Građanska inicijativa u Opovu: NASIPANJE POLJSKOG PUTA NA LOKALITETU BANDAŠKA  (VIDEO)

Građanska inicijativa u Opovu: NASIPANJE POLJSKOG PUTA NA LOKALITETU BANDAŠKA (VIDEO)

NASIPANJE POLJSKOG PUTA NA LOKALITETU BANDAŠKA

Opovo, 28. maj 2020;

U Opovu je sprovedena akcija uređenja poljskog puta kao još jedna građanska inicijativa uz podršku lokalne samouprave i društveno odgovornih firmi. Poljoprivrednici koji imaju njive na potesu lokaliteta Bandaška obratili su se kabinetu predsednika opštine kako bi sproveli akciju nasipanja poljskog puta koji vodi kroz ovaj deo atara.

Lokalna samouprava je obezbedila grebani asfalt, komunalno preduzeće „Mladost“ je sa svojom mehanizacijom vršilo utovar i ravnanje, akciji se pridružila i firma Agros, dok su poljoprivrednici – volonteri sa svojim traktorima prevozili građevinski materijal.

„U kišnom periodu ovaj pur je teško prohodan, čak i za poljoprivredne mašine, a da ne govorimo o iznesenom blatu na asfalt. Mi smo se obratili predsedniku opštine, dobili smo pomoć i podršku, tako da se ovom prilikom zahvaljujemo lokalnoj samoupravi, kao i komunalnom preduzeću i firmi Agros koje su nam pomogle sa svojom mehanizacijom. Takođe pomenuo bih ljude koji su učestvovali u ovoj akciji, a to su Dragan stupar, Stevan Polak i Nikola Isak“, izjavio je za Glas Opova Jovan Radosavljev jedan od inicijatora i organizator ove akcije.

Predsednik opštine dr Zoran Tasić ističe značaj društvene odgovornosti, kao i spremnost lokalne samouprave da svaki put pruži podršku u realizaciji građanskih inicijativa kada su one od opšteg društvenog značaja.

„I na ovaj način lokalna samouprava pokazuje da je pre svega servis građana i naša vrata su otvorena za sve kvalitetne ideje i projekte“ poručio je predsednik Opštine Opovo.

Nova usluga osnovnih škola na portalu eUprava: ELEKTRONSKI UPIS BUDUĆIH PRVAKA

Nova usluga osnovnih škola na portalu eUprava: ELEKTRONSKI UPIS BUDUĆIH PRVAKA

ELEKTRONSKI UPIS BUDUĆIH PRVAKA

Opovo, 28. maj 2020;

Od danas je dostupna nova usluga redovnih osnovnih škola na Portalu eUprava –електронски упис (еУпис) budućih đaka prvaka. Roditelji mogu na jednostavan način da zakažu termin u željenoj osnovnoj školi za upis i testiranje deteta. Odlaskom u osnovnu školu u zakazanom terminu roditelji završavaju sve aktivnosti vezane za upis, bez potrebe da donose ijedan papirni dokument.

Termin u osnovnoj školi može da se zakaže preko Portala eUprava ili direktnim kontaktom sa školom putem telefona ili mejla. Roditelj više ne donosi izvod iz matične knjige rođenih, uverenje o pohađanju predškolskog programa, dokaz o lekarskom pregledu deteta i potvrdu prebivališta, jer će svi podaci biti pribavljeni po službenoj dužnosti elektronskim putem. Izuzetno, obavezno je doneti u školu lekarsko uverenje ako je pregled izvršen pre objavljivanja vanrednog stanja 16. marta ili kod privatnog lekara, nevezano za datum.

Svaka osnovna škola je u obavezi da ponudi termine za upis i testiranje za period od 1. juna do 20. jula, a usluga eUpis će biti dostupna na Portalu od 28. maja do 10. jula. Ukoliko slučajno željena škola nije objavila termine ili su svi termini popunjeni potrebno je da ih građani kontaktiraju telefonom.

„Uvođenje eUpisa zahtevalo je povezivanje 1.200 osnovnih škola, 150 domova zdravlja i baze podataka 4 ministarstva, odnosno povezivanje oko 30 različitih informacionih sistema. Uvođenjem ove usluge još jednom pokazujemo kako je javna uprava uspešan servis svojih građana, kako građanima štedimo vreme, školama olakšavamo rad i unapređujemo transparentnost procesa upisivanja prvaka”, izjavio je doc. dr Mihailo Jovanović, direktor Kancelarije za IT i eUpravu.

Na Portalu eUprave, roditeljima je na raspolaganju i imenik sa kontaktima svih osnovnih škola, kao i kontakt centar Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja na broju telefona 011/7350-557, dok su operateri dostupni radnim danima od 7.30 do 15.30.

Uslugu eUpis uspostavila je Kancelarija za IT i eUpravu u saradnji sa Kabinetom predsednice Vlade, Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Ministarstvom zdravlja.

Svim budućim prvacima i njihovim roditeljima želimo srećan upis u prvi razred!

Kako da upišete dete u školu elektronski (koraci)

Ukoliko niste, potrebno je da se registrujete na Portalu eUprava. Detaljno uputstvo možete pronaći ovde.

Nakon uspešne registracije potrebno je da se prijavite na Portal (упутство за пријаву)

Iz menija odaberite Usluge > Obrazovanje > eUpis gde možete pročitati detaljan opis te usluge

Nakon pokretanja usluge eUpis odaberite opciju Podnošenje prijave, odaberite školu u kojoj želite da zakažete termin za testiranje i upis deteta i zakažite termin.

Detaljno uputstvo za roditelje možete pogledati ovde.

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja: ZAVRŠNI ISPITI ZA OSMAKE

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja: ZAVRŠNI ISPITI ZA OSMAKE

ZAVRŠNI ISPITI ZA OSMAKE

Opovo, 28. maj 2020;

U Konkursu za upis učenika u prvi razred srednje škole u Republici Srbiji za školsku 2020/2021. godinu objavljen je pregled svih obrazovnih profila, po područjima rada i trajanju obrazovanja, kao i broj mesta u srednjim stručnim školama  i gimnazijama čiji je osnivač Republika Srbija, autonomna pokrajina ili jedinica lokalne samouprave. Takođe, u Konkursu je objavljen i kalendar upisnih aktivnosti.   

Učenici osmog razreda polažu završni ispit u matičnoj osnovnoj školi, rešavanjem tri testa –  iz srpskog, odnosno maternjeg jezika, matematike i kombinovani test. Polaganje testa iz srpskog/maternjeg jezika biće održano 17. juna od 9 do 11 časova, testa iz matematike 18. juna od 9 do 11 časova i rešavanje kombinovanog testa 19. juna od 9 do 11 časova, navodi se u Konkursu.

Na osnovu uspeha na završnom ispitu učenik može da osvoji najviše 40 bodova, odnosno najviše po 13 bodova na testu iz srpskog/maternjeg jezika i matematike i 14 bodova na kombinovanom testu.

Privremene rezultate završnog ispita osnovne škole objaviće 23. juna do 8 časova. Ukoliko imaju žalbe na rezultate završnog ispita učenici mogu podneti u osnovnim školama 23. juna od 8 do 15 časova. Prijem i rešavanje žalbi učenika na rezultate završnog ispita u okružnim komisijama je 24. juna od 8 do 16 časova, a objavljivanje konačnih rezultata završnog ispita je 28. juna do 8 časova.

Učenici liste želja podnose u matičnim osnovnim školama 29. i 30. juna od 8 do 15 časova. Liste želja biće objavljene  4. jula, kada učenici mogu da provere tačnost liste želja, a Objavljivanje zvanične liste želja  biće 5. jula do 12 časova.

Zvanične rezultate raspodele kandidata po srednjim školama i obrazovnim profilima, odnosno po smerovima gimnazija objavljuje matična osnovna škola 7. jula do 24.00 časa. Kandidati koji su raspoređeni za upis u srednju školu obavljaju upis u srednju školu u koju su raspoređeni 08. i 09. jula od 8.00 do 15.00 časova.

Pravo na rangiranje radi upisa u gimnaziju i stručnu školu u četvorogodišnjem trajanju stiče učenik koji je ostvario ukupno najmanje 50 bodova po osnovu uspeha na završnom ispitu i opšteg uspeha od šestog do osmog razreda osnovne škole.

Konkurs za upis učenika u prvi razred srednje škole u Republici Srbiji za školsku 2020/2021. godinu možete pogledati na sledećem linku http://www.mpn.gov.rs/wp-content/uploads/2020/05/2020-KONKURS-ZA-UPIS-U-SREDNJU-SKOLU-25-05-20-1.pdf

Učenici, osmog razreda polažu probni završni ispit  u školi 2. juna. U ponedeljak, 1. juna  učenici dobijaju testove iz srpskog/maternjeg jezika i kombinovani test u školi i rešavaju ih kod kuće, a 2. juna donose te testove u školu, dok  u školi rešavaju test iz matematike. Na probnom završnom ispitu, učenici i nastavnici, praktično prolaze kroz utvrđene procedure u polaganju završnog ispita, s obzirom na to da je probni završni verna simulacija završnog ispita (vreme dolaska, potrebni pribor, postupanje i pravila pre, u vreme i nakon završnog ispita, organizacija prostora i rada, uloge odeljenjskog starešine, dežurnih nastavnika, supervizora i drugo).

Učenici osmog razreda od 27. aprila 2020. godine, imaju mogućnost da preko sajta www.mojaucionica.gov.rs, preko kojeg su i realizovali test za samoprocenu znanja, mogu preuzeti testove i rešenja sa prethodnih završnih ispita koje su rešavale generacije malih maturanata u periodu od 2011. do 2019. godine.

Od 25. maja 2020. godine, učenici koji su se prijavili za polaganje prijemnih ispita za upis u specijalizovane srednje škole sa posebnim sposobnostima za matematiku, fiziku, računarstvo i informatiku, biologiju i hemiju, učenike sa posebnim sposobnostima za filološke nauke, učenike koji deo nastave ostvaruju na stranom jeziku mogu preuzeti testove i rešenja sa prošlogodišnjeg prijemnog ispita. U periodu od 3. do 15. juna 2020. na kanalu RTS 3, u periodu 13.15-16 časova, biće emitovana pripremna nastava na daljinu za učenike osmog razreda. Sve navedeno predstavlja dodatni vid podrške za pripremu završnog i prijemnog ispita za osmake koji se pripremaju za malu maturu i upis u srednju školu.

Florenca proizvodnja cveća Vujić: VELIKI IZBOR BAŠTENSKOG I BALKONSKOG CVEĆA

Florenca proizvodnja cveća Vujić: VELIKI IZBOR BAŠTENSKOG I BALKONSKOG CVEĆA

VELIKI IZBOR BAŠTENSKOG I BALKONSKOG CVEĆA

Opovo, 28. maj 2020;

Rasadnik cveća porodice Vujić „Florenca“ nudi veliki izbor baštenskog i balkonskog cveća. Na 900 m² za vas proizvodimo muškatle – viseće i zonalne, cvetnice kao što su begonije, lepi Jova, vinka, salvija i još mnogo toga.

Dođite da nas posetite, ulepšajte sebi dan. Cveće je divan poklon kojim nekoga možete obradovati!

Nalazimo se u ulici Maksima Gorkog br. 54 u Opovu. Kontakt telefon: 060 / 16 76 559 Igor Vujić.

Cenovnik možete videti : OVDE