Opštinski štab za vanredne situacije: PRESTANAK MERA U VEZI OGRANIČENJA RADNOG VREMENA

Opštinski štab za vanredne situacije: PRESTANAK MERA U VEZI OGRANIČENJA RADNOG VREMENA

PRESTANAK MERA U VEZI OGRANIČENJA RADNOG VREMENA

Opovo, 7. maj 2020;

Na osnovu Odluke o prestanku vanrednog stanja („Sl. glasnik RS“ br. 65/20) i Zakona o važenju uredaba koje je Vlada, uz supotpis predsednika Republike donela za vreme vanrednog stanja i koje je Narodna skupština potvrdila („SL: glasnik RS“ 65/20),  Opštinski štab za vanredne situacije je dana 07.05.2020. godine doneo Odluku:

Prestaju da važe sve odluke vezane za mere ograničenja radnog vremena, tokom trajanja vanrednog stanja maloprodajnih trgovinskih objekata, ugostiteljskih objekata, frizerskih i kozmetičkih salona, teretana i drugih pravnih subjekata čije se radno vreme utvrđuje odlukama Skupštine opštine Opovo.

Stupanjem na snagu ove Odluke primenjivaće se Odluka o radnom vremenu u određenim delatnostima i na određenim poslovima na teritoriji opštine Opovo („Opštinski službeni glanik opštine Opovo“ br. 4/02, 2/05 i 1/17)

Ova Odluka stupa na snagu danom donošenja.

Nakon ukidanja vanrednog stanja: APEL GRAĐANIMA DA SE DRŽE MERA, OKUPLJANJA DO 50 OSOBA

Nakon ukidanja vanrednog stanja: APEL GRAĐANIMA DA SE DRŽE MERA, OKUPLJANJA DO 50 OSOBA

APEL GRAĐANIMA DA SE DRŽE MERA, OKUPLJANJA DO 50 OSOBA

BEOGRAD, 7. maja (Tanjug) – Potpredsednik vlade i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je danas da, iako je vanredno stanje završeno, određene mere koje je predložila zdravstvena struka, a koje za cilj imaju zaštitu zdravlja i života gradana, ostaju na snazi.

Stefanović je, u izjavi Tanjugu, zamolio građane da se predloženih mera, kao i do sada, pridržavaju i da nastave da budu disciplinovani i odgovorni.

“Te mere imaju za cilj da se sačuvaju živote i zato je predložena mera socijalnog distanciranja. To u praksi znači da ćemo sada imati mogućnost okupljanja, odlaska u kafiće i restorane, ali ne može biti više od 50 ljudi, jer bismo time povećali mogućnost da se zaraza proširi. Zato molim građane da razumeju da su sve mere koje zdravstveni radnici predlažu namenjene njihovom zdravlju i da nastave, baš kao da sada, da ih ozbiljno i odgovorno sprovode”, rekao je Stefanović.

Odgovarajući na pitanje u vezi mogućnosti javnih skupova, Stefanović je pojasnio da za njih važe dve mere, prva koju su predložili zdravstveni radnici, da skup ne može imati više od 50 učesnika, i druga propisana Zakonom o javnom okupljanju, da mora biti najavljen nadležnoj policijskoj stanici najmanje pet dana ranije.

“Svi skupovi koji nisu sazvani u skladu sa ovim merama su nezakoniti i molim ljude da, bez obzira na motive, to ne čine, jer kršenjem ovih mera mogu ugroziti zdravlje drugih ljudi, a i te ljude izlažu sankcijama, odnosno prekršajnom kažnjavanju”, poručio je Stefanović.

AP Vojvodina: POKRAJINSKI BUDŽET BIĆE UMANJEN ZA 4,2 MILIJARDE EVRA

AP Vojvodina: POKRAJINSKI BUDŽET BIĆE UMANJEN ZA 4,2 MILIJARDE EVRA

POKRAJINSKI BUDŽET BIĆE UMANJEN ZA 4,2 MILIJARDE EVRA

NOVI SAD, 7. maja (Tanjug) – Predsednik Vlade Vojvodine Igor Mirović izjavio je danas da je zbog epidemije korona virusa u protekla dva meseca pala privredna aktivnost u pokrajini i da je zato neophodno korigovati pokrajinski budžet, koji će biti umanjen za 4,2 milijarde dinara, odnosno 5,4 procenta.

                Mirović je, međutim, istakao da će pokrenuti investicioni projekti biti i nastavljeni, osim četiri projekta koja nisu počela ni do maja.

                Reč je o rekonstrukciji Pozorišnog trga u Novom Sadu, uređenju fasada u Subotici, rekonstrukciji komunalne infrastrukture u Pančevu i rekonstrukciji Gradskog stadiona u Zrenjaninu, rekao je Mirović uoči zasedanja Skupštine Vojvodine.

                „To su četiri grada koja imaju dovoljno sopstvenih sredstava da ovaj posao mogu preuzeti na sebe, dodao je predsednik Mirović i istakao da u oblasti zdravstva neće biti nikakvih ušteda kao i da se nije odustalo ni od jedne mere socijalne zaštite.

                Najviše su umanjenja sredstva namenjena realizaciji investicija preko Uprave za kapitalna ulaganja Vojvodine u iznosu od 1,217 miliona dinara. Oni koji najviše troše, rekao je on, pretrpeće i korekcije.

                Mirović je naglasio da će mikro i malim preduzećima preko Razvojnog Fonda Vojvodine biti usmerena kreditna linija pod veoma povoljniim uslovima.    

                Mirović je zahvalio svim građanima AP Vojvodine na disciplini i odgovornosti što je, kako je rekao, dovelo do veoma dobrog rezultata u borbi protiv virusa kovid 19.

                “Zahvaljujući ponašanju građana i poštovanju mera koje je donela Vlada Republike Srbije i radu svih zdravstvenih radnika, KCV, Instituta za javno zdravlje Vojvodine i svih drugih regionalnih bolnica, Vojvodina je u ovoj epidemiološkoj krizi napravila veliki rezultat”, izjavio je predsednik Mirović.

                Do sada je testirano više od 17.000 osoba, od kojih je 787 bilo pozitivno.

                „Kada uporedite ove podatke sa podacima drugih pokrajina i regija koje imaju oko 2 miliona stanovnika, videćete naše rezultate“, rekao je Mirović.

                Prema njegovim rečima, i sistem socijalne zaštite u APV pokazao je veliku odgovornost i profesionalizam kako bi se sačuvali oni koji su bili najugroženiji u ovoj pandemiji.

Srbija: SKUPŠTINA SRBIJE UKINULA VANREDNO STANJE

Srbija: SKUPŠTINA SRBIJE UKINULA VANREDNO STANJE

SKUPŠTINA SRBIJE UKINULA VANREDNO STANJE

BEOGRAD, 7.maj
(Tanjug) – Skupština Srbije ukinula je sinoć vanredno stanje, koje je uvedeno 15.marta zbog epidemije korona virusa. Za ukidanje vanrednog stanja glasalo je 155 poslanika i nije bilo poslanika koji su glasali protiv. Ukidanje vanrednog stanja ne znači da se vraćamo na rutinu od pre 15. marta, jer na snazi ostaju i dalje pojedine mere koje su uvedene kako bi se smanjila mogućnost širenja virusa korona.
Poslanici su usvojili i Zakon o važenju uredbu koje je Vlada Srbije, uz supotpis predsednika Republike, donela za vreme vanrednog stanja i koje je Narodna skupština potvrdila.

Ukinuto je 11 uredbi koje su važile za vreme vanrednog stanja, a odnose se na organizaciju rada, deo poreskih mera, način zaduživanja, učešću u krivičnom postupku. Nadležne izborne komisije će 11. maja doneti rešenja o nastavljanju sprovođenja izbornih radnji.
U Srbiji je jutros u pet sati završen poslednji policijski čas, koji je u okviru vanrednog stanja bio uveden u borbi protiv širenja novog korona virusa.

Neće biti više zabrane kretanja, ali na snazi ostaju i dalje pojedine mere zaštite kako bi se smanjila mogućnost širenja korona virusa.