Južnobanatski fudbal ostao bez velikog stručnjaka: PREMINUO TRENER ZORAN MADŽEVSKI

Južnobanatski fudbal ostao bez velikog stručnjaka: PREMINUO TRENER ZORAN MADŽEVSKI

PREMINUO TRENER ZORAN MADŽEVSKI

Glogonj, 10. avgust 2020;

Još jedna neprijatna vest iznenadila je poznavaoce i ljubitelje fudbala u južnobanatskom regionu. Iznenada u 57. godini preminuo je renomirani fudbalski trener Zoran Madževski iz Glogonja. Kako saznajemo Madževski se juče vratio iz Idvora gde je njegov Glogonj igrao pripremni meč sa Poletom i preminuo u svojoj kući.

Tokom svoje bogate trenerske karijere Madževski je u našoj opštini trenirao opovački Omladinac, sefkerinski Tempo i mlađe kategorije sakulskog Borca. Takođe, vodio je Dinamo (Pančevo), Glogonj, Dolinu (Padina), Slaviju (Kovačica), Spartak (Debeljača) i bio član stručnog štaba Železnika (Beograd).

Lokalna samouprava: SUZBIJANJE KUĆNIH FORMI KOMARACA

Lokalna samouprava: SUZBIJANJE KUĆNIH FORMI KOMARACA

SUZBIJANJE KUĆNIH FORMI KOMARACA

U utorak, 11.08.2020. godine ekipe „EKO-SAN PLUS“ , na osnovu ugovora sa opštinom Opovo,  izvršiće suzbijanje kućnih formi komaraca na teritoriji naše opštine .

Akcija se sprovodi u kotlarnicama javnih ustanova i podrumima stambenih zgrada u svim naseljenim mestima, prskanjem  insekticidom koji deluje na odrasle forme komaraca sa ciljem smanjenja njihovog broja na konkretnim lokalitetima.

 Inspektorka za zaštitu životne sredine

Dr vet.med. Marina Mitrović

Dom zdravlja Opovo: IZVEŠTAJ O RADU COVID AMBULANTE ZA PERIOD 03.08.2020.-09.08.2020.

Dom zdravlja Opovo: IZVEŠTAJ O RADU COVID AMBULANTE ZA PERIOD 03.08.2020.-09.08.2020.

IZVEŠTAJ O RADU COVID AMBULANTE ZA PERIOD 03.08.2020.-09.08.2020.

Broj pregleda u covid ambulanti bio je 58, što je manje nego u predhodnim nedeljama. Prvih pregleda bilo je 29, serološki testirano 19 osoba od kojih je na IgM antitela pozitivno 4 osobe i za njih se može

smatrati da su zaražene SARS-Cov2 virusom ; ove osobe testirane su i PCR testom i potvrđeno je prisustvo bolesti Covid19.Trenutno inficiranih osoba na teritoriji Opštine Opovo je 7.

Poštovani sugrađani molimo Vas da se i pored bolje epidemiološke

situacije u našoj opštini ne opuštate i da se pridržavate svih preporuka

i mera Kriznog štaba – zabrana okupljanja više od deset osoba, nošenje

zaštitnih maski, pranje i dezinfekcija ruku i održavanje socijalne distance.

Covid ambulanta radi od 9-17 časova, brojevi telefona su 013/681-104 i

062/88-03-155.

Radnički – Pionir: POGODAK STOJKOVIĆA ODLUČIO POBEDNIKA

Radnički – Pionir: POGODAK STOJKOVIĆA ODLUČIO POBEDNIKA

POGODAK STOJKOVIĆA ODLUČIO POBEDNIKA

Baranda, 10. avgust 2020;

RADNIČKI (Baranda) – PIONIR (Besni Fok) 1:0 (1:0); Prelepim pogotkom Stojkovića iz slobodnog udarca Radnički je pobedio Pionir u pripremnom meču pred početak prvenstva Prve južnobanatske lige, koja startuje narednog vikenda.

Investicije na levoj obali Dunava: INVESTICIJE  PLANIRANE U PRIGRADSKIM NASELJIMA BESNI FOK, KOVILOVO, GLOGONJSKI RIT, JABUČKI RIT, DUNAVAC, PADINSKA SKELA I VRBOVSKI

Investicije na levoj obali Dunava: INVESTICIJE PLANIRANE U PRIGRADSKIM NASELJIMA BESNI FOK, KOVILOVO, GLOGONJSKI RIT, JABUČKI RIT, DUNAVAC, PADINSKA SKELA I VRBOVSKI

INVESTICIJE PLANIRANE U PRIGRADSKIM NASELJIMA BESNI FOK, KOVILOVO, GLOGONJSKI RIT, JABUČKI RIT, DUNAVAC, PADINSKA SKELA I VRBOVSKI

Izvor: Ekapija
Kompanija Al Dahra Srbija namerava da do kraja 2022. godine uloži 173 mil EUR u izgradnu poljoprivredno-industrijskih kompleksa na teritorijama beogradskih opština Palilula i Surčin u Pančevačkom ritu.

Ovo je navedeno u dokumentaciji Urbanističkog projekta izgradnje kompleksa fabrike za preradu stočne hrane koja će, kako je eKapija nedavno najavila, graditi u Kovilovu, na prostoru kompleksa nekadašnjeg PKB-a.

U Zaključku Vlade Srbije koji je donet krajem jula 2020, a koji je deo projektne dokumentacije, navodi se da će se na osnovu trogodišnjeg investicionog programa kompanije od 2019. do 2022. godine, ulaganje u Pančevački rit sprovoditi fazno, u dve etape, sa ciljem da Al Dahra ispuni preuzetu investicionu obavezu prema Republici Srbiji u ukupnom iznosu od 30 mil EUR.

Ulaganje Al Dahre je Vlada u svom zaključku, imajući u vidu visinu planiranih ulaganja i stvaranja novih radnih mesta za visokostručne mlade kadrove, proglasila investicijom od značaja za Srbiju.

U prvoj etapi podrazumeva izgradnju četiri poljoprivredno-industrijska kompleksa, gradnju fabrike za preradu stočne hrane, dva kompleksa novih farmi za smeštaj ukupno 7.500 muznih krava sa štalama i silosima i 15 nezavisnih biogasnih postrojenja, kao i izgradnju kompleksa centra za poljomehanizaciju. Biogasna postrojenja biće sastavljena iz postrojenja za proizvodnju biogasa i postrojenja za proizvodnju struje iz biogasa, koja će zajedno činiti elektrane na gas i isporučivati električnu energiju u javnu mrežu.

Građevinski radovi na prvoj etapi investicije, kako je navedeno u projektu, započeće u avgustu ove godine i biće završeni u oktobru sledeće.

U drugoj etapi Al Dahra namerava da rekonstruiše postojeću fabriku stočne hrane, izgradi kompleks od 10 habova, uloži u infrastrukturu Pančevačkog rita, očisti i revitalizuje postojeće kanalske mreže i izgradi nove moderne sisteme navodnjavanja i odvodnjavanja i rekonstruiše postojeće proizvodne objekte.

U Zaključku je navedeno da Al Dahra Srbija trenutno ima stočni fond od 6.399 krava, sa ukupnim brojem grla od 17.298, a da je tokom ove godine već ugovorila 612 visokosteonih junica vrhunske genetike, te da je više od polovine tog uvoza već realizovano.

Navodi se i da kompanija na području Pančevačkog rita poseduje 16.700 ha zemljišta i veliki broj objekata, te da pored izgradnje novih proizvodnih objekata namerava i da infrastrukturno opremi teritoriju ovog dela gradske opštine Palilula, ulažući tako u razvoj i modernizaciju celokupnog područja.

Investicije su planirane u prigradskim naseljima Besni Fok, Kovilovo, Glogonjski Rit, Jabučki Rit, Dunavac, Padinska Skela i Vrbovski.

– Sa završetkom planiranih investicija očekuje se da Al Dahra Srbija formira najmoderniji poljoprivredni kompleks u ovom delu Evrope, na površini od 44.661 ha – stoji u Zaključku Vlade.

Dodaje se da je u toku i izrada Plana generalne regulacije za područje Opštine Palilula van obuhvata Generalnog plana Beograda 2021.

Kada je reč o izgradnji fabrike za preradu stočne hrane u Kovilovu, urbanističkim projektom, koji je izradila firma Bauprojekt iz Beograda, predviđeno je da ovaj kompleks bude izgrađen na 556.608 m², a sadržaće dve proizvodne hale za dve procesne linije za proizvodnju stočne hrane postupkom obrade lucerke koja se uzgaja u okviru poljoprivrednog gazdinstva Al Dahra Srbija, kao i 8 skladišta i pratećih objekata.

Dodaje se se stočna hrana proizvedena u fabrici delom koristiti direktno za ishranu stočnog fonda Al Dahra Srbije, a delom će biti namenjeni tržištu.

– Nakon izgradnje fabrike, na većem delu katastarske parcele u Kovilovu predviđene za gradnju i dalje će ostati šuma, a planirana je i sadnja zelenog pojasa zaštite okoline oko celog kompleksa – stoji u projektu.

B. Petrović