Predškolska ustanova „Bambi“ Opovo: OPOVAČKI VRTIĆ SPREMAN ZA RAD

Predškolska ustanova „Bambi“ Opovo: OPOVAČKI VRTIĆ SPREMAN ZA RAD

OPOVAČKI VRTIĆ SPREMAN ZA RAD

Opovo, 6. maj 2020;

U skladu sa odlukom Ministarstva prosvete i Ministarstva zdravlja vrtić počinje sa radom 11. maja 2020. godine radi potrebe zbrinjavanja dece čiji su roditelji radno angažovani i nemaju drugu mogućnost zbrinjavanja dece.

Lokalna samouprava je organizovala dezinfekciju vrtića i obezbedili maske i potrebnu opremu za zaposlene. Javno komunalno preduzeće “Mladost” izvršilo je dezinfekciju objekta 5. maja. Svi zaposleni su učestvovali u sređivanju prostorija, dvorišta itd. Objekat je pripremljen za početak, dezinfikovane su prostorije, oprema, igračke, svakodnevno je obavljeno provetravanje prostorija, postavljena je dezobarijera na ulazu. Vaspitači su anketirali roditelje o potrebi za celodnevnim boravkom i rad će se organizovati na osnovu iskazanih potreba roditelja za prihvat dece dok se ne normalizuju uslovi.

Pročitajte naš tekst kome je “roda donela sreću i: PAKETIMA ZA BEBE

Koristimo priliku da informišemo roditelje (samo roditelje koji su se izjasnili da imaju potrebu za prihvatom) šta je neophodno da poseduju od dokumentacije i zaštitnih sredstava prilikom dolaska u vrtić, a bez čega nećemo moći da primimo dete u vrtić:

1. zdravstvena potvrda za dete od pedijatra uredno popunjena, ne starija od 7 dana

2. obavezne potvrde oba roditelja- zakonskih zastupnika, da poslove moraju obavljati u sedištu ili drugim poslovnim i organizacionim jedinicama poslodavca

3. za ulazak u prostor vrtića svakodnevno (dovođenje i odvođenje deteta) neophodno je da imate masku i rukavice i da se pridržavate instrukcija koje ćete dobiti od nas na samom ulasku

4. zbog posebne organizacije prilikom dovođenja dece u vrtić, jutarnji prijem se vrši do 7.45 časova.

Autobuska stanica Opovo: POČINJE DA SAOBRAĆA GSP LINIJA 110

Autobuska stanica Opovo: POČINJE DA SAOBRAĆA GSP LINIJA 110

POČINJE DA SAOBRAĆA GSP LINIJA 110

Opovo, 06. Maj 2020
Obaveštavaju se putnici koji koriste usluge GSP-a da će linija 110 koja saobraća na relaciji Opovo – Padinska Skela početi da saobraća od petka 08.05.2020.

Red vožnje je isti kao  pre početka vanrednog stanja.

Prodaja markica GSP za mesec Maj 2020.

07.05. od 11.00 – 16.30

08.05. od 11.00 – 16.30

11.05. od 11.00 – 16.30

12.05. od 11.00 – 16.30

Podrška obolelima od plućne hipertenzije: OPOVAČKI ULTRAMARATONAC U TRCI NADE (VIDEO)

Podrška obolelima od plućne hipertenzije: OPOVAČKI ULTRAMARATONAC U TRCI NADE (VIDEO)

OPOVAČKI ULTRAMARATONAC U TRCI NADE

Opovo, 5. maj 2020;

Povodom Svetskog dana plućne hipretenzije, poznati opovački ultramaratonac i član Atletskog kluba „Spartak“ Opovo Aleksandar Mitić istrčao je maraton na sportsko rekreativnom centru u Opovu. Svetski dan plućne hipertenzije obeležava se svake godine 5. maja kada se u više od 80 zemalja sveta na različite načine i različitim aktivnostima skreće pažnja na plućnu hipertenziju.

Zbog pandemije koronavirusa i zabrane javnih okupljanja, umesto planirane „Trke nade“, danas su se održavale individualne (pojedinačne) vanredne trke pod nazivom „Ostani bez daha za plućnu hipertenziju, a učesnici su trebali da istrče dužinu od najmanje pet kilometara. Aleksandar Mitić je istrčao maraton i na taj način podržao napore u lečenju ove bolesti.

„Danas je svetski dan borbe protiv plućne hipertenzije i cilj je da se istrči najmanje pet kilometra, odnosno koliko ko može. Poenta je da trčim dok ne ostanem bez daha. Ja planiram da istrčim maraton, pa ćemo videti, trebaće mi verovatno četiri i po sata. Ovim gestom želim da skrenem pažnju na obolele od plućne hipertenzije i svojim učešćem doprinesem ovoj akciji“, poručio je Mitić.

Mitićev današnji sportsko-humanitarni nastup podržao je Sportski savez Opštine Opovo i lokalna samouprava, koji su mu pored ostalog, zbog obaveza na radnom mestu i nemogućnosti da trči preko dana, obezbedili mogućnost da to uradi u vreme zabrane kretanja.

„Juče sam dobio poziv od Aleksandrovih kolega s posla sa pitanjem da li Aleksandar može danas da trči nakon posla. Mi smo mu izašli u susret i ja u ime Sportskog saveza Opštine Opovo, lokalne samouprave i predsednika opštine dr Zorana Tasića, želim da mu poručim danas da ispuni svoj zadatak, da mu se zahvalim na ovako divnom gestu, a svi mi znamo koliki je on humanitarac i koliko se trudi da bude skroman. Najmanje što smo mogli da učinimo jeste da mu obezbedimo da trči tokom zabrane kretanja ovde na sportskom terenu i tako pomogne ovu divnu akciju“, izjavio je predsednik Sportskog saveza Opštine Opovo Igor Vujić.

Plućna hipertenzija je retka i izuzetno teška progresivna i smtronosna bolest ako se ne koristi adekvatna terapija. Ova bolest pogađa uglavnom mlađe osobe i u Srbiji ima oko 500 obolelih od plućne hipertenzije. 

Preduzetništvo: SUTRA KREĆE ISPLATA MINIMALCA ZA OKO 237.000 PREDUZEĆA

Preduzetništvo: SUTRA KREĆE ISPLATA MINIMALCA ZA OKO 237.000 PREDUZEĆA

SUTRA KREĆE ISPLATA MINIMALCA ZA OKO 237.000 PREDUZEĆA

BEOGRAD, 6. maja (Tanjug) – Isplata minimalaca za oko 1,1 milion zaposlenih u 237.000 preduzeća u Srbiji, koja su tražila ovaj vid podrške države, počinje sutra a novac će biti uplaćen na namenske račune tih firmi.
Ministar finansija Siniša Mali rekao je da država za prvu isplatu izdvaja 33 milijarde dinara dok će ukupno taj iznos biti veći tri puta, jer će se isplaćivati za tri minimalne zarade po zaposlenom, i iznosiće preko 90 milijardi dinara.
Mali je rekao da je 237.000 poslodavaca tražilo pomoć države u vidu isplate tri minimalca u ukupnom iznosu od 750 evra (oko 90.000 dinara), a da se prijavilo više od 1.100.000 zaposlenih.
Prosečna minimalna zarada od januara ove godine u Srbiji iznosi 30.022 dinara, odnosno minimalna cena rada po satu je od 1. januara 172,54 dinara (neto).


Pravo na pomoć države imaju preduzetnici, preduzetnici paušalci, njihove kolege u istom statusu – poljoprivrednici, pravna lica koja su razvrstana kao mikro, mala i srednja…
Isplata, inače, ide u tri rate – maj, jun i jul ove godine.
Kada je reč o velikim pravnim licima, oni imaju pravo na bespovratna novčana sredstava u iznosu od 50 odsto osnovne minimalne neto zarade za mart 2020. godine, i to za zaposlene kojima je rešenjem utvrđen prekid rada nakon uvođenja vanrednog stanja.
Isplata na njihove račune će takođe početi sutra u iznosu 50 odsto minimalne zarade za mesec mart, a zatim u junu i julu.
I oni su u obavezi da otvore namenski račun na koji će im država uplatiti novac.
Preduzeće gubi pravo na korišćenje fiskalnih pogodnosti i direktnih davanja ukoliko u periodu od uvođenja vanrednog stanja pa do isteka roka od tri meseca od poslednje isplate direktnih davanja, smanji broj zaposlenih za više od 10 odsto.