciju nacionalnih i regionalnih interesa u oblasti saobraćajne infrastrukture na principima održivog razvoja i zaštite, odnosno obezbeđenje prostornih uslova za izgradnju auto-puta Beograd-Zrenjanin-Novi Sad.

“Podizanje nivoa pristupačnosti područja obuhvaćenog planom imaće pozitivne efekte na podizanje nivoa njegove konkurentnosti, a samim tim i na dinamiku budućeg razvoja Grada Beograda i AP Vojvodine”, stoji u dokumentu.

Na području plana dominira poljoprivredno zemljište koje se u najvećem obimu koristi za ratarske kulture, ali i za povrtarstvo. Šumsko i vodno zemljište i drugi vegetacijom obrasli tereni, kao i naselja i drugi antropogeni tereni u funkciji naselja i infrastrukture zauzimaju znatno manje površina, prenosi eKapija.

Planirani koridor auto-puta državnog puta IA reda prolazi ili tangira građevinska područja naselja Ovča, (grad Beograd), Glogonj, Jabuka (grad Pančevo), Sefkerin (opština Opovo), Debeljača, Kovačica, Idvor (opština Kovačica), Aradac, Lukićevo, Ečka, Mužlja, Zrenjanin (grad Zrenjanin), Žabalj (opština Žabalj) i Kać (grad Novi Sad).

Putnu mrežu u koridoru budućeg auto-puta državnog puta IA reda, na pravcu Beograd (Ovča)-Zrenjanin-Novi Sad, pored državnih puteva I i II reda, čine i opštinski i nekategorisani putevi koji se nalaze i u zoni potencijalnog koridora auto-puta koji zahtevaju odgovarajući tretman u konfliktu sa putem najvišeg hijerarhijskog nivoa.

U obuhvatu plana nalaze se i dva aerodroma Ečka i Čenej, koji svoju namenu zadržavaju i u narednom periodu.

Putni pravac auto-puta državnog puta IA reda na pravcu Beograd (Ovča)-Zrenjanin-Novi Sad, predstavlja krak primarne mreže puteva Srbije koji treba da ubrza i učini efikasnijim postojeće daljinske tokove na magistralnom pravcu od Beograda ka Zrenjaninu i Novom Sadu.

U sistemu putne mreže Srbije ovaj putni pravac predstavlja osnovnu vezu na pravcu severjug, koji povezuje Vojvodinu i Beograd, centralne i severne delove Srbije. Nastavak ovog državnog puta severno od Zrenjanina prema Novom Sadu, predstavlja važnu vezu ka međunarodnom putu E-75.

Na auto-putskom pravcu planiraće se ukrštaji (denivelisani: petlje i prelazi) u skladu sa funkcionalnim rangom puta, potrebama razvoja naselja i privrede, kao i tehničkom dokumentacijom.

Približna dužina auto-puta je 110 kilometara, a projekat podrazumeva izgradnju kompletnog profila auto-puta, između Novog Sada-Zrenjanina i beogradskog naselja Ovča, sa svim putnim objektima i denivelacionim ukrštanjima. Takođe planirana je i rehabilitacija, modernizacija i dogradnja postojeće mreže državnih puteva prvog i drugog reda u zoni koridora.

Koridor auto-puta državnog puta IA reda, na pravcu Beograd (Ovča)-Zrenjanin-Novi Sad, od planiranog ukrštanja sa saobraćajnicom severna tangenta (na koridoru od saobraćajnice T6 do Pančevačkog puta) u naselju Ovča.

Od ovog ukrštanja u pravcu severa prolazi kroz teritorije katastarskih opština Ovča, Borča, Lepošnica i Komareva Humka (administrativno područje grada Beograda), do Tamiša, odnosno administrativne granice sa AP Vojvodina (katastarska opština Glogonj).

Dalje se koridor proteže kroz teritoriju AP Vojvodine preko katastarskih opština Sefkerin, Opovo, Baranda i Sakule (opština Opovo), Idvor, Farkaždin, Uzdin, Kovačica (opština Kovačica), prenosi eKapija.

Koridor se potom proteže preko katastarskih opština Čenta, Perlez, Stajićevo, Ečka, Zrenjanin III i Zrenjanin I do granice PGR-a Zrenjanin (sa varijantnim rešenjima severno i južno od Grada Zrenjanina), i dalje paralelno sa državnim puta IB reda broj 12, na teritiriji Grada Zrenjanina, novim mostom preko Tise i paralelno sa postojećim DP IB reda br.12 u opštini Žabalj (sa varijantnim rešenjima: postojećim kolovozom kao desnom trakom auto-puta i levom trakom paralelnom sa postojećom i nova trasa auto-puta) i uklapanjem u postojeća saobraćajna rešenja na teritoriji Grada Novog Sada.

Obrađivač plana je JP Zavod za urbanizam Vojvodine, a javni uvid traje do 4. septembra 2020. godine.

Dom zdravlja Opovo: PRESEK STANJA ZA PRETHODNI PERIOD

Dom zdravlja Opovo: PRESEK STANJA ZA PRETHODNI PERIOD

PRESEK STANJA ZA PRETHODNI PERIOD

Opovo, 24. Avgust 2020
U predhodnoj nedelji (17.08.-23.08.2020.godine) u Kovid ambulanti Doma zdravlja Opovo pregledana je 21 osoba, od čega je prvih pregleda bilo 8, pa se po prikazanim brojevima može zaključiti da je epidemiološka situacija na teritoriji Opštine Opovo stabilna.

U skladu sa protokolima Ministarstva zdravlja Republike Srbije, nakon pregleda, rendgen i laboratorijske dijagnostike obavljeno je 17 brzih seroloških testova na prisustvo virusa SARS-CoV-2, od čega je 0 pozitivnih na IgM antitela tj. nema prisustva bolesti Kovid 19.

Trenutno je na našoj teritoriji nadležnosti dve pozitivne osobe na SARS-Cov 2 virusa.

Od 20.08.2020.godine u Covid ambulanti vrši se uzorkovanje za PCR testiranje – uzorkuju se sumnje na prisustvo bolesti, osobe kod kojih je pozitivan IgM brzi test. Uzorkovanje se vrši samo za stanovnike naše opštine.

Uzorkovanje se obavlja na osnovu jasno definisanih smernica koje su odluka Kriznog štaba Vlade Republike Srbije sa 28. sednice.

Komercijalno testiranje tj. testiranje na lični zahtev sprovodi se u Zavodu za javno zdravlje Pančevo.